“Το γλέντι των Ελλήνων” 2ο μέρος. Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου Γιώργου Καραγκούνη!

Tο βράδυ της Κυριακής 9 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού σχολείου Σχηματαρίου έλαβε χώρα μία μαγευτική βραδιά με χορούς από τον Πολιτιστικό Χορευτικό σύλλογο “Τερψιχόρη”. Το Penypeny.gr ως χορηγός επικοινωνίας της βραδιάς ήταν εκεί. Μάλιστα δε μείναμε εκεί καθώς η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού κατάφερε να εξασφαλίσει μια αποκλειστική συνέντευξη από τον πρόεδρο του συλλόγου και προέδρου της κοινότητας Σχηματαρίου κ. Γιώργο Καραγκούνη, και τον ευχαριστούμε πραγματικά για τον χρόνο που μας αφιέρωσε…

Δ: Καταρχάς πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση θέλω να μας πεις δυο λόγια για την εξαιρετική χορευτική βραδιά που διοργανώσατε..

 Γ.Κ: Ήταν η 1η παράσταση του συλλόγου για το κλείσιμο της πρώτης χρονιάς, ήταν η ετήσια καλοκαιρινή παράσταση. Στόχος μας είναι να διοργανώνουμε κάθε χρόνο μια τέτοια παράσταση λήξης της χρονιάς για να δείχνουν και οι μαθητές αλλά και οι δάσκαλοι το έργο τους μέσα στη χορευτική χρονιά. Όσον αφορά το βράδυ της Κυριακής, θεωρώ πως ήταν ένα επιτυχημένο ξεκίνημα από όλες τις πλευρές. Από το πλήθος κόσμου που κατέφθασε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σχηματαρίου, από το χορευτικό αποτέλεσμα, από την οργάνωση,το κέφι και τη ζωντάνια που καταφέραμε να βγάλουμε πάνω στη σκηνή και νομίζω αυτό πέρασε και στον κόσμο!

 

Δ: Πρόβες, πρόβες και πάλι πρόβες… Μπορώ να το γνωρίζω αυτό, καθώς στο περίπου το ζούσα και εγώ μαζί σας. Βγήκε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Γ.Κ: Για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια παράσταση,οι πρόβες είναι πραγματικά πάρα πολλές. Τον τελευταίο μήνα κάναμε σχεδόν κάθε μέρα πρόβα.. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους μαθητές για την υπομονή τους και για την παράσταση που έδωσαν, διότι θεωρώ ότι πετύχαμε κάτι παραπάνω από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έβλεπες όλους  πως είχαμε το κέφι και την όρεξη να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Για να βγάλεις αυτό το αποτέλεσμα θέλει πολύ δουλειά και από τους δασκάλους και από τους μαθητές με ατελείωτες ώρες προβών.Και βέβαια δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή από το χειροκρότημα του κόσμου!

 Δ: Ο κόσμος όπως όλοι είδαμε ήταν πάρα πολύς, αν και ήταν η 1η σας παράσταση ως σύλλογος…

Γ.Κ: Ο κόσμος πραγματικά ήταν πάρα πολύς .Έμεινα έκπληκτος. Τους ευχαριστούμε έναν έναν ξεχωριστά για την συμμετοχή τους αρχικά, γιατί πρέπει να συμμετέχεις κατά τη διάρκεια μιας παράστασης με το χειροκρότημα σου, με τη φωνή  και τη ζωντάνια σου. Εμείς οι χορευτές πάνω από τη σκηνή κοιτάζουμε τον κόσμο στα μάτια και παίρνουμε δύναμη από αυτά που νιώθει και βλέπει από εμάς. Ήταν πέρα από κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου. Δε μπορώ να μιλήσω ακριβώς με αριθμούς, αλλά θεωρώ ότι μιας και είχαμε γύρω στις 500-600 καρέκλες και υπήρχαν και όρθιοι, καταλαβαίνετε τι  ακριβώς έγινε.. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι δυναμικά με την παρουσία του κόσμου.

