Συμβαίνει τώρα

Πώς θα επιλέξουμε το σωστό αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι;

Ποια λάθη κάνουμε όταν βάζουμε αντηλιακό; ; Τι σημαίνει η ένδειξη δείκτη προστασίας ; Ταιριάζουν όλα τα αντηλιακά σε όλους τους τύπους επιδερμίδας ;Απαντήσεις σε μύθους και πραγματικότητες για …ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον!

’’Μα καλά, έξω βρέχει και μας μιλάς για αντηλιακά; ‘’

Χμ… Εν τάχει, το αντηλιακό βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος , βοηθάει στην πρόληψη των πανάδων, στη μείωση των κόκκινων φλεβών και των κόκκινων σημείων στο πρόσωπο και καθυστερεί την ανάπτυξη ρυτίδων και την πρόωρη γήρανση. Η αντίληψη λοιπόν που έχουμε για την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας , δεν είναι παράγοντας για το αν θα πρέπει να γίνει χρήση αντηλιακού. Η ακτινοβολία UVB , είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα, όμως η UVA είναι αυτή που προκαλεί φωτογήρανση . Εκτιμάται μάλιστα ότι το 90% από τα ορατά σημάδια γήρανσης που έχουμε, δεν εξαρτάται από το πόσο χρονών είμαστε, αλλά από το πόσο έχουμε εκθέσει την επιδερμίδα μας στον ήλιο.

”Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης προστασίας , τόσο περισσότερο σας προστατεύει’’

Λάθος!!Ο Δείκτης Προστασίας (SPF) του αντηλιακού σας, αφορά απλά τον χρόνο που μπορείτε να παραμείνετε στον ήλιο, χωρίς να χρειαστεί να ξαναβάλετε αντηλιακό… Με λίγα λόγια, ο δείκτης προστασίαςείναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος κατά την παραμονή σας στον ήλιο. Για παράδειγμα, ένα άτομο με μια μέση επιδερμίδα, κοκκινίζει χωρίς αντηλιακό σε περίπου 20′ ηλιακής έκθεσης.Εάν το άτομο αυτό χρησιμοποιήσει αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15, τότε θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα σε 20*15=300 λεπτά.

”Όλα τα αντηλιακά ταιριάζουν σε όλους τους τύπους επιδερμίδας’’

Αυτή είναι μια ακόμη λάθος θεωρία εφόσον έχει αποδειχτεί ότι το λάθος αντηλιακό μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα. Φροντίζουμε να επιλέξουμε το σωστό για τον τύπο του δέρματός μας. Για ευαίσθητη επιδερμίδα, χρησιμοποιούμε έναν τύπο αντηλιακού χωρίς άρωμα. Τα ευαίσθητα, με τάσεις για αλλεργίες δέρματα, πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, δηλαδή αυτά που αφήνουν πιο λευκό το δέρμα. Αν έχουμε δέρμα λιπαρό ή με τάση ακμής, αναζητούμε ένα ελαφρύ, oil-free προϊόν. Τα λιπαρά με τάση για ακμή δέρματα πρέπει να χρησιμοποιούν τα μη λιπαρά αντηλιακά, αλλιώς μπορεί εύκολα να εμφανίσουν επιδείνωση της νόσου. Για ξηρό δέρμα, επιλέγουμε κάποιο σε μορφή κρέμας.

‘’Αφού έβαλε κάποιος το πρωί αντηλιακό, αυτό αρκεί για όλη την ημέρα’’

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε διότι τα φίλτρα σε συνδυασμό με τον ιδρώτα και τη μικρότερη ποσότητα που συνήθως βάζουμε αδρανοποιούνται, πράγμα που σημαίνει, ότι σύντομα το αντηλιακό δεν θα έχει καμία απολύτως δράση. Επίσης όταν βγούμε από τη θάλασσα, ανανεώνουμε το αντηλιακό μας ακόμη και αν γράφει ‘’ανθεκτικό στο νερό’’. Ανανεώνουμε κάθε τέσσερις περίπου ώρες με φυσιολογική δραστηριότητα και κάθε δυο ώρες αν αθλούμαστε. Προσέχουμε να καλύπτουμε καλά όλο το σώμα στη θάλασσα, ενώ στην πόλη κεφάλι, μπούστο και χέρια.

Αυτό που αξίζει να θυμάστε είναι ότι κάθε βλαβερή έκθεση στον ήλιο δεν εξαφανίζεται, αλλά απλώς προστίθεται στην επόμενη. Αγαπήστε το δέρμα σας και αυτό θα σας το ανταποδώσει με υγιής και νεανική όψη.

Be beautifull be # Chic To Cheek

By Elena

Comments

0 comments

Ίσως σας ενδιαφέρει

4ος Αγώνας Ιστορικής Μνήμης Ν.Σμύρνης: 7000 δρομείς έτρεξαν για τις χαμένες πατρίδες

Σε μία μεγαλειώδη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού εξελίχθηκε ο 4ος Αγώνας Ιστορικής Μνήμης Νέας Σμύρνης, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close