ΟΙ ΦΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Αρχικά θα μου επιτρέψεις αγαπημένε μου αναγνώστη,να αφιερώσω το παρακάτω πρελούδιο φιλίας στα μετρημένα πρόσωπα της ζωής μου που με κράτησαν από το χέρι σε ηλικία 6 έτων για να μπούμε μαζί την πρώτη μέρα στο δημοτικό και μου το κρατάν μέχρι σήμερα ,είκοσι πέντε χρόνια μετά για να περάσουμε μαζί  τον δρόμο και τη ζωή απέναντι.

Ο καθένας μας στη ζωή του γνωρίζει άπειρα πρόσωπα.Όλα ανεξαιρέτως είναι σημαντικά και ουδεμία σχέση έχει η όποια κατάληξη της σχέσης με τις εμπειρίες και όλα τα καλά που αποκομίζουμε.

Είναι άνθρωποι περαστικοί,άνθρωποι χαρούμενοι,άνθρωποι ταλαιπωρημένοι,άνθρωποι εγωιστές και αγνώμονες,άνθρωποι ικανοί,πιστοί και ορκισμένοι φίλοι.

Γνωρίζουμε ανθρώπους που μπορεί να κάτσουν λίγο στη στάση της ζωής μας αλλά χαράζουν τα αρχικά τους στο παγκάκι και άνθρωπους  που κάθονται στο τρένο μας σε όλη τη διαδρομή και δεν κατεβαίνουν παρα μόνο όταν το τρένο αποσύρεται για επισκευή.Και τότε όμως,περιμένουν υπομονετικά κάτω από το τσίγκινο σκέπαστρο του ΟΣΕ της ζωής , να επισκευαστει το τρενάκι μας και σαν διακριτικοί και ερωτευμένοι με τη διαδρομή μας επιβάτες ,παίρνουν πάλι διακριτικά τη θέση τους στο όχημα μας.

Αυτοί για εμένα αποτελούν τις φιλίες της καρδιάς.

Είναι εκείνα τα πρόσωπα που τα είδες και σε είδαν να ωριμάζετε.Είδαν τα πρώιμα δάκρυα ενός σχολικού έρωτα και μύρισαν μαζί σου τον αέρα στην πρώτη σας σχολική κοπάνα.

Αργότερα τα ίδια άτομα σε είδαν μεθυσμένο στην πρώτη ενήλικη έξοδο και πλήρωσαν σε κάποια ρετσίνα τη διαφορά γιατί έφαγες τα χρήματα σου στην απογευματινή βόλτα.

Είναι οι άνθρωποι που μπορεί να μη μιλάτε καθημερινά,μπορεί η επικοινωνία να έχει πια περιοριστεί σε μια φορά την εβδομάδα.αλλά αυτή η φορά,η συμπυκνωμένη ,αξίζει όσο δέκα.

Θα πιείς τον καφέ σου τηλεφωνικά γιατί η ρουφιάνα η αποστάση δεν μετριάζεται αλλιώς.Θα μιλήσετε για θέματα άσχετα.Τι μαλακτικό βάζει εκείνη τώρα πια και ποια λουλούδια αντέχουν στους αέρηδες.

Θα θυμηθείτε πάντα κάποια μέρα από τα παλιά που δεν είχε την επιθυμητή κατάληξη και τα δάκρυα θα φέρουν το ευλογημένο γέλιο της αρμονικής συνύπαρξης και από κοινού ωρίμανσης όλων αυτών των ετών.

Θα βρεθείτε δυό φορές τον χρόνο και κάπου ανάμεσα σε οικογενειακές υποχρεώσεις,τσιρίδες παιδιών και απαιτήσεις συζύγων θα γελάσετε πάλι συνομωτικά με ένα δικό σας αστείο και αυτόματα θα μεταφερθείτε στο τέταρτο θρανίο,εκεί στην δεύτερη από αριστερά αίθουσα του λυκείου που ανταλλάσσατε λεπτομέρειες ενός πρώτου φιλιού.

Θα σου σφίξουν και πάλι το χέρι όπως τότε,που φοβόσασταν τα αυτοκίνητα και έπρεπε με προσοχή να περάσετε απέναντι στην παιδική χαρά.

Μόνο που τώρα το χέρι είναι πιο μεγάλο,με μανικιούρ και βέρες να το βαραίνουν.Και η αποσταση που θα διανύσετε μαζί δεν είναι εκείνη του δρόμου για την παιδική χαρά αλλά μια μεγάλη απόφαση,μια εγκυμοσύνη,ένα διαζύγιο.