 

Δ: Δύο λεπτά πριν βγεις στη σκηνή θέλω να μου περιγράψεις τα συναισθήματά σου.

Γ.Κ: Η παράσταση είχε ώρα έναρξης στις 20:30, το θεμιτό είναι να ξεκινήσουμε γύρω στις 21:00 για να μαζευτεί όλος ο κόσμος. Λίγο πριν την έναρξη ήμουν από τους λίγους χορευτές που δεν είχε ντυθεί ακόμη και αυτό γιατί ήμουν από την πλευρά του διοργανωτή. Την ώρα που πηγαίνω στην αίθουσα να ντυθώ, βρήκα εκεί έτοιμους σχεδόν τους συγχορευτές μου. Με ένα τεράστιο χαμόγελο τους είπα πως δεν υπάρχει λόγος άγχους, έχει πάρα πολύ κόσμο, όλα θα πάνε τέλεια! Δύο λεπτά λοιπόν πριν βγούμε στη σκηνή μόνο κέφι  και χαρά επικρατούσε από όλα τα παιδιά, καθώς συγκινηθήκαμε από το πόσος κόσμος άρχισε να έρχεται στο προαύλιο χώρο και τον ευχαριστούμε. Σε κάθε κουβέντα μου ίσως για καιρό θα ευχαριστώ τον κόσμο που μας τίμησε αυτή την υπέροχη βραδιά!

 

Δ: Είδαμε και πολλά νεαρά παιδιά να χορεύουν στην παράσταση. Πως ο σύλλογος παροτρύνει αυτές τις ηλικίες χορέψουν;

Γ.Κ: Τα παιδιά στο σύλλογο είναι πάρα πολλά. Χόρεψαν γύρω στα 30 νεαρά παιδιά από ηλικίες 6 ετών μέχρι και παιδιά Λυκείου. Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ στο έργο του φίλου Κωνσταντίνου  Μπάμπαλη ο οποίος είναι ο χοροδιδάσκαλος των παιδικών τμημάτων. Έδεσε αυτή την ομάδα και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Θέλουμε να παροτρύνουμε τα παιδιά να έρθουν στο σύλλογο. Όχι μόνο να χορέψουνε αλλά και μέσω επιμορφωτικών επισκέψεων να μεγαλώσουμε τους πολιτιστικούς ορίζοντες τους. Θέλουμε να καταλάβουν οι γονείς πως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την λαϊκή παράδοση. Βέβαια όταν βλέπουν και οι ίδιοι αυτό το πράγμα να γίνεται επι της σκηνής, όλοι οι γονείς μας πλησιάζουν και μας λένε πόσο δίκιο είχατε και πόσο ωραίο είναι τα παιδιά να μαθαίνουν καινούρια πράγματα όχι μόνο στο χορό αλλά και τον πολιτισμό μας.

Δ: Βλέπουμε συχνά πως οι νεότερες ηλικίες δεν ασχολούνται με τις παραδόσεις. Εσένα τι σε οδήγησε στο να το κάνεις;

Γ.Κ: Η αλήθεια είναι πως οι νέες γενιές, μιλάω και για τη γενιά μου,  δεν ασχολούνται  πάρα πολύ με τις παραδόσεις, όσον αφορά ειδικότερα  την λαϊκή παράδοση και το χορό. Για εμένα είναι ανησυχητικό. Θέλω να τους παροτρύνω όλους. Γι’ αυτό σε φίλους τους λέμε να έρθουν στο σύλλογο. Όχι μόνο στο δικό μας αλλά και γενικότερα να ασχοληθούν με το χορό και τις παραδόσεις. Προσωπικά εμένα οι ρίζες μου με έκαναν  από την  πολύ νεαρή μου ηλικία να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι. Είναι η καταγωγή,  οι χοροί, τα βιώματα και τα τραγούδια που έχω από μικρός στα αυτιά μου. Είναι κάτι που μου έμαθε η οικογένεια μου και ήξερα από πολύ μικρός πως θα το ακολουθούσα. Χαίρομαι που ασχολούμαι με τις λαϊκές παραδόσεις και θα το κάνω για πολύ καιρό ακόμη!

