Βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας; Οδηγίες και απαντήσεις από τον Dr. Γιώργο Ανδρίτσο!

από τον Ιατρό και συνεργάτη του Penypeny.gr Γιώργο Ανδρίτσο

Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο προϋποθέτει μια καθημερινή και σωστή στοματική υγιεινή. Ο στόχος μας είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής από το στόμα και η απομάκρυνση των μικροβίων σε βαθμό που να μπορεί να αντιμετωπίσει η άμυνα του οργανισμού μας. Αυτό επιτυγχάνεται με το καθημερινό βούρτσισμα και τη χρήση μεσοδοντίων βουρτσακίων ή νήματος. Τον πιο σημαντικό ρόλο στη σωστή στοματική υγιεινή είναι η επιλογή της κατάλληλης οδοντόβουρτσας και το σωστό βούρτσισμα.

Ποιά είναι η καλύτερη οδοντόβουρτσα;

Η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιούμε πρέπει γενικά να είναι μέτρια ή μαλακή σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που προτείνει ο οδοντίατρος και ποτέ σκληρή. Η επιφάνεια της προτείνεται να είναι επίπεδη με πλαστικές τρίχες και μικρού σχετικά μεγέθους για να χωράει στα πίσω δόντια χωρίς να αφήνει ακαθάριστες περιοχές και χωρίς να προκαλεί τάση προς έμετο. Όταν βλέπουμε ότι οι τρίχες της οδοντόβουρτσας στραβώνουν, πρέπει να την αντικαθιστάμε.

Με ποιον τρόπο να βουρτσίζω τα δόντια μου σωστά;

Το πιο σημαντικό στον τρόπο βουρτσίσματος είναι να ασχολούμαστε με όλες τις περιοχές του στόματος και να μην τραυματίζουμε τα ούλα βάζοντας παραπάνω δύναμη. Η προτεινόμενη ποσότητα οδοντόκρεμας είναι το μέγεθος μπιζελιού. Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος είναι με την τεχνική Bass και περιλαμβάνει την τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας στην εξωτερική επιφάνεια των τελευταίων πίσω δοντιών με κλίση 45 περίπου μοιρών , έτσι ώστε κάποιες τρίχες να πιέζουν τα ούλα και κάποιες άλλες τα δόντια και να νιώθουμε πως οι τρίχες της οδοντόβουρτσας εισέρχονται στην ουλοδοντική σχισμή (μια ειδική υποδοχή μεταξύ των δοντιών και των ούλων). Η κίνηση της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι με ήπιες κινήσεις δόνησης μπρος – πίσω και πάνω – κάτω σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών, αποφεύγοντας τις μεγάλες κινήσεις και την εφαρμογή μεγάλης δύναμης. Ξεκινάμε με τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών, στη συνέχεια ακολουθούν οι μασητικές, και τέλος οι εσωτερικές. Καλό είναι να μην παραλείπουμε και την άνω επιφάνεια της γλώσσας.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη οδοντόκρεμα;

Η οδοντόκρεμα γενικά παίζει πολύ μικρότερο ρόλο από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Προτείνεται να περιέχει φθόριο, καθώς το φθόριο συμβάλλει στην ενίσχυση της αδαμαντίνης ενάντια στην τερηδόνα. Τελευταία, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που ανησυχούν για τις πιθανές παρενέργειες του φθορίου, αλλά αυτές οι παρενέργειες δεν δημιουργούνται με τις συγκεντρώσεις και τις ποσότητες που λαμβάνει κάποιος από την οδοντόκρεμα. Όπως και να έχει όμως, υπάρχουν οδοντόκρεμες με φυτικά συστατικά , όπως η μαστίχα, η πρόπολη, η αλόη, το χαμομήλι, το πράσινο τσάι κλπ. Σε ειδικές περιπτώσεις όπως η ευαισθησία των δοντιών στο κρύο, στο γλυκό ή στο ξινό, οι οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Είναι απαραίτητο το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια;

Επειδή η περιοχή ανάμεσα στα δόντια είναι αδύνατον να καθαριστεί σωστά μόνο με την οδοντόβουρτσα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Το νήμα το περνάμε απαλά ανάμεσα στα δόντια, χωρίς να τραυματίσουμε τα ούλα και ύστερα το τραβάμε προς τα έξω, έχοντάς το σε επαφή με το ένα δόντι και ύστερα κάνουμε το ίδιο και με το άλλο. Στην περίπτωση που έχουμε μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια ή έχουμε γέφυρες , θήκες, εμφυτεύματα ή ορθοδοντικά σύρματα, τότε καθαρίζουμε αυτά τα σημεία με μεσοδόντια βουρτσάκια με μέγεθος που έχει προτείνει ο οδοντίατρος.

Είναι απαραίτητα τα στοματικά διαλύματα και τα αντισηπτικά τζελ;

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το στοματικό διάλυμα δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το βούρτσισμα. Ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας βοηθητικά με την αντίστοιχη θεραπεία από τον οδοντίατρο, σε περιπτώσεις κακοσμίας και κυρίως ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις. Το κατάλληλο διάλυμα και η διάρκεια χρήσης του πρέπει πάντα να προτείνεται από τον οδοντίατρο.

