ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

55

Τα 10.000 άτομα ξεπέρασε ο αριθμός των επισκεπτών του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών από τις αρχές Ιουνίου, μετα τα εντυπωσιακά εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν.

  8bbc7c406ea3e4da63588384becc5339_XL
Βέβαια, κατά το πρώτο μήνα επαναλειτουργίας του νέου αρχαιολογικού Μουσείου, η είσοδος ήταν δωρεάν, κάτι που δεν ισχύει από την 1η Ιουλίου οπότε τέθηκε σε ισχύ εισιτήριο αξίας 6 ευρώ.
Πλέον, το Μουσείο εκθέτει πλήθος αντικειμένων από την Παλαιολιθική Περίοδο έως και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας διαχρονικά τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή και την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών και της ιστοσελίδας του, εποπτικού υλικού, αναπαραστάσεων, αλλά και των ίδιων των μνημείων, όπως ο πύργος και τα αρχιτεκτονήματα στα θεμέλια του κτηρίου.
alexiou-mouseio-thivas1
Τα έργα
 
Όπως εξηγεί η αρχαιολόγος Αθηνά Παπαδάκη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, οι εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου ξεκίνησαν το 2005, το Μουσείο έκλεισε το 2007 και το κτήριο ολοκληρώθηκε το 2008. Οι εργασίες ανακατασκευής αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την επισκευή του υπάρχοντος παλαιού κτηρίου 613,73 τ.μ., την κτηριακή επέκταση του Μουσείου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το νέο κτήριο έχει συνολικό εμβαδόν 2.700 τ.μ. με 1.390 τ.μ. στεγασμένους ημιυπαίθριους χώρους, και αποτελείται από 3 υπόγεια, ισόγειο και δώμα. Η έκθεση του Μουσείου Θηβών καταλαμβάνει το ισόγειο του κτηρίου με 1000 τ.μ.
 ÅÃÊÁÉÍÉÁÓÔÇÊÅ (÷èåò) ÔÏ ÍÅÏ ÁÑ×ÁÉÏËÏÃÉÊÏ ÌÏÕÓÅÉÏ ÈÇÂÙÍ--ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI
Από το 2008 μέχρι το 2010 ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν οι απαραίτητες μελέτες, που αφορούν την επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και την πρακτική υλοποίηση της επανέκθεσης. Απαραίτητη υπήρξε η σύνταξη ειδικής μελέτης στερέωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στα θεμέλια του Μουσείου, ώστε αυτά να είναι ορατά και επισκέψιμα.
image-660x330
Το κύριο έργο για την «Β Φάση Επανέκθεσης των Προϊστορικών Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Μουσείου Θηβών», αλλά και τα μικρότερα για την «Ανάδειξη του Πύργου “Σαιντ Ομέρ”» και τις «Ψηφιακές Εφαρμογές Υποστήριξης της Επανέκθεσης», εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και ξεκίνησαν το 2011.
Το έργο της Επανέκθεσης, υπήρξε πολύπλοκο σε είδος και μεγάλο σε μέγεθος, καθώς απαιτείτο η υλοποίηση πολλών και εξειδικευμένων εργασιών, η κατασκευή προθηκών, η προμήθεια ειδικού εκθεσιακού φωτισμού, ο γραφιστικός σχεδιασμός και η παραγωγή όλου του εποπτικού υλικού του Μουσείου, καθώς και η προμήθεια αναρτώμενου υάλινου διαδρόμου και ελαφρού στεγάστρου για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου που αποκαλύφθηκε στα θεμέλια του Μουσείου.
Να σημειωθεί ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας έχει θέσει ως στόχο ετήσιας επισκεψιμότητας τους 7.500 επισκέπτες έναντι 5.000 ατόμων που επισκέπτονταν το μουσείο πρίν κλείσει.
Η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός Κατερίνα Ζαρίφη, μίλησε τότε με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Θήβας.13390972_783755958428650_1246546027_n

Την πόλη της Θήβας επισκέφθηκε για ακόμα μια φορά η Κατερίνα Ζαρίφη, με αφορμή αυτή τη φορά ,τα εγκαίνια του νέου μουσείου, που παρέμεινε κλειστό για 9 συνεχόμενα χρόνια και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στις 7 Ιουνίου . Η ίδια με καταγωγή από τη Θήβα,την στηρίζει και δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τόσο σπουδαίο γεγονός!

«Το μουσείο,ήταν ένα όνειρο ζωής γιατί από παιδιά αυτό περιμέναμε. Αυτή η πόλη έχει στα σπλάχνα της μεγάλη ιστορία. Εμείς παίζαμε με αγγεία. Οργώνανε τα χωράφια θυμάμαι και βγαίναν στην επιφάνεια κομμάτια από αγγεία.

Αυτό που συμβαίνει στη Θήβα, παγκοσμίως δεν υπάρχει. Ο κόσμος πρέπει να το μάθει. Η Θήβα πάντα ήταν μια ταλαιπωρημένη και παρεξηγημένη πόλη, πρέπει ο κόσμος να έρθει να την επισκεφθεί, όχι μόνο για το αρχαίο της πλούτο αλλά και για το νέο της! Δεν είναι μόνο η Αθήνα. Δυστυχώς μας έχει καταστρέψει το 50 λεπτό αυτό.» δήλωσε η κ.Ζαρίφη με αφορμή την ημέρα των εγκαινίων

Επίσης, η δημοσιογράφος, καθ όλη την παραμονή της, ξεναγήθηκε στους χώρους του νέου μουσείου, ενώ αρκετά ευδιάθετη συνάντησε και αγαπημένα της πρόσωπα.

«Όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι είμαι Θηβαία. Το λέω συνέχεια, τη λατρεύω αυτή την πόλη. Μεγάλωσα εδώ, μέχρι τα 18 ήμουν εδώ!Θεωρώ ότι η Θήβα έχει ακόμα ανθρώπους.Εγώ είμαι σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο εδώ. Έχω γίνει κουμπάρα, η μαμά μου είναι εδώ».

Τέλος, ανέφερε και την επιθυμία της να επιστρέψει πίσω στη πόλη που μεγάλωσε δηλώνοντας «Είναι μια πόλη που αν με βοηθήσει ο Θεός ίσως…στο μέλλον επιστρέψω»

ΠΗΓΗ:http://exeisminima.gr/