 Δ: Τι σημαίνει χορός για εσένα;

Γ.Κ: Χορός για εμένα είναι πολλά πράγματα, είναι σίγουρα μια ελευθερία των συναισθημάτων και των εκφράσεων, είναι ένα αρμονικό αποτέλεσμα της ψυχής και του σώματος. Μέσω της μουσικής χανόμαστε και ταξιδεύουμε πίσω στις ρίζες μας. Κλείνουμε τα μάτια και ακούμε τις μουσικές που μας αρέσουν. Η αλήθεια είναι πως τα παραδοσιακά τραγούδια είναι αυτά που ακούω περισσότερο από όλα. Επιπλέον παρακολουθώ πολύ και χορό μέσω video αλλά και σε παραστάσεις, καθώς όταν βρίσκω χρόνο πηγαίνω σε διάφορες  τέτοιες δράσεις. Χορός λοιπόν είναι έκφραση, είναι συγκίνηση , είναι κέφι, ενέργεια και στο τέλος γίνεται ένα με εσένα και εκείνη την ώρα που χορεύεις πιστεύω δείχνεις τον πραγματικό εαυτό σου, καθώς αφήνεσαι ολοκληρωτικά.

 

Δ: Για όποιον δε σε γνωρίζει προσωπικά να πούμε πως εργάζεσαι ως δάσκαλος στη Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πόσο σημαντικό είναι για τη μόρφωση ενός ανθρώπου ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα;

 Γ.Κ: Οι ρίζες μας είναι ένα μονοπάτι  να βγούμε από δύσκολες καταστάσεις ακόμη και την κρίση, κυρίως την κρίση την ηθική και την κρίση των αξιών που περνάει η χώρα μας. Το να γνωρίζεις τις ρίζες και τις παραδόσεις σου γνωρίζεις ποιος είσαι και από που ξεκίνησες και πως έχεις φτάσει ως εδώ.. Θεωρώ ότι ο Έλληνας έχει χάσει τους δρόμο, και μέσω της πολιστικής   μας κληρονομιάς μπορούμε να βγούμε από ένα άδυτο που μας έχει κατακλείσει. Ο πολιτισμός τα ήθη και τα έθιμα μπορούν να γίνουν τα πολύτιμα εργαλεία ώστε να βοηθήσουν τον καθένα ξεχωριστά να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος

Δ: Ποιο είναι το όραμά σου για το σύλλογο;

Γ.Κ: Η λέξη όραμα από μόνη της προδιαθέτει να μιλήσεις για κάτι πολύ μεγάλο και αυτό που έχουμε εμείς σαν όραμα είναι όντως κάτι πάρα πολύ μεγάλο. Το να ασχολείσαι με τις λαϊκές παραδόσεις και το ελληνικό πολιτισμό γενικότερα θεωρώ πως χάνεσαι σε ένα άπειρο, γιατί η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι κάτι πάρα πολύ μεγάλο. Όραμα είναι η ενασχόληση με όλους τους χορούς της Ελλάδος. Επιπλέον να μάθουν όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν σωστά τους χορούς και το πως ζουν ή ζούσαν οι άνθρωποι σε άλλες περιοχές, τα ήθη και τα έθιμα τους.  Τέλος όραμα είναι η διοργάνωση ωραίων εκδηλώσεων, καθώς και να βελτιωνόμαστε συνεχώς!