Όσον αφορά τα αντισηπτικά τζελ χρησιμοποιούνται για τοπικές φλεγμονές ή τραυματισμούς των ούλων ή μετεγχειρητικά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;

Το ιδανικό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα, με το σημαντικότερο βούρτσισμα το βραδινό, καθώς στον ύπνο μειώνεται η ροή του σάλιου που έχει αντιτερηδονογόνες ιδιότητες.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε βέβαια μετά από κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, γλυκών ή τεχνικά παρασκευασμένων τροφών καθώς είναι απαραίτητο να ξεπλύνουμε τα δόντια μας με νερό. Επιπλέον, μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, όπως είναι τα ανθρακούχα ποτά, το τσάι, οι χυμοί εσπεριδοειδών, το ξύδι, το λεμόνι, το πορτοκάλι κλπ., πρέπει να ξεπλύνουμε το στόμα με νερό και μετά από μισή ώρα περίπου να βουρτσίσουμε τα δόντια, διότι διαφορετικά επιτείνουμε τη δράση των οξέων που καταστρέφουν το σμάλτο.

Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στο βούρτσισμα;

  1. Επιλογή σκληρής οδοντόβουρτσας.
  2. Βούρτσισμα των δοντιών με μεγάλη δύναμη και με μεγάλες κινήσεις.
  3. Πλύσιμο μόνο με στοματικό διάλυμα και όχι βούρτσισμα.
  4. Χρήση οδοντόβουρτσας που έχουν στραβώσει οι τρίχες της.
  5. Βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών.
  6. Μη ξέπλυμα της οδοντόβουρτσας ή μη φύλαξή της σε κλειστά κουτάκια, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια των μικροβίων.
  7. Παράλειψη βουρτσίσματος των εσωτερικών επιφανειών των δοντιών και της γλώσσας.
  8. Πολύ μικρή διάρκεια βουρτσίσματος με αποτέλεσμα την παράλειψη βουρτσίσματος όλων των περιοχών.
  9. Χρήση μεγάλης ποσότητας οδοντόκρεμας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τάσης προς έμετο και άρα συντόμευση της διαδικασίας βουρτσίσματος.
  10. Συνεχής χρήση δυνατών στοματικών διαλυμάτων που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς των ούλων ή χρώσεις των δοντιών.

ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ
Χειρουργός Οδοντίατρος
Πατριάρχου Ιωακείμ 37, Κολωνάκι
2130247608, 6982230190

Previous articleΦτιάχνουμε νόστιμο κέικ καρότου !
Next articleΑνανεώνουμε τον χώρο μας επιλέγοντας τις σωστές κουρτίνες !
Peny Peny
Το Penypeny είναι για τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Είναι 2πλο όπως η αρχή και το τέλος ή και αντίστροφα το τέλος και η αρχή. Και αν κάτι δεν πετύχει με τη μία φορά,υπάρχει και η δεύτερη. Η κακή και η καλή πλευρά της Πένυς. Γιατί μία φορά δε φτάνει….και θα το ξαναεπισκεφτείς! Γιατί το κάνω για τις δύο υπέροχες κόρες μου,για να γίνω το παράδειγμα τους.’Οπως υπάρχει ο ήλιος και το φεγγάρι μου ,όπως τις έλεγα μωρά. Γιατί διανύω τη 2η εικοσαετία μου.Γιατί όλα έχουν 2 όψεις…όπως τα νομίσματα. Γιατί σε μια σχέση χρειάζονται δύο.Γιατί όπως λέει και ο Νίτσε”ένας άνθρωπος που έχει ένα γιατί να ζήσει,αντέχει κάθε πως”. Γιατί υπάρχει το καλό και το κακό,το άσπρο και το μαύρο,η γη και ο ουρανός,το αλάτι και το πιπέρι.Το αλάτι για να κάνει πιο νόστιμο το φαγητό και το πιπέρι πιο πικάντικο. Το Penypeny σου δίνει επιλογές,μέσα ή έξω.Peny και στο τετράγωνο με μαθηματικούς όρους.’Οπως τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή.Διαλέγεις τον κακοτράχηλο δρόμο ή τον καλό.Μπορείς να τον περπατήσεις με φλατ παπούτσια ή με τακούνια.Γιατί όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία πρέπει να είσαι έτοιμος.Γιατί το νούμερο 2 είναι καλύτερο από το νούμερο 1 όπως λέει και ένα άρθρο της PEPSI από μεγάλα στελέχη της ”η χαρά του να είσαι το Νο 2”.Γενικά το 2 μου αρέσει περισσσότερο από το 1 ,γιατί έχει καμπύλες όπως η γυναίκα.Γιατί υπάρχει η χαρούμενη και η λυπημένη Πένυ. Γιατί όταν διαβάζει μια γυναίκα το Penypeny θέλω να γελάει,να διασκεδάζει,να βρίσκει ενδιαφέροντα θέματα που την αγγίζουν,να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της,να ενημερώνεται,να περνάει καλά.Θέλω να δείχνω αυτά που θέλει μια γυναίκα άσχετα αν μπορεί να τα έχει ή όχι…γιατί πολύ απλά μπορεί να τα ονειρευτεί. Όπως λέει και το Penypeny, η ζωή έχει δύο όψεις. Μπορείς να ονειρεύεσαι ή ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!!!