ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

 

 

Συστατικά

½ κιλό γαρίδες νούμερο 2, κατεψυγμένες
250 γρ. λιγκουίνι
750 ml νερό
1 κύβο λαχανικών
2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα 4
1 πρέζα μπούκοβο
50 ml ελαιόλαδο
20 ml ούζο
½ κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
4-5 φύλλα βασιλικού φρέσκα λεπτοκομμένα
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
παρμεζάνα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Αποψύχουμε τις γαρίδες.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος. Αφήνουμε την ουρά για ομορφιά.
Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας (το πίσω μέρος) από την ουρά προς το κεφάλι για να αφαιρέσουμε το έντερο, όχι όμως πολύ! Ίσα-ίσα να βλέπουμε το έντερο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε.
Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τον κύβο λαχανικών και το νερό. Καπακώνουμε και μόλις έρθει σε βρασμό το μείγμα μας σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Δεν βράζουμε πάνω από 15 λεπτά γιατί θα πικρίσει ο ζωμός μας.
Σουρώνουμε σε ένα μπολ το ζωμό και τον στην άκρη.
Παράλληλα ραντίζουμε τις γαρίδες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές για περίπου 30” την κάθε πλευρά.
Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το τηγάνι πίσω σε δυνατή φωτιά.
Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα ζάχαρη και 1 πρέζα μπούκοβο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με 20 ml ούζο.
Όταν το ούζο εξατμιστεί, κόβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
Ρίχνουμε το ζωμό από τις γαρίδες και τα ζυμαρικά μας. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και όταν δούμε ότι η σάλτσα έχει δέσει αλλά υπάρχει ακόμα λίγο υγρασία ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη αν θέλουμε η συνταγή μας να γίνει νηστίσιμη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και τα φύλλα βασιλικού. Ρίχνουμε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ξύσμα από 1 λεμόνι και την παρμεζάνα μας αν θέλουμε.
Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα αν θέλουμε.

SHARE
Previous articleΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ
Next articleΠανσεληνος & θερινο ηλιοστασιο μαζι!
Πένυ Λεβαντή
Λίγα λόγια για μένα από εμένα. Γεννήθηκα 28 Απρίλη του '74, άνοιξη, έτσι εξηγείται ότι έγινε η λατρεμένη μου εποχή. Ταύρος στο ζώδιο... ταύρος σε όλα μου! Στη ζωή μου επικρατεί πολύ πάθος... Ότι κάνω θέλω να το κάνω καλά, παθιάζομαι και δίνομαι, ειδικά σε ότι αγαπώ… και αγαπώ πολύ! Μου αρέσει η καλοπέραση, η πολυτέλεια, η θάλασσα, τα γρήγορα αυτοκίνητα, το καλό φαγητό... παρεμπιπτόντως μαγειρεύω εξαιρετικά από 12 ετών και φυσικά μαγειρεύω τα πάντα... είμαι σίγουρη ότι αν το είχα σπουδάσει τελικά σίγουρα θα έκανα εκπομπή μαγειρικής, μπορεί και δίπλα στη Μενεγάκη! Είμαι υπομονετική, επίμονη (όπως έλεγε μια θεία μου κάποτε..."να έχεις υπομουνιή και επιμουνιή"), ρομαντική, πεισματάρα, ειλικρινής, πιστή, αστεία, χαμογελαστή και πολύ θετικός άνθρωπος. Το μότο μου είναι πως "ό,τι γίνεται στη ζωή μας καλό ή κακό πάντα υπάρχει κάποιος λόγος... και στο τέλος είναι πάντα για καλό μας". Επίσης είμαι αγχώδης και μιλάω δυνατά... αυτά τα λένε οι κόρες μου, βέβαια λένε και πολλά άλλα… να λέμε και τα στραβά μας. Είπα κόρες και πρέπει να σας εξηγήσω... παντρεμένη εδώ και 20 χρόνια με τον ίδιο ήρωα άντρα ακόμα... ευλογημένη και ευτυχισμένη με δυο υπέροχες και πανέμορφες κόρες που είναι ότι ωραιότερο έχω δημιουργήσει στη ζωή μου και δεν τις αλλάζω ούτε με όλα τα χρυσάφια του κόσμου. Η Γωγώ μου (ο ήλιος μου, ξανθιά γαλανομάτα), 17 χρονών και η Όλγα μου, 16 χρονών, (το φεγγάρι μου, το πιο γλυκό μελαχρινάκι με 2 μέτρα βλεφαρίδες). Σπούδασα οικονομία και διοίκηση επιχειρήσεων, τμήμα λογιστικής, μουσική, πιάνο. Έχω εργαστεί σε δημόσιες σχέσεις, καλλυντικά, διαδικτυακά περιοδικά, ασχολούμαι με τα κοινά και είμαι μέλος αρκετών συλλόγων. Καταπιάνομαι με οτιδήποτε μπορώ να προσφέρω και να φανώ χρήσιμη κυρίως σε παιδιά, σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, φτιάχνω κοσμήματα, γράφω, χορεύω και κάνω ένα σωρό άλλα… να μη σας πρήζω. Το τελευταίο μου λατρεμένο δημιούργημα είναι το PENYPENY.GR! Είναι κομμάτι από την ψυχή μου... και ελπίζω να χωρέσει όλα όσα αγαπώ, ονειρεύομαι και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας!