Χοιρινό ρολό με κρέμα πατάτας αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης .

11

Μια συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου

ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΟ:
1600 γρ. χοιρινό ρόλο με γέμιση
40 ml ελαιόλαδο
35 γρ. μουστάρδα απαλή
500 ml ζωμό λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
10 γρ. αλάτι
2 γρ. πιπέρι
1 κρεμμύδι κομμένο στις μεγάλες φέτες
10 γρ. μέλι
10 ml μηλόξυδο
1 κανελόξυλο
10 καρφογαρύφαλλα καρφωμένα σε ένα μικρό κρεμμύδι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΑΤΑΣ:
850 γρ. πατάτες
14 γρ. αλάτι
1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης
2 γρ. μείγμα μπαχαρικών
10 γρ. σκόρδο σε κόκκους
500 ml γάλα φρέσκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΟ:
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος και το σκεπάζετε καλά με λαδόκολλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180ο C. Προτείνεται να είναι μεγάλη η λαδόκολλα, για να μπορέσετε να τη δέσετε με σπάγγο κουζίνας γύρω από το ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος.

ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΑΤΑΣ:
Πλένετε καλά τις πατάτες με άφθονο νερό και τις βράζετε 40 λεπτά. Τις κρυώνετε ελαφρώς για να μπορέσετε να τις καθαρίσετε. Έπειτα τις κόβετε και τις βάζετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε έως να πετύχετε μία βελούδινη κρέμα. Σερβίρετε σε ένα πιάτο την κρέμα και πάνω σε αυτήν το κρέας, που προηγουμένως έχετε κόψει σε μερίδες. Προσέχετε οι πατάτες να είναι ζεστές γιατί διαφορετικά είναι δύσκολο να πετύχετε την κρέμα.

Πηγή: kouzinalidl.gr/o-kosmos-tou-Lazarou