Δ: Πως ήρθε η ιδέα για την ίδρυση του συλλόγου;

Γ.Κ: Η Τερψιχόρη ήταν μια ιδέα όλων αυτών των παιδιών της χορευτικής ομάδας, της ομάδας παραστάσεων όπως λέω και εγώ.. δε θέλω να αναφέρω ονόματα, γιατί ίσως ξεχάσω κάποιον και δε θέλω να αδικήσω κανέναν. Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι χορεύαμε μαζί από παλιά σε άλλες χορευτικές ομάδες, είδαμε πως επιθυμούμε να χορεύουμε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε μία μορφή συλλόγου από την αρχή με όλες τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες. Μετά από πολλές συζητήσεις το όνομα έπεσε στο τραπέζι και όλοι πιστέψαμε πως είναι ένα πολύ ωραίο όνομα για το σύλλογο μας. Η Τερψιχόρη είναι η μούσα των χορών και των τεχνών και έτσι πια είναι και η δική μας μούσα!

Δ: Τι πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο καιρό από τους Τερψιχορίτες;

Γ.Κ: Η πρώτη μας χρονιά μας γεμίζει ευθύνες, διότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι η ευθύνη στο να συνεχίσουμε δυναμικά. Όταν έχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα την 1η κιόλας χρονιά φαντάζεσαι τι θα πρέπει να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια! Τον επόμενο καιρό λοιπόν θα οργανωθούμε ακόμη περισσότερο. Δημιουργία  νέων τμημάτων ελπίζοντας να ανταποκριθεί ο κόσμος. Με διάφορες εκδρομές σε μουσεία και διάφορους χώρους πολιτισμού για τα νεότερα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Επιπροσθέτως εκδρομές που αφορούν και το χορό πηγαίνοντας σε νέα μέρη αποκτώντας έτσι σχέσεις με άλλα χορευτικά συγκροτήματα με άλλες περιοχές και πόλεις όπως ήδη έχουμε ανάπτυξη σιγά σιγά. Έτσι φτιάχνουμε γέφυρες επικοινωνίας με νέες κουλτούρες! Επιπλέον άλλη μια δράση είναι αυτή με τα καπάκια. Συλλέγουμε καπάκια και τα στέλνουμε στο Νομό Ημαθίας στον σύλλογο παραπληγικών που υπάρχει εκεί. Οι άνθρωποι εκεί μέσω των καπακιών δίνουν τα αμαξιδια στους συνανθρώπους που το εχουν ανάγκη . Τέλος μέσω της βιβλιοθήκης που επιθυμούμε να οργανώσουμε ευρύτερα για τον Δήμο Τανάγρας.

Δ: Πότε ξεκινάει η καινούρια σαιζόν για τους μαθητές-χορευτές του συλλόγου;

Γ.Κ: Η νέα χορευτική χρονιά ξεκινά στις 4 Οκτώβρη. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 20 Σεπτέμβρη και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από εκείνη την ημέρα από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 θα είμαστε εδώ στο σύλλογο, πάνω από τον βρεφονηπιακό σταθμό Σχηματαρίου. Εκείνες τις μέρες λοιπόν μπορούν να έρθουν καινούριοί μαθητές και οι παλιοί να ανανεώσουν τη συνεργασία που έχουμε. Τέλος να πούμε πως θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους χοροδιδασκάλους μας μετά την τόσο επιτυχημένηχρονιά!

Δ: Μία ευχή για το σύλλογο

Γ.Κ: Εύχομαι διάρκεια για τον σύλλογο και να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Να παραμείνουμε δυνατοί οι χορευτές, οι δάσκαλοι και το συμβούλιο, καθώς να έτσι θα έχουμε  και αυτό το παρεάκι που έχουμε δημιουργήσει!

Θέλω να ευχαριστήσω τη φίλη την κ. Πένυ Λεβαντή που είναι και μέλος στο σύλλογο, όπως και εσένα Άκη. Σε προσκαλώ να έρθεις να χορέψεις μαζί μας. Το Penypeny.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας της παράστασης μας και θέλω να ευχαριστήσω την κ. Πένυ για τη βοήθειά της και να συνεχίσει την πολύ καλή δουλειά που κάνει μεσω του Penypeny.gr.

