Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

39

 

 

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Μου έδωσαν και εμένα ,της καψερής,το πρώτο μου θέμα. Θα γραψεις για τη «δύναμη της γυναίκας» μου είπανε. Εντάξει , να γράψω..αλλά σε πόσα τεύχη θέλετε να το αναλύσω?

Διότι φυσικά η δύναμη της γυναίκας δεν μπορεί να κλειστεί σε ένα άρθρο,είναι αδύνατον να περιοριστεί σε γραμμές και σαφέστατα δεν περίμενες εσύ αυτό το άρθρο για να την ανακαλύψεις.

Γυναίκα,λοιπόν,μια λέξη τόσες έννοιες,τόσες θυσίες,τόσες ελπίδες,τόση ανοχή,αντοχή,θέληση,υπομονή..δύναμη.

Η Δύναμη,ουσιαστικό γένους θυληκού.

Η Γυναίκα , το ουσιαστικότατο συστατικό της ίδιας της ζωής.

Γυναίκα,είναι το πλάσμα που έφερε στον κόσμο όλα τα καλά αλλά και όλα τα πάνδεινα κατα τις γραφές.Στην ουσία η γυναίκα για εμένα,είναι το πλάσμα που κρατάει τη ζωή.

Κλείνει μέσα στο σώμα της,το άυλο αλλά και το υλικό ολη την σοφία της δημιουργίας αλλά και της εξέλιξης.Είναι το ον που η ίδια η φύση προίκησε με όλα της τα μυστικά.

Με μαγέυουν οι γυναίκες.Έχω γνωρίσει πολλές,πολλές,διαφορετικές ,μεταξύ τους.Που η τύχη της καθεμίας της επιφύλλασε διαφορετικές εκπλήξεις.

Έχω γνωρίσει μάνες που μεγαλώνουν με πείσμα μόνες τους τα παιδιά τους,έχω μιλήσει με γυναίκες που καταφέρνουν με υπομονή και μεθοδικότητα να κρατάνε ένα γάμο για πάνω απο 20 χρόνια.Έχω θαυμάσει αθλήτριες με κινητικά προβλήματα,έχω δακρύσει με κωφες τραγουδίστριες.

Έχω μυρίσει την αγωνία των μανάδων έξω απο τα νοσοκομεία,έχω βουτηχτεί στα γέλια κάποια γυναικοπαρέας. Τι θέλεις να σου πώ εγώ για τη Δύναμη της  Γυναίκας?

Στέκομαι πολύ μικρή μπροστά στο μεγαλείο του πλάσματος που στις πιο απίθανες καταστάσεις βρίσκει όφελος,ανακαλύπτει ένα παράθυρο ελπίδας και με πείσμα και υπομονή φέρνει στο φώς το καλό,το δίκαιο.

Οι ρόλοι της ,άπειροι ,ατελειώτοι.Οι ικανότητες της επίσης.Μια γυναίκα είναι πρακτικά και ουσιαστικά γιατρός,κηπουρός,οικιακή βοηθός,ψυχολόγος,διπλωμάτης,πολιτικός,βασίλισσα και υπόδουλή ,εν γνώση της.Είναι μάνα,γιαγιά,κόρη,φίλη,αδερφή,συμβουλάτορας,αρχηγός και ακόλουθος. Δεν κουράζεται ποτέ,δεν ξεκουράζεται ποτέ και ευτυχως ή δυστυχώς είναι αναντικατάσταστη.

Θα την ακούσεις να ψυθιρίζει ότι κουράστηκε και την ίδια στιγμή θα την βλέπεις με ορμή να ρίχνεται μεσα στη φωτιά της ζωής,να σώσει τα κεκτημένα της ,να προστατέψει τα λατρεμένα της.Θα την νιώσεις να τα παρατάει και με το βλέμμα της στραμμένο στον ήλιο θα την δείς να κατευθύνει δέσμες φωτός πάνω στα όνειρα της.

Ίσως την αγγίξεις και καταλάβεις τον ίδρωτα της ψυχής της αλλά στάλα στο μέτωπο της δεν θα δείς.

Η γυναίκα , αυτή η ιέρεια της ζωής , αυτός ο ζωντανός φάρος δεν σταματάει ποτέ,πουθενά.

Ακόμη κι αν η ζωή κάπως την αδικήσει,ακόμη και εαν οι άνθρωποι την παραγκωνίσουν,ακόμη και εαν πρόσκαιρα νομίσει ότι χάνεται , είναι αυτή που απο τις στάχτες της όχι μόνο θα ξαναγεννηθεί και θα σε ξαναγεννήσει  αλλά θα σου δώσει μαθήματα για άλλες 10 ζωές.Να μαθαίνεις και να πορεύεσαι με τη σοφία της.

Τι μπορώ εγώ να γράψω για την δύναμη της γυναίκας? Τίποτα.

Απλά να προσκυνήσω ταπεινά.Γιατί η γυναίκα δεν έχει μία δύναμη μόνο.

Η γυναίκα είναι όλες οι υπερδυνάμεις του κόσμου αυτού και όλων των πιθανών και απίθανων κόσμων που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.-

 

Συγγραφέας

Μαρία Π . Ψαθά