Τα μακροβούτια της Ψυχής

από τη Μαρία Π. Ψαθά

Χάνεται η ζωή …μπουρμπουλήθρες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια της ψυχής και χάνονται ..σκέψεις, λόγια, ένα στραβό βλέμμα, μία κουβέντα βαριά.

Και κάπως έτσι βουτάς μεν στη ζωή,αλλά η ανάσα σου δεν φτάνει να φτάσεις στο βυθό της.Στην στερούν όλα τα ανούσια και τα περαστικά.

Η ευτυχία είναι στιγμές φίλε μου,μικρές,σύντομης διάρκειας..στιγμές τόσο σημαντικές σαν να μιλάμε για το τελευταίο κομμάτι τζένγκα που άπαξ και μπει στραβά σωριάζεται όλο σου το οικοδόμημα κατάχαμα.

Και κάθεσαι εσύ και αναλώνεσαι και βλέπεις τη ζωή σου σα θεατής και δεν χαίρεσαι μήτε τον ήλιο που μαυρίζει το λευκό σου δέρμα και σε γεμίζει αισιοδοξία μήτε και τη βουτιά σου στη δροσιά της ξεγνοιασιάς.

Μη.

Οι άνθρωποι πάντα θα θέλουν περισσότερα από όσα δίνεις και λιγότερα από όσα είσαι.

Και όσο εσύ προσπαθείς να επιπλεύσεις ανάμεσα σε προσδοκίες άλλων και απαιτήσεις χάνεις το πολυτιμότερο ιερότερο δικαίωμα σου : αυτό του να ζείς.

Έκανα μια βουτιά εψές,διακοπευόμενη γαρ και συνειδητοποίησα πόσα χρόνια απλά βουτάω χωρίς να παρατηρώ τον βυθό.

Αφέθηκα λοιπόν,άνοιξα διάπλατα τα μάτια μου..είδα ψαράκια,είδα καβουράκια να περπατάνε στην άμμο.Άκουσα αυτή την γαληνεμένη σιωπή που κρύβει τόση αντάρα.

Έβγαλα το κεφάλι μου στην επιφάνεια.Μύρισα ιώδιο και γέμισε η καρδιά μου προσμονή.είδα τον ήλιο,του επέτρεψα να με κάψει ,τρανό παράσημο ζωής.

Και υποσχέθηκα,ότι από εδώ και πέρα θα βουτάω βαθειά.Θα απολαμβάνω κάθε δευτερόλεπτο κομμένη αναπνοής.Θα κάνω στην άκρη όλα εκείνα που μου στερούν την μικρές στιγμές μου που απαρτίζουν την ευτυχία και απλώς θα χαρώ το καλοκαίρι της ψυχής μου.

Γιατί ευτυχώς,όλες οι εποχές του χρόνου είναι μέσα μας. Εσύ τι θέλεις να ντυθείς σήμερα;

Εγώ καλοκαίρι. Και σήμερα και πάντοτε.

Και μην μου στεναχωριέσαι,ο κόσμος δεν χρωστάει καλό σε κανέναν.Ούτε σε εσένα ,ούτε σε εμένα.Πάντα κάτι θα βρίσκεται να σε τραβάει απ τα μαλλιά στην επιφάνεια,να μην σε αφήνει να χαρείς τη σιωπή,να μην σου επιτρέπει να νιώσεις τη στιγμή.

Ήμουν πάντα κατά του να επιπλέεις απλώς.Ήθελα να κολυμπάω.Να παλεύω εκεί με χέρια και πόδια να λογαριάζομαι με τα κύματα ,αυτά τα εντός μου.

Εχθές κατάλαβα γιατί. Εάν δεν κολυμπήσεις,εάν δεν απλώσει η ανάσα σου στο όριο της ασφυξίας,εάν δεν βουτήξεις να φτάσει ως τον πάτο ,να δείς τα απόκρυφα..πές μου, για ποια θάλασσα μπορείς εσύ να μου μιλήσεις;

 

Μαρία Π. Ψαθά

 

Save

Save

Save

Save

Save

Previous articleΗ πιο ασχημη γυναικα στον κοσμο (ομιλια της στο TED)
Next articleΗ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΜΩΡΑ
Peny Peny
Το Penypeny είναι για τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Είναι 2πλο όπως η αρχή και το τέλος ή και αντίστροφα το τέλος και η αρχή. Και αν κάτι δεν πετύχει με τη μία φορά,υπάρχει και η δεύτερη. Η κακή και η καλή πλευρά της Πένυς. Γιατί μία φορά δε φτάνει….και θα το ξαναεπισκεφτείς! Γιατί το κάνω για τις δύο υπέροχες κόρες μου,για να γίνω το παράδειγμα τους.’Οπως υπάρχει ο ήλιος και το φεγγάρι μου ,όπως τις έλεγα μωρά. Γιατί διανύω τη 2η εικοσαετία μου.Γιατί όλα έχουν 2 όψεις…όπως τα νομίσματα. Γιατί σε μια σχέση χρειάζονται δύο.Γιατί όπως λέει και ο Νίτσε”ένας άνθρωπος που έχει ένα γιατί να ζήσει,αντέχει κάθε πως”. Γιατί υπάρχει το καλό και το κακό,το άσπρο και το μαύρο,η γη και ο ουρανός,το αλάτι και το πιπέρι.Το αλάτι για να κάνει πιο νόστιμο το φαγητό και το πιπέρι πιο πικάντικο. Το Penypeny σου δίνει επιλογές,μέσα ή έξω.Peny και στο τετράγωνο με μαθηματικούς όρους.’Οπως τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή.Διαλέγεις τον κακοτράχηλο δρόμο ή τον καλό.Μπορείς να τον περπατήσεις με φλατ παπούτσια ή με τακούνια.Γιατί όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία πρέπει να είσαι έτοιμος.Γιατί το νούμερο 2 είναι καλύτερο από το νούμερο 1 όπως λέει και ένα άρθρο της PEPSI από μεγάλα στελέχη της ”η χαρά του να είσαι το Νο 2”.Γενικά το 2 μου αρέσει περισσσότερο από το 1 ,γιατί έχει καμπύλες όπως η γυναίκα.Γιατί υπάρχει η χαρούμενη και η λυπημένη Πένυ. Γιατί όταν διαβάζει μια γυναίκα το Penypeny θέλω να γελάει,να διασκεδάζει,να βρίσκει ενδιαφέροντα θέματα που την αγγίζουν,να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της,να ενημερώνεται,να περνάει καλά.Θέλω να δείχνω αυτά που θέλει μια γυναίκα άσχετα αν μπορεί να τα έχει ή όχι…γιατί πολύ απλά μπορεί να τα ονειρευτεί. Όπως λέει και το Penypeny, η ζωή έχει δύο όψεις. Μπορείς να ονειρεύεσαι ή ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!!!