Μελίνα Τσικογιαννοπούλου, μια ιδιαίτερη προσωπικότητα!

82

Το Penypeny.gr έχει την τιμή να φιλοξενεί μια πολύ χαρισματική και αγαπημένη μου φίλη ! Τα ταλέντα της πολλά και η αγάπη της για αυτά που κάνει μεγάλη … Είναι από τους πιο γλυκούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει και την ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη αυτή … περάσαμε υπέροχα κυρίως στη φωτογράφιση … δεν ειναι άλλη από την Μελίνα Τσικογιαννοπούλου !

Μελίνα μου πες μας λίγα λόγια για σένα, να σε γνωρίσουμε καλύτερα, οικογένεια, πού μεγάλωσες, σπουδές κτλ;
Καλησπέρα Πένυ μου, μάλλον θα σου τα πω με χρονολογική σειρά. Γεννήθηκα από δύο υπέροχους γονείς και μεγάλωσα στην Αθήνα. Αδέλφια δεν έχω, είμαι μοναχοπαίδι. Σχετικά με τις σπουδές μου, καταρχήν να σου πω ότι έχουν μια ποικιλομορφία, ξεκίνησαν από τα 18 μου χρόνια και σταμάτησαν στα 34 με τη γέννηση του γιού μου. Το πρώτο μου πτυχίο είχε να κάνει με εξειδικευμένες Ασφαλιστικές Σπουδές, συνέχισα με προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, Δραματική σχολή (θέατρο) και το μεταπτυχιακό μου είναι MBA με εξειδίκευση στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Φυσικά, έχω παρακολουθήσει και μεγάλο αριθμό διαφόρων εξιδεικευμένων σεμιναρίων. Το 2005 παντρευτήκαμε με τον Μάριο, τον άντρα που είχα ερωτευτεί από τα 18 μου χρόνια, αλλά οι δρόμοι μας συναντήθηκαν όταν ήμασταν 29 ετών. Είναι άνθρωπος που αγαπά τη φύση και τα σημαντικά της ζωής, αντισυμβατικό θα τον έλεγα και όπως καταλαβαίνεις επιβεβαιώνουμε το ότι τα “ετερώνυμα έλκονται», αν και επί της ουσίας σκεφτόμαστε τα ίδια πράγματα και έχουμε τις ίδιες αξίες. Σήμερα, έχουμε έναν γιο, τον Αλέξανδρο, που είναι 12 ετών. Έναν μικρό συγγραφέα που έχει ήδη γράψει δύο βιβλία, μυθιστορήματα φαντασίας και περιπέτειας.


Ποιό είναι το επάγγελμά σου και με τι ασχολείσαι κατά κύριο λόγο;
Επαγγελματικά έχω την τύχη να ασχολούμαι με κάτι που αγαπώ πολύ και που μου αφήνει το περιθώριο της δημιουργίας, της έμπνευσης και της διαρκούς προσωπικής ανάπτυξης. Είμαι σύμβουλος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για πάνω από 20 χρόνια. Κατά κύριο λόγο είμαι εισηγήτρια εκπαιδευτικών σεμιναρίων ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων επιχειρήσεων. Ενδεικτικές συνεργασίες μου είναι με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, την Alpha Bank, την AXA Ασφαλιστική, την Interamerican κ.α. Όμως, παράλληλα διεξάγω και σεμινάρια για μικρότερες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο «Οικονομικό Μουσείο».

Είναι το επάγγελμα που πάντα ονειρευόσουν ή απλά προέκυψε;
Ωραία ερώτηση! Να σου πω, δεν είναι κάτι που είχα αρχικά σκεφτεί ή ονειρευόμουν από παιδί. Μάλλον ηθοποιός θα σου έλεγα! Ξεκίνησα το 1988 σαν Ασφαλιστικός Σύμβουλος, παράλληλα με τις σπουδές μου, συνέχισα σαν Manager Ασφαλιστικών Συμβούλων, αλλά λόγω του το ότι ο πατέρας μου ασχολούταν με την εκπαίδευση Ασφαλιστικών Εταιριών, σιγά σιγά ανακάλυψα την αγάπη μου γι’ αυτή τη δουλειά. Που αν το σκεφτείς έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το θέατρο. Ουσιαστικά, ο πατέρας μου, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου, αφού παράλληλα είχα την τύχη να είναι ο καθοδηγητής και μέντοράς μου και στον επαγγελματικό χώρο.Έχεις ελεύθερο χρόνο και αν ναι τι κάνεις ;
Ο ελεύθερος χρόνος για μια ελεύθερη επαγγελματία, σύζυγο, μητέρα και νοικοκυρά δεν μπορώ να πω ότι είναι άπλετος … χαχαχα! Παρ’ όλα αυτά, επειδή αν θες κάτι πολύ, βρίσκεις το χρόνο να το κάνεις, ασχολούμαι ιδιαίτερα και με τις διάφορες δραστηριότητες του αγαπημένου μας «παιδιού» που είναι το «Οικονομικό Μουσείο». Φυσικά, με την πρώτη ευκαιρία θα βρεθώ και σε θεατρικές παραστάσεις και τοπικά, στις υπέροχες θεατρικές ομάδες του Δήμου μας, αλλά και στην Αθήνα. Το θέατρο είναι η μεγάλη μου αγάπη. Μία από τις στιγμές που έχει μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μου είναι όταν ανεβάσαμε, με την Δραματική Σχολή, στο θέατρο Λυκαβηττού την αρχαία κωμωδία «Η Πυτίνη του Κρατίνου». Ήταν πολύ συγκινητικό για μένα να παίζω στο θέατρο που είχα παρακολουθήσει, σαν κοινό, ένα σωρό εκδηλώσεις.

Ποιά η σχέση σου με το οικονομικό μουσείο και πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα;
Είμαι ένα από τα τρία πρόσωπα που δημιουργήσαμε το «Οικονομικό Μουσείο», τα άλλα δύο είναι ο πατέρας μου Μάνος Τσικογιαννόπουλος, όπου είναι και ο εμπνευστής του, και η ζωγράφος Αικατερίνη Περήφανου. Το “Οικονομικό Μουσείο” δημιουργήθηκε το 1992 από προσωπικές συλλογές και αποτελεί σήμερα ένα πλήρως οργανωμένο Μουσείο, ως ιδιωτική συλλογή. Είναι το πρώτο και μοναδικό Οικονομικό Μουσείο στη χώρα μας και βρίσκεται στο ΔΗΛΕΣΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ. Η ιδέα ξεκίνησε από την σκέψη να απαγκιστρωθεί η ιδέα της Οικονομίας από τα νομίσματα και την «Εγχρήματη Οικονομία» και να την προσεγγίσουμε ανθρωποκεντρικά όπως την δίδαξαν οι ιδρυτές της ιδέας της οικονομικής επιστήμης, Αριστοτέλης κ.λπ.

Έχεις έναν υπέροχο γιο.’Εχει πάρει στοιχεία από τον παππού του Τσικογιανόπουλο και αν ναι,ποια είναι αυτά ;
Ωωωω σ’ ευχαριστώ πολύ! Νομίζω έχει πάρει στοιχεία απ’ όλους μας, όπως κάθε παιδί. Όμως η φιλοσοφική και ουσιαστική ματιά που δείχνει, προς το παρόν, να έχει στα πράγματα, αλλά και η συγγραφική του διάθεση, σίγουρα έχουν να κάνουν με το DNA και του παππού!


Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου; Έχεις αληθινούς φίλους;
Η φιλία ε?? Άλλο μεγάλο θέμα. Κοίτα, η πιο δυνατή, παιδική μου φιλία, η οποία ξεκινά πριν από τη γέννησή μας, αφού ήταν φίλες και οι μητέρες μας, δυστυχώς βρίσκεται πολύ μακριά, σε άλλη ήπειρο! Κλαούντια είναι το όνομα λοιπόν, αυτής της άδολης, αδελφικής φιλίας. Μοιραζόμασταν τα πάντα και μου λείπει πολύ γιατί είναι αναντικατάστατη. Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι κοντά μου που εκτιμώ, σέβομαι και αγαπώ και νοιώθω ότι τα ίδια ισχύουν και από αυτούς, δεν το συζητάω αυτό.

Σου αρέσουν τα ταξίδια και ποιός είναι ο αγαπημένος σου προορισμός;
Τα ταξίδια είναι κάτι που λατρεύω και εγώ και ο άντρας μου, οπότε με κάθε ευκαιρία που είχαμε, μη σου πω και κάθε Σαββατοκύριακο, είχαμε έτοιμες βαλίτσες και φεύγαμε. Αυτά, λίγα χρόνια πριν, πριν μας χτυπήσει η κρίση δηλαδή, όπως σχεδόν όλους τους Έλληνες. Έχουμε γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα και τα περισσότερα Ελληνικά νησιά. Στο εξωτερικό έχω πάει σε χώρες τις Ευρώπης, άλλα όχι σε άλλες ηπείρους. Δεν μπορώ να σου πω ότι έχω κάποιον αγαπημένο προορισμό, το κάθε μέρος έχει την ομορφιά του. Αυτό που λατρεύω όμως είναι οι μεγάλες φωτεινές παραλίες, με αμμουδιά, γαλαζοπράσινα νερά και φυσικά ελληνικό ουρανό.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Τι μας ετοιμάζεις;
Σας ετοιμάζω ή μάλλον σας ετοιμάζουμε πολλά και διάφορα στο χώρο του «Οικονομικού Μουσείου», όπως εκδηλώσεις, δεξιώσεις γνωριμίας διαφόρων δημιουργών όπως ζωγράφων και συγγραφέων, οργανωμένες παρουσιάσεις σε σχολεία και συλλόγους και φυσικά πολλά σεμινάρια Προσωπικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Παράλληλα, όμως, εύχομαι να μου προκύψει και πάλι κάτι θεατρικό, μου έχει λείψει πολύ το θέατρο!

