”Σούπα λαχανικών με σπιτικά κριτσίνια με ρεγκάτο”,από τον αγαπημένο μας chef Λευτέρη Καλαιτζίδη!

Σούπα λαχανικών

Υλικά για τη σούπα

1 κολοκύθι
1 μελιτζάνα
1 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο
100γρ. λευκά μανιτάρια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι σέλινο
3 πατάτες
200γρ. λάχανο
1 σκελίδα σκόρδο
50ml ελαιόλαδο
50γρ. βούτυρο
50ml λευκό κρασί
1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.σ. τζίντζερ ψιλοκομμένο

Υλικά για τα κριτσίνια

150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ. αλεύρι κίτρινο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
50γρ. ρεγκάτο ψιλοτριμμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού νερό
Παπαρουνόσπορο
Ροζ πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τα κριτσίνια βάζοντας σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά μας ( εκτός από το τυρί, τον παπαρουνόσπορο και το ροζ πιπέρι ) και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σε περίπτωση που κολλάει πολύ στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει. Συνεχίζουμε “ξεφουσκώνοντας” τη ζύμη ζυμώνοντάς τη πλέον μαζί με το τυρί. Πλάθουμε κριτσίνια ψιλά, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα καλαμάκι, τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και πιπέρι ροζ μέχρι να κολλήσει πάνω τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις για 10-15 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Συνεχίζουμε με τη σούπα μας. Κόβουμε σε κύβους ενός εκατοστού τη μελιτζάνα, το κολοκύθι και το κρεμμυδι . Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 αν είναι μεγάλα, αν όχι στα 2. Το καρότο και τις πατάτες τα κόβουμε σε κύβους 1/2 εκατοστού για να μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο με τα πιο μαλακά υλικά. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το λάχανο.
Ρίχνουμε σε μια ζεσταμένη κατσαρόλα ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα υλικά που κόψαμε μαζί με το σκόρδο και τα ανακατεύουμε συνέχεια. Μετά από 5 λεπτά σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό τον ζωμό κότας και άλλο 1/2 λίτρο ζεστό νερό. Προσθέτουμε το τζίντζερ, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένο το σέλινο, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει έως ότου μαλακώσουν τα υλικά μας και έχει χυλώσει η σούπα μας.
Πριν αποσύρουμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα ρίχνουμε ψιλοκομμένο τον άνηθό μας, το χυμό λεμόνι και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε από μπλέντερ τη σούπα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα περνάμε από σινουά τη σούπα μας. Βάζουμε και πάλι στη κατσαρόλα μας τη ζέστη σούπα και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να δώσει μια μεταξένια υφή. Για έξτρα γεύση ραντίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πριν σερβίρουμε. 

Chef of PENYPENY.GR

Λευτέρης Καλαιτζίδης

Save

Save