Η συγγραφέας ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ μιλά αποκλειστικά στο PENYPENY.GR και τη ΜΑΡΙΑ Π. ΨΑΘΑ

 

Την Τατιάνα , την γνώρισα μέσα  από το βιβλίο της “Ένα Βράδυ , Μανχάταν 1”.

Σαγηνεύτηκα από την ιδιαίτερα ρεαλιστική γραφή της και την απόλυτη ειλικρίνεια της.

Ο έρωτας από την πένα της , δεν ήταν για έμενα ένα ακόμη ταξίδι πάνω σε ρόζ τσιχλόφουσκα ,αλλά η ωμή αλήθεια που βιώνει κάθε ερωτευμένος με ό,τι καλό ή δύσκολο αυτό συνεπάγεται.

Είναι μία νέα συγγραφέας , με πολύ όρεξη και προσωπικό στύλ. Φέτος είναι υποψήφια στα Βραβεία Κοινού Public. Στην παρακάτω συνέντευξη θα την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα .

Τατιάνα Τζινιώλη , διαβάζω στο βιογραφικό σου σπουδές σκηνοθεσίας,ραδιοφωνική παραγωγός,δημοσιογράφος, ιδρύτρια δύο site,συγγραφέας. Πως μπορούν τόσα ταλέντα και τόσες αγάπες να συνυπάρξουν αρμονικά σε μία προσωπικότητα;

Δε νομίζω πως ουσιαστικά είναι πολλές αγάπες. Μάλλον δύο θα έλεγα. Η ανάγκη μου για δημιουργικότητα και η αγάπη μου για τις λέξεις. Όλα έχουν ως κοινό τους τις λέξεις. Ακόμη και σκηνοθεσία πήγα ώστε να ασχοληθώ με την κριτική ταινιών, να γράφω. Εκ των υστέρων καταλαβαίνω πως όλες οι επιλογές μου ήταν να «τεστάρω» όλες τις παραμέτρους και να προχωρήσω ώστε να καταλήξω να δημιουργώ και να κάνω την ιδανική δουλειά για εμένα. Να γράφω κείμενα και ιστορίες.

 

Αποφάσισες να «εκτεθείς» , γράφοντας το πρώτο σου μυθιστόρημα  με τίτλο Road Trip , ήσουν έτοιμη για την αποδοχή και την επιτυχία που βίωσες και πως αυτό επηρέασε τα μετέπειτα συγγραφικά σου βήματα;

Δεν τα επηρέασε ιδιαίτερα μιας και οι ιστορίες οι οποίες «με τράβηξαν» τις έγραψα. Όμως, λόγω είδους σίγουρα με βοήθησε να λυθώ περισσότερο σχετικά με τη συγγραφή μίας ερωτικής ιστορίας.

Προσωπικά , διάβασα με πάθος το προηγούμενο σου μυθιστόρημα «Ένα βράδυ , Manhattan #1 “  και εντυπωσιάστηκα απο τον τρόπο με τον οποίο παρησφρύεις πραγματικά στο μυαλό ενός ερωτευμένου .  Είναι αλήθεια ότι ο έρωτας μας κάνει αδύναμους και έρμαια των πιο ποταπών μας επιθυμιών;

Νομίζω πως απλά μας κάνει πιο ευάλωτους. Πλέον δεν σκέφτεσαι μόνο εσένα αλλά τη ζωή σου μαζί με κάποιον άλλον. Δεν είναι εύκολο να κάνεις αυτό το βήμα, να εμπιστευτείς, να στηριχτείς και να συνυπάρξεις με τον άλλον όταν έχεις μάθει να βασίζεσαι στις δυνάμεις και τον εαυτό σου. Οπότε νομίζω πως ο έρωτας μας κάνει πιο ευάλωτους και ελπίζεις πως αυτό θα βγει σε καλό. Δεν ακούστηκε πολύ αισιόδοξο ε;

 

Από ότι έχω καταλάβει , ο έρωτας είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής  σε όλα σου τα μυθιστορήματα . Αλήθεια , στην εποχή μας που όλα τρέχουν απίστευτα γρήγορα και το άγχος έχει εγκατασταθεί μόνιμα στις ζωές μας , υπάρχει χώρος και χρόνος για αληθινό έρωτα;

Πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος. Ποτέ δεν σταμάτησε ο άνθρωπος να αποζητά το άλλο του μισό και τη συντροφικότητα. Μπορεί να αλλάζει ο τρόπος, όμως η ανάγκη μας για έρωτα και αγάπη δεν πιστεύω πως θα εξαλειφθεί ποτέ.