Μίλησέ μας λίγο για τα σεμινάρια που κάνεις…
Τα σεμινάρια που διεξάγω θα μπορούσα να τα χωρίσω σε τρεις βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι τα σεμινάρια που αφορούν καθαρά ασφαλιστικά θέματα, θεσμικά, ασφαλιστικών προϊόντων και πιστοποιήσεων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Η δεύτερη είναι αυτά που απευθύνονται γενικότερα σε επαγγελματίες και αφορούν θέματα πωλήσεων, marketing, Management κ.λπ. Και η τρίτη κατηγορία είναι αυτά που απευθύνονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για προσωπική ανάπτυξη, όπως Ψυχολογία & Συμπεριφορά, Διαχείριση Θυμού, Διαχείριση Άγχους κ.α. Τώρα, σχετικά με τα σεμινάρια που διεξάγω στο «Οικονομικό Μουσείο». Εδώ, έχουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο και αγαπημένο, διότι έχει δημιουργηθεί ένας «πυρήνας» συμμετεχόντων, που λίγο λίγο αυξάνεται και γινόμαστε μια μεγάλη παρέα. Που συναποφασίζουμε τα επόμενα θέματα σεμιναρίων, ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας. Που περνάμε όμορφα και είναι παράλληλα τόπος συνάντησης και κοινωνικής συναναστροφής συνδημοτών και φίλων μας, μιας και το καθημερινό τρέξιμο όλων δεν αφήνει την πολυτέλεια να βρισκόμαστε εύκολα αλλού. Πραγματικά με χαροποιεί πολύ όταν ακούω να δίνεται ραντεβού συνάντησης από τους συμμετέχοντες στο επόμενο σεμινάριο.

Από ότι ξέρω έχεις γράψει και κάποια βιβλία. Μπορείς να μας πεις σε τι αναφέρονται;
Ναι, φυσικά. Η πρώτη μου απόπειρα να γράψω βιβλίο ήταν το 1993 και αφορούσε τον ασφαλιστικό χώρο. Ο τίτλος του είναι: «Management Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων». Είχα την χαρά και την τιμή να βραβευτεί και να εκδοθεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ). Πολύ αργότερα, το 2006, ακολούθησε το «Το Α και το Ω του Management Συντονιστών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων». Φυσικά, δεκάδες είναι οι εκπαιδευτικές σημειώσεις που έχω συγγράψει σε μορφή βιβλίου που όμως δεν έχουν εκδοθεί και μοιράζονται μόνο στα σεμινάρια που διεξάγω.

Τελειώνοντας… θα ήθελα να κάνεις μια ευχή για εσένα και μια για το Penypeny.gr!
Για το Penypeny.gr εύχομαι τα καλύτερα!!! Αυτή το υπέροχο διαδικτυακό περιοδικό, που από άποψη ασχολείται με χρήσιμα και αισιόδοξα θέματα, που δεν κινδυνολογεί ποτέ, που μας γνωρίζει δημιουργικούς ανθρώπους που προσφέρουν πράγματα στην κοινωνία μας, εύχομαι να πάρει τη θέση που του αξίζει στην «καρδιά» των αναγνωστών, αλλά και να το δούμε κάποια στιγμή σε έντυπη μορφή, να το πιάσουμε στα χέρια μας. Να ξέρεις ό,τι προσωπικά θα είμαι κοντά σας και αν μπορώ να προσφέρω κάτι σε αυτό, θα το κάνω με μεγάλη χαρά.
Τέλος, θέλω να σ’ ευχαριστήσω προσωπικά και για την παρούσα συνέντευξη φυσικά, αλλά κυρίως που είσαι κοντά μας σε κάθε εγχείρημα του «Οικονομικού Μουσείου».

Το υπέροχο φωτογραφικό υλικό ανήκει στην εξαιρετική φωτογράφο του Penypeny.gr Μαρία Μπακούτη, owner του Mytown.

Instagram: @mar_bakouti

 

Πένυ Λεβαντή

Editor of PENYPENY.GR

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save