Σαρμαδάκια ( ντολμαδάκια γιαλαντζί)

58

Υλικά Συνταγής

  • 60 αμπελόφυλλα τρυφερά
  • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 5 κ.σ. κουκουνάρι
  • 5 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα λαδερά  ντολμαδάκια στο φούρνο, μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά.

Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 1-2 λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου. Παίρνουμε ένα κληματόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Αν θέλουμε στρώνουμε όλη τη βάση του ταψιού με κληματόφυλλα ζεματισμένα.

Τα τοποθετούμε στην σειρά στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.