Cosmopolis The Reunion 2016.

Στην πανέμορφη πόλη  μου –ναι το άρθρο «βρωμάει» υποκειμενικότητα- Καβάλα έλαβε χώρα με πολύ μεγάλη επιτυχία το Cosmopolis The Reunion 2016.

Από τις 21 Ιουλίου έως και τις 24 Ιουλίου η Παλιά πόλη της Καβάλας αλλά και το Λιμάνι γέμισαν με φωνές αλλιώτικες , με χορους ,μουσική αλλά και γεύσεις από 7 χώρες.

Πάνω από 250 χορευτές δίπλα από κάθε περίπτερο της  χώρας τους ακούραστα έδιναν το στίγμα της παράδοσης τους.Κάθε ημέρα το διεθνές  «εστιατόριο» που είχε στηθεί απέναντι από το σπίτι του Μεχμέτ Αλή , μας καλούσε να δοκιμάσουμε και μία διαφορετική κουζίνα.Στα δημοτικά σχολεία της Παναγίας τα παιδιά μπορούσαν να μάθουν να φτιάχνουν μπάμπουσκες,να παίζουν κουκλοθέατρο,εκπαιδεύτηκαν πάνω στην κυκλοφοριακή αγωγή,διδάχτηκαν από τους μύθους του Αισώπου και βάφτηκαν στα χρώματα της χώρας που επιθυμούσαν.

Τα μεγάλα παιδιά ευχαριστήθηκαν χορευτικά και γεύσεις …Κάθε πάγκος και μία πρόσκληση-πρόκληση να χαθείς έστω για λίγο σε μία άλλη κουλτούρα.Οι αποστολές όλες ανεξαιρέτως υπέροχες,με ένα τεράστιο χαμόγελο για καλωσόρισμα!

Χιλή , Ταιβάν,Ιταλία,Τουρκία,Ρωσσία,Σερβία και Ελλάδα έγιναν ένα στα παλιά πλακόστρωτα της Παναγίας.Πολύχρωμες ομπρέλες στόλιζαν τον ουρανό και μέσα από τα κάδρα του δρόμου έβλεπες το γαλάζιο αυτής της τόσο γραφικής αλλά και σύγχρονης πόλης.

Οι μουσικές μπερδευόταν και στα αυτιά έφτανε μια άρτια πολυφωνία.Ναι ,άρτια.

Γιατί σαφώς ,όποτε οι άνθρωποι αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μόνο όμορφα και ολοκληρωμένα πράγματα μπορούν να συμβούν.

Ξανα ερωτευτήκα την πόλη μου μέσα από τα μάτια του Cosmopolis The Reunion,περπάτησα ξανά με άλλο βήμα στην παλιά μας πόλη,ανέβηκα ως το κάστρο να δω το κουκλοθέταρο της ομάδας Ρεντίκολο και είδα το φεγγάρι να χαμογελά συνομωτικά πάνω από τις πέτρες γεμάτες ιστορία.

Ένιωσα υπερήφανη.

Αν μη τι άλλο κάθε πόλη,χωριό,νησί της χώρας μας αξίζει να προβληθεί,.αξίζει να μαθευτεί ως τα πέρατα του κόσμου.

Προσωπικά , θέλω να συγχαρω την Δήμαρχο μας Κα Τσανάκα Δήμητρα για την πρωτοβουλία της , καθώς και όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν γι αυτό το πανέμορφο αποτέλεσμα.

Εύχομαι το Cosmopolis Reunion να είναι η απαρχή για μία προσέγγιση πιο ανθρωποκεντρική.Ελπίζω να εκτιμήσουμε κάποτε την αστείρευτη ομορφιά της χώρας μας και τον πολιτισμό μας που είναι σημείο αναφοράς για κάθε λαό.

Ευελπιστώ ότι το παράδειγμα της Καβάλας θα μιμηθούν και άλλες πόλεις,και ναι μεν δεν υπάρχουν πόροι για κάτι μεγαλόπνοο αλλά με καλή οργάνωση και σωστή διαχείριση των χρημάτων των χορηγιών σίγουρα μπορεί να βγεί ένα αξιοπρεπες αποτέλεσμα.

Η Καβάλα φωτίστηκε από τις πολύχρωμες σημαίες και τα φώτα των φδιαφορετικών πολιτισμών και έτσι μια μικρή λάμψη σα φωτοβολίδα ελπίδας και πολιτισμού γέμισε και η ψυχή μας.

 

Υπερήφανη Καβαλιώτισσα

Μαρία Π. Ψαθά

ψαθα

 

Σημ. Το φωτογραφικό υλικό είναι από την επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ.

 

cosmcosm1cosm3cosm4cosm7cosm5cosm6cosm8cosm9cosm10cosm11cosm12cosm13cosm14cosm16cosm15cosm17

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Previous articleLC by LAMPROU CHRISTINA
Next articleΒγάλε τον εγωισμό από την πρίζα. Από τη Μαρία Π. Ψαθά
Peny Peny
Το Penypeny είναι για τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Είναι 2πλο όπως η αρχή και το τέλος ή και αντίστροφα το τέλος και η αρχή. Και αν κάτι δεν πετύχει με τη μία φορά,υπάρχει και η δεύτερη. Η κακή και η καλή πλευρά της Πένυς. Γιατί μία φορά δε φτάνει….και θα το ξαναεπισκεφτείς! Γιατί το κάνω για τις δύο υπέροχες κόρες μου,για να γίνω το παράδειγμα τους.’Οπως υπάρχει ο ήλιος και το φεγγάρι μου ,όπως τις έλεγα μωρά. Γιατί διανύω τη 2η εικοσαετία μου.Γιατί όλα έχουν 2 όψεις…όπως τα νομίσματα. Γιατί σε μια σχέση χρειάζονται δύο.Γιατί όπως λέει και ο Νίτσε”ένας άνθρωπος που έχει ένα γιατί να ζήσει,αντέχει κάθε πως”. Γιατί υπάρχει το καλό και το κακό,το άσπρο και το μαύρο,η γη και ο ουρανός,το αλάτι και το πιπέρι.Το αλάτι για να κάνει πιο νόστιμο το φαγητό και το πιπέρι πιο πικάντικο. Το Penypeny σου δίνει επιλογές,μέσα ή έξω.Peny και στο τετράγωνο με μαθηματικούς όρους.’Οπως τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή.Διαλέγεις τον κακοτράχηλο δρόμο ή τον καλό.Μπορείς να τον περπατήσεις με φλατ παπούτσια ή με τακούνια.Γιατί όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία πρέπει να είσαι έτοιμος.Γιατί το νούμερο 2 είναι καλύτερο από το νούμερο 1 όπως λέει και ένα άρθρο της PEPSI από μεγάλα στελέχη της ”η χαρά του να είσαι το Νο 2”.Γενικά το 2 μου αρέσει περισσσότερο από το 1 ,γιατί έχει καμπύλες όπως η γυναίκα.Γιατί υπάρχει η χαρούμενη και η λυπημένη Πένυ. Γιατί όταν διαβάζει μια γυναίκα το Penypeny θέλω να γελάει,να διασκεδάζει,να βρίσκει ενδιαφέροντα θέματα που την αγγίζουν,να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της,να ενημερώνεται,να περνάει καλά.Θέλω να δείχνω αυτά που θέλει μια γυναίκα άσχετα αν μπορεί να τα έχει ή όχι…γιατί πολύ απλά μπορεί να τα ονειρευτεί. Όπως λέει και το Penypeny, η ζωή έχει δύο όψεις. Μπορείς να ονειρεύεσαι ή ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!!!