Συνταγές για cocktails,whisky και ένα twist από τον μοναδικό μας bartender της Χαλκίδας Γιώργο Σακκή!

Homemade Old Fashioned Cocktail with Cherries and Orange Peel

Επανερχόμαστε και πάλι με κάτι καινούργιο!

Σήμερα θα πούμε λίγα λόγια για το whisky και τις κατηγορίες του καθώς και δύο cocktails,ένα κλασικό και ένα twist.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν λέγοντας λίγα λόγια για το whisky!

Ουίσκι ονομάζεται το αλκοολούχο ποτό που παράγεται από ζύμωση και απόσταξη βύνης δημητριακών (κριθάρι, καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι, σίκαλη) και ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια.

 

Η λέξη whisky είναι παραφθορά του uisge beatha που στην γλώσσα των Σκοτσέζων Κελτών (Gaelic) σημαίνει το νερό της ζωής. Στην πάροδο των χρόνων η λέξη κατέληξε να είναι whisky, ενώ οι Αμερικανοί το προτιμούν με (e), όπως whiskey.

Η ηλικία του scotchwhisky όταν αναφέρεται προκύπτει από το νεαρότερο whisky που χρησιμοποιείται στο τελικό blend.

Τα είδη του whisky είναι τα παρακάτω:

Malt

Single Malt

Blended Malt ή Pure Malt

Grain

Blended

Bourbon

Irish wiskey

Canadian whisky

Tennessee whisky

Cask Strength

 

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα το ουίσκι το προτιμούν με πάγο, κόλα και ξηρούς καρπούς. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει έτσι, αλλά με αυτό τον τρόπο χάνουμε το ταξίδι στα αρώματα του κάθε ουίσκι, καθώς και στους γευστικούς πειρασμούς που μπορούν να το συνοδεύσουν κατάλληλα.

Πιο συγκεκριμένα, στα πιο φρέσκα και απλά ουίσκι ο καλύτερος συνδυασμός είναι τα φρούτα και οι σαλάτες. Τα malts είναι ιδανικά με καπνιστά κρέατα. Τα bourbon επίσης με κρέατα, συνοδευμένα όμως με σπέσιαλ σαλάτες…

Ας δούμε τώρα και 2 cocktails με βάση το whisky.

Homemade Old Fashioned Cocktail with Cherries and Orange Peel

Το πρώτο τι είναι το κλασικό, old fashioned…υπάρχουν αρκετές εκτελέσεις του συγκεκριμένου cocktail.Εμείς θα δούμε μία από αυτές…

Υλικά
simple sirop
Aromatic bitters
Bourbon whiskey

Τοποθετούμε σε ποτήρι old fashion 20 ml simple sirop,2 dashes aromatic bitters και 20 ml bourbon,3-4 παγάκια και κάνουμε stir. Έπειτα προσθέτουμε άλλα 20 ml bourbon και 2 παγάκια και κάνουμε stir…Συνεχίζουμε προσθέτοντας άλλα 10 ml bourbon και κάνουμε stir μέχρι να αραιώσουμε το cocktail μας,μέχρι εκεί που χρειάζεται.Γαρνίρουμε με 1 zest πορτοκαλιού.

Έτοιμοο!!!

Πάμε τώρα να δούμε ένα cocktail λίγο πιο ιδιαίτερο για πιο τολμηρούς πελάτες που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό ένα twist του manhattan dry…

Υλικά

aromatik bitters
Extra dry vertmouth
Bourbon wkisky αρωματισμένο με bacon…

Παγώνουμε το ποτήρι και σε ένα stiring glass,προσθέτουμε τα υλικά μας 3 dashes aromatic bitter 20ml extra dry vermouth και 50 ml bourbon whisky που έχουμε αρωματίσει με bacon..κάνουμε stir και σουρώνουμε στο ποτήρι ..γαρνίρουμε με 1 zest πορτοκαλιού

Στην υγειά σας!!!

Θα τα πούμε πάλι σύντομα φυσικά με κάτι νεότερο….be there!

Γιώργος Σακκής

Bartender of GASTON!