Στην Ελλάδα , νομίζω ότι βιώνουμε μία «αναγέννηση»  της λογοτεχνίας. Σε μία κλίμακα απο το ένα έως το δέκα θεωρείς ότι βρισκόμαστε ως αναγνωστικό κοινό;

Θέλω να πιστεύω πως το αναγνωστικό κοινό ολοένα και μεγαλώνει.  Σίγουρα είναι μικρότερο από άλλες χώρες, όμως πιστεύω ένα 6 «το ΄χουμε» άνετα.

Το νέο σου μυθιστόρημα με τίτλο «Μετά τα μεσάνυχτα Manhattan 2», παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες . Ένα ακόμη «παιδί» σου γεννήθηκε. Μίλησε μου για αυτό το έργο.

Το Μετά τα Μεσάνυχτα είναι ένα βιβλίο που αγαπώ πολύ κυρίως γιατί βίωσα μαζί του έντονα και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Αφορά την ιστορία του Σεμπάστιαν και της Λέξι, δύο αρκετά δυσλειτουργικών ανθρώπων που όμως γίνονται ιδανικοί ο ένας για τον άλλο. Ο Σεμπάστιαν τα τελευταία έξι χρόνια είναι βουτηγμένος στο πένθος καθώς έχασε την κοπέλα του σε αυτοκινητιστικό και συναισθηματικά είναι οχυρωμένος, ενώ η Λέξι έχει θέμα με τις δεσμεύσεις παντός είδους. Δε θέλει και δε μπορεί να μένει σε ένα μέρος, μία κατάσταση, μία επιλογή, για πολύ. Οι δυο τους γνωρίζονται αρκετά χρόνια και όταν η Λέξι γυρίζει από το Λονδίνο φαίνεται πως είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν να γίνουν κάτι παραπάνω από φίλοι.

 

Τελικά , η Τατιάνα ποιά είναι; Είναι μία αθεράπευτα ρομαντική ύπαρξη που εξυμνεί τον έρωτα ή μήπως είναι ο κυνικός παρατηρητής που καταγράφει πράξεις και συνέπειες των ερωτευμένων αυτού του κόσμου;

Νομίζω τίποτε από τα δύο. Απλά μου αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους, αυτή που κοιτάει τα πάντα περίεργα όταν είναι έξω, ναι, είμαι εγώ. Μου αρέσει να ασχολούμαι με διαφορετικές ψυχοσυνθέσεις, να βρίσκω την αιτιολογία πίσω από κάθε συμπεριφορά και μέσω των βιβλίων μου, της πρωτοπρόσωπης αφήγησης και των διπλών Pov, μπορώ να είμαι πολλά άτομα ταυτόχρονα.

 

Ο έρωτας είναι πέντε τραγούδια . Ποιά θα είναι αυτά? Φτιάξε μου  ένα μίνι sountrack του έρωτα.

Ο έρωτας για μένα είναι οι χαρακτήρες μου. Το συναίσθημα που περιγράφει καλύτερα τη συγγραφή για μένα, είναι αυτό ακριβώς. Τους ερωτεύομαι, τους σκέφτομαι, τους πονάω και θέλω να είναι καλά, οπότε θα σου πω για τα πέντε τραγούδια που έχω συνδεσεί με τα τρία μου βιβλία. Sugar – Editors, Blind – Placebo, Animals- Maroon 5, Hurt- Emeli Sande, Set fire to the third bar – Snow patrol.

Έχεις ήδη φαντάζομαι τον σκελετό του επόμενου μυθιστορήματος. Πώς  είναι να θέλεις  να απολαύσεις την κυκλοφορία του νέου σου βιβλίου ενώ παράλληλα γράφεις και το επόμενο;

Το έζησα αυτό λίγο πριν την κυκλοφορία του «Ένα Βράδυ». Λίγο πριν την πρώτη παρουσίαση, είχα ήδη ξεκινήσει το «Μετά τα μεσάνυχτα». Η αλήθεια είναι πως ένιωθα μοιρασμένη ανάμεσα σε μία ιστορία που αγαπώ πολύ αλλά και σε μία ιστορία που μόλις ξεκινούσε, οπότε αυτή τη φορά αποφάσισα να ξεκινήσω το επόμενο βιβλίο μου λίγο μετά την παρουσίαση ώστε να μπορώ να είμαι 100% δοσμένη στο «Μετά τα μεσάνυχτα» αλλά και στη νέα ιστορία.