Ευχαριστώ επίσης όλους τους χορηγούς, το Δήμο Τανάγρας και την ΔΗ.Κ.Ε.Τ και βέβαια όλους τους εθελοντές.

Ευχαριστώ πολύ το συμβούλιο: κ. Σάννυ Ανυφαντή, την κ. Αριστέα Ιωάννου – Αντωνίου, την κ. Γιώτα Καραμπά, την κ. Ειρήνη Πάλιουρα και την κ. Πένυ Λεβαντή.

Tέλος, να ευχαριστήσω τους χοροδιδασκάλους την κ. Γιώτα Κωνσταντίνου και τον κ. Κωνσταντίνο Μπάμπαλη!

Περισσότερες φωτογραφίες

Επιμέλεια συνέντευξης: Λάμπρος – Μενέλαος Γκίκας, Δημοσιογράφος

 

Save

Previous articleΠώς θα αναγνωρίσεις τι ζώδιο είναι ο καθένας στην παραλία
Next articleΖΩΔΙΑ ΗΜΕΡΑΣ 15 IOYΛIOY 2017
Peny Peny
Το Penypeny είναι για τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Είναι 2πλο όπως η αρχή και το τέλος ή και αντίστροφα το τέλος και η αρχή. Και αν κάτι δεν πετύχει με τη μία φορά,υπάρχει και η δεύτερη. Η κακή και η καλή πλευρά της Πένυς. Γιατί μία φορά δε φτάνει….και θα το ξαναεπισκεφτείς! Γιατί το κάνω για τις δύο υπέροχες κόρες μου,για να γίνω το παράδειγμα τους.’Οπως υπάρχει ο ήλιος και το φεγγάρι μου ,όπως τις έλεγα μωρά. Γιατί διανύω τη 2η εικοσαετία μου.Γιατί όλα έχουν 2 όψεις…όπως τα νομίσματα. Γιατί σε μια σχέση χρειάζονται δύο.Γιατί όπως λέει και ο Νίτσε”ένας άνθρωπος που έχει ένα γιατί να ζήσει,αντέχει κάθε πως”. Γιατί υπάρχει το καλό και το κακό,το άσπρο και το μαύρο,η γη και ο ουρανός,το αλάτι και το πιπέρι.Το αλάτι για να κάνει πιο νόστιμο το φαγητό και το πιπέρι πιο πικάντικο. Το Penypeny σου δίνει επιλογές,μέσα ή έξω.Peny και στο τετράγωνο με μαθηματικούς όρους.’Οπως τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή.Διαλέγεις τον κακοτράχηλο δρόμο ή τον καλό.Μπορείς να τον περπατήσεις με φλατ παπούτσια ή με τακούνια.Γιατί όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία πρέπει να είσαι έτοιμος.Γιατί το νούμερο 2 είναι καλύτερο από το νούμερο 1 όπως λέει και ένα άρθρο της PEPSI από μεγάλα στελέχη της ”η χαρά του να είσαι το Νο 2”.Γενικά το 2 μου αρέσει περισσσότερο από το 1 ,γιατί έχει καμπύλες όπως η γυναίκα.Γιατί υπάρχει η χαρούμενη και η λυπημένη Πένυ. Γιατί όταν διαβάζει μια γυναίκα το Penypeny θέλω να γελάει,να διασκεδάζει,να βρίσκει ενδιαφέροντα θέματα που την αγγίζουν,να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της,να ενημερώνεται,να περνάει καλά.Θέλω να δείχνω αυτά που θέλει μια γυναίκα άσχετα αν μπορεί να τα έχει ή όχι…γιατί πολύ απλά μπορεί να τα ονειρευτεί. Όπως λέει και το Penypeny, η ζωή έχει δύο όψεις. Μπορείς να ονειρεύεσαι ή ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!!!