Φτιάχνουμε νόστιμη και τραγανή κοτόπιτα με μπεσαμέλ !

Υλικά:

    • 1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο, ξεψαχνισμένο, σε λεπτές λωρίδες
    • 2 φύλλα κρούστας κομμένα στη μέση (προκύπτουν 4 μικρότερα)
    • λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα
    • 2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα

για την μπεσαμέλ

  • 1 1/2 κουταλιά αλεύρι
  • 1 1/2 κουταλιά βούτυρο
  • 1 1/2 ποτήρι γάλα
  • 1 κρόκος αυγού
  • αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

  • Για την μπεσαμέλ λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει, διαλύετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα σταδιακά, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν αρχίσει να πετάει φουσκάλες οπότε και την αποσύρετε από την φωτιά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και τον κρόκο αυγού και (τι άλλο;) ανακατεύετε.
  • Ρίχνετε το κοτόπουλο στην κρέμα και η γέμιση είναι έτοιμη.
  • Λαδώνετε το ταψάκι, στρώνετε το ένα φύλλο, λαδώνετε με ένα πινελάκι, στρώνετε και το δεύτερο.
  • Ρίχνετε τη γέμιση και πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα (θα του πήγαινε και μετσοβόνε τώρα που το σκέφτομαι).
  • Στρώνετε τα άλλα δύο φυλλαράκια λαδώνοντας στο ενδιάμεσο.
  • Με ένα ξυράφι χαράζετε τα κομμάτια (σιγά την ποσότητα) και αλείφετε την επιφάνεια με λάδι.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά (μέχρι να αποκτήσει το φύλλο το επιθυμητό ρόδινο χρώμα).

Σημειώσεις:

 

  • Τα υλικά είναι για ένα μικρό ταψάκι 15×25. Προσαρμόστε τις ποσότητες των υλικών για μεγαλύτερο μέγεθος ταψιού.