 

Θέλω να μου μιλήσεις για το site  το οποίο έχεις δημιουργήσει.Πώς δημιουργήθηκε αυτή η ανάγκη και τι σχέδια έχεις για το μέλλον του.

Το Book City με τη μορφή που είναι σήμερα (αποκλειστικά για τον κόσμο του βιβλίου) και γεννήθηκε το 2016. Νομίζω το γιατί, είναι ξεκάθαρο. Βιβλία, λέξεις, στήλες σχετικά με βιβλίο και μία δυνατή ομάδα φανατικών βιβλιόφιλων συνθέτουν το Book City. Το Alimos Online πρόκειται για ένα τοπικό site με νέα και ειδήσεις του Αλίμου. Αυτό με τη σειρά του γεννήθηκε το 2012 και κάθε χρόνος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Ως δημοσιογράφος, αυτή είναι η κύρια δουλειά μου και παράλληλα συνεργάζομαι με άλλα site.

 

Τατιάνα , κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας τα όνειρα σου για το μέλλον.

Το όνειρό μου για το μέλλον είναι ένα. Να μη σταματήσει ποτέ αυτή η πηγαία ανάγκη μου για δημιουργία. Τρέμω τη στασιμότητα.-

Βρείτε τα βιβλία της Τατιάνας Τζινιώλη σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία αλλά και στο site του εκδοτικού www.pigi.gr .

Τατιάνα Τζινιώλη , σε ευχαριστώ θερμά και σου εύχομαι πάντα επιτυχίες !!!

 

Μαρία Π. Ψαθά

Συγγραφέας

 

 

Save

Save

SHARE
Previous articleΠως να φτιάξεις νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας!
Next articleΣφουγγαράκια makeup: Πως χρησιμοποιείται το καθένα!
Peny Peny
Το Penypeny είναι για τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Είναι 2πλο όπως η αρχή και το τέλος ή και αντίστροφα το τέλος και η αρχή. Και αν κάτι δεν πετύχει με τη μία φορά,υπάρχει και η δεύτερη. Η κακή και η καλή πλευρά της Πένυς. Γιατί μία φορά δε φτάνει….και θα το ξαναεπισκεφτείς! Γιατί το κάνω για τις δύο υπέροχες κόρες μου,για να γίνω το παράδειγμα τους.’Οπως υπάρχει ο ήλιος και το φεγγάρι μου ,όπως τις έλεγα μωρά. Γιατί διανύω τη 2η εικοσαετία μου.Γιατί όλα έχουν 2 όψεις…όπως τα νομίσματα. Γιατί σε μια σχέση χρειάζονται δύο.Γιατί όπως λέει και ο Νίτσε”ένας άνθρωπος που έχει ένα γιατί να ζήσει,αντέχει κάθε πως”. Γιατί υπάρχει το καλό και το κακό,το άσπρο και το μαύρο,η γη και ο ουρανός,το αλάτι και το πιπέρι.Το αλάτι για να κάνει πιο νόστιμο το φαγητό και το πιπέρι πιο πικάντικο. Το Penypeny σου δίνει επιλογές,μέσα ή έξω.Peny και στο τετράγωνο με μαθηματικούς όρους.’Οπως τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή.Διαλέγεις τον κακοτράχηλο δρόμο ή τον καλό.Μπορείς να τον περπατήσεις με φλατ παπούτσια ή με τακούνια.Γιατί όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία πρέπει να είσαι έτοιμος.Γιατί το νούμερο 2 είναι καλύτερο από το νούμερο 1 όπως λέει και ένα άρθρο της PEPSI από μεγάλα στελέχη της ”η χαρά του να είσαι το Νο 2”.Γενικά το 2 μου αρέσει περισσσότερο από το 1 ,γιατί έχει καμπύλες όπως η γυναίκα.Γιατί υπάρχει η χαρούμενη και η λυπημένη Πένυ. Γιατί όταν διαβάζει μια γυναίκα το Penypeny θέλω να γελάει,να διασκεδάζει,να βρίσκει ενδιαφέροντα θέματα που την αγγίζουν,να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της,να ενημερώνεται,να περνάει καλά.Θέλω να δείχνω αυτά που θέλει μια γυναίκα άσχετα αν μπορεί να τα έχει ή όχι…γιατί πολύ απλά μπορεί να τα ονειρευτεί. Όπως λέει και το Penypeny, η ζωή έχει δύο όψεις. Μπορείς να ονειρεύεσαι ή ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!!!