Το χέρι είναι το ίδιο αλλά σε κρατάει πιο σταθερά τώρα πια,γιατί σε νιώθει κομμάτι του.Τρία χέρια σε ένα σώμα.Και τη στιγμή που το γέλιο σου συναντά τα δάκρυα συγκίνησης για όλα αυτά που η ζωή σας έδωσε απλόχερα να χαίρεστε παρέα,τότε καταλαβαίνεις.

Γνωρίζουμε ανθρώπους.Και κανέναν τους δεν εξαιρώ , όλους τους ευγνωμονώ για όσα έδωσα και πήρα.

Αλλά γνωρίζουμε και τα άλλα κομμάτια της ψυχής μας.εκείνα που ψάχνουμε τα βράδια μέχρι να μας πάρει ο ύπνος.Εκείνα που γίνονται προσευχή στο στόμα μας μια μέρα βροχερή κοιτάζοντας τη θάλασσα.

Αυτά είναι οι άνθρωποι που σε πήραν μικρό κορίτσι με πλεξούδες μια μέρα να μοιραστείτε ένα σάντουιτς και σε έφτασαν σήμερα μητέρα και γυναίκα να μοιράζεστε τις ζωές σας.

Προσωπικά εύχομαι ένα τουλάχιστον τέτοιον άνθρωπο στη ζωή του καθενός σας,εμένα με ευλόγησε η ζωή και έχω παραπάνω.

 

Μαρία Π. Ψαθά

 

 

 

SHARE
Previous articleΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ by Akis Petretzikis
Next articleΤι να πάρεις μαζί σου στο κάμπινγκ – μια (διαχρονική) λίστα με τα απαραίτητα.
Peny Peny
Το Penypeny είναι για τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Είναι 2πλο όπως η αρχή και το τέλος ή και αντίστροφα το τέλος και η αρχή. Και αν κάτι δεν πετύχει με τη μία φορά,υπάρχει και η δεύτερη. Η κακή και η καλή πλευρά της Πένυς. Γιατί μία φορά δε φτάνει….και θα το ξαναεπισκεφτείς! Γιατί το κάνω για τις δύο υπέροχες κόρες μου,για να γίνω το παράδειγμα τους.’Οπως υπάρχει ο ήλιος και το φεγγάρι μου ,όπως τις έλεγα μωρά. Γιατί διανύω τη 2η εικοσαετία μου.Γιατί όλα έχουν 2 όψεις…όπως τα νομίσματα. Γιατί σε μια σχέση χρειάζονται δύο.Γιατί όπως λέει και ο Νίτσε”ένας άνθρωπος που έχει ένα γιατί να ζήσει,αντέχει κάθε πως”. Γιατί υπάρχει το καλό και το κακό,το άσπρο και το μαύρο,η γη και ο ουρανός,το αλάτι και το πιπέρι.Το αλάτι για να κάνει πιο νόστιμο το φαγητό και το πιπέρι πιο πικάντικο. Το Penypeny σου δίνει επιλογές,μέσα ή έξω.Peny και στο τετράγωνο με μαθηματικούς όρους.’Οπως τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή.Διαλέγεις τον κακοτράχηλο δρόμο ή τον καλό.Μπορείς να τον περπατήσεις με φλατ παπούτσια ή με τακούνια.Γιατί όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία πρέπει να είσαι έτοιμος.Γιατί το νούμερο 2 είναι καλύτερο από το νούμερο 1 όπως λέει και ένα άρθρο της PEPSI από μεγάλα στελέχη της ”η χαρά του να είσαι το Νο 2”.Γενικά το 2 μου αρέσει περισσσότερο από το 1 ,γιατί έχει καμπύλες όπως η γυναίκα.Γιατί υπάρχει η χαρούμενη και η λυπημένη Πένυ. Γιατί όταν διαβάζει μια γυναίκα το Penypeny θέλω να γελάει,να διασκεδάζει,να βρίσκει ενδιαφέροντα θέματα που την αγγίζουν,να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της,να ενημερώνεται,να περνάει καλά.Θέλω να δείχνω αυτά που θέλει μια γυναίκα άσχετα αν μπορεί να τα έχει ή όχι…γιατί πολύ απλά μπορεί να τα ονειρευτεί. Όπως λέει και το Penypeny, η ζωή έχει δύο όψεις. Μπορείς να ονειρεύεσαι ή ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!!!