Λίμνες Πλίτβιτσε!!! Γιατί πρέπει να πας….από την Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου!

339

Λίμνες Πλίτβιτσε!!! Γιατί πρέπει να πας…

Μόλις 140km από το Ζάγκρεμπ, στην κεντρική Κροατία, βρίσκεται το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και Εθνικό Πάρκο της Κροατίας από το 1949, Πλίτβιτσε.

Το πάρκο έχει συνολική έκταση περίπου 296 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποτελείται από 16 λίμνες με γαλαζοπράσινα νερά και αποχρώσεις που αλλάζουν ανάλογα με το φως!

Οι λίμνες χωρίζονται στις πάνω και κάτω όπου βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα.

Υπάρχουν 2 ποταμοί οι οποίοι τροφοδοτούν τις λίμνες. Ο Μαύρος και ο Λευκός. Οι τουρίστες μπορούν εκεί να κολυμπήσουν ή να επιδωθούν σε διάφορα είδη σπορ.

Το παρθένο δάσος του πάρκου με την πλούσια βλάστηση αλλά και την μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, έχει 17° C το καλοκαίρι κατά μέσο όρο και 2° C το χειμώνα.

Στο πάρκο Πλίτβιτσε υπήρξε ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Σερβίας και Κροατίας έως και το 1995 όπου και πέρασε στην κατοχή της δεύτερης.

Το 1998 ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός των ναρκών και από τότε είναι ανοιχτό στο κοινό.

Στις γύρω περιοχές υπάρχουν πολλοί ξενώνες, ενώ μέσα στο πάρκο, βρίσκονται επίσης 3 ξενοδοχεία.

Η κύρια δραστηριότητα μέσα στο πάρκο είναι η πεζοπορία διαφορετικών χιλιομετρικών διαδρομών, με εναλλαγές στον τρόπο διέλευσης του πάρκου, είτε με ποταμόπλοιο, είτε με ηλεκτροκίνητο πούλμαν.

Το πάρκο έχει 2 κύριες εισόδους και από εκεί μπορείτε να προμηθευτείτε το εισητήριο σας αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την διέλευση του.

Τα μονοπάτια αποτελούνται κυρίως από ξύλινες σανίδες και γέφυρες, πέτρινα και χωμάτινα.

Αξίζει να προμηθευτειίτε τρόφιμα και να κάνετε μια στάση για πικ νικ στον αίθριο χώρο αναμονής του ποταμόπλοιου με την ειδυλλιακή θέα της μεγάλης λίμνης.

Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου

Το υπέροχο φωτογραφικό υλικό είναι από την προσωπική συλλογή της Κωνσταντίνας!

Save

Save