Ο συγγραφέας Ηλίας Στεργίου ,μιλά στην Μαρία Π. Ψαθά για “Μικρά Ένοχα Μυστικά”

Συστήνεται ως “αρχιτέκτων ονειρικών τοπίων με λέξεις” , εγώ τον Ηλία τον γνώρισα πριν κάποια χρόνια όταν σε μεγάλο συγγραφικό blog ανταλλάζαμε απόψεις και κοπλιμέντα για τη γραφή μας. Μου έκανε εντύπωση το λεπτεπίλεπτο χιούμορ του  και η ευκολία να μεταφέρει στο χαρτί συναισθήματα και εικόνες σχεδόν απόκοσμες. Αναμφισβήτητα έχει ταλέντο. Με αφορμή την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος θέλησα να τον γνωρίσετε και εσείς καλύτερα . Η Ελλάδα έχει παράδοση στις καλές πένες και ο Ηλίας Στεργίου αποτελεί την επόμενη γενιά .”

Από την Μαρία Π. Ψαθά

 

Ηλία , μίλησε μου για εσένα. Για το σαράκι της συγγραφής , για την ανάγκη να μοιραστείς σκέψεις και ιστορίες , για την Καστοριά σου.

Καταρχάς Μαρία, να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη αυτή και την ευκαιρία που μου δίνεις να μιλήσω για το βιβλίο μου. Η συγγραφή για μένα λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας. Είναι ένας τρόπος εκτόνωσης του άγχους και της  πίεσης που δημιουργεί η καθημερινότητα και η ρουτίνα, ένα είδος ψυχοθεραπείας. Γενικά είμαι εσωστρεφής σαν άτομο και η συγγραφή, είναι ένας τρόπος να πω και να μοιραστώ αυτά που σκέφτομαι και αισθάνομαι.  Τους φόβους μου, τις ανασφάλειες μου. Το σκηνικό για τις ιστορίες μου είναι η πόλη της Καστοριάς, αν και δεν το αναφέρω στα γραπτά μου. Μια πόλη με ιστορία αιώνων,  γεμάτη παλιά αρχοντικά και στενά πέτρινα καλντερίμια, ιδανικός τόπος έμπνευσης!

 

Είναι το πρώτο σου βιβλίο που εκδίδεται . Πότε ξεκίνησες να το γράφεις και τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις « Αυτό θα το εκδώσω» , δεδομένου ότι γράφεις ακατάπαυστα .

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν με ένα μολύβι και ένα τετράδιο ανά χείρας  να γράφω ασταμάτητα. Τα συρτάρια μου είναι γεμάτα από ιδέες, προσχέδια και ανολοκλήρωτες ιστορίες που ευελπιστώ κάποια στιγμή να τις τελειώσω. Το « Μικρά ένοχα μυστικά», το έγραψα σε ένα διάστημα έξι μηνών, από τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Φεβρουάριο που μας πέρασε,  μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για μένα από πολλές απόψεις. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί την έκδοση, ήταν κάτι που πάντα με τρόμαζε. Μια φίλη μου που το διάβασε, με παρότρυνε να το στείλω για αξιολόγηση σε κάποιον εκδοτικό και παρά τις αρχικούς μου ενδοιασμούς, το έκανα. Τους άρεσε και έτσι πήρε τον δρόμο του για την έκδοση.

 

Τι πραγματεύεται το πρώτο σου βιβλίο ?

Το μυθιστόρημα ανήκει στην λογοτεχνία του φανταστικού και συγκεκριμένα,  στην κατηγορία του τρόμου.  Μιλάει για την ιστορία πέντε ανθρώπων που θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι με το παρελθόν τους. Ένα μυστικό που παρέμενε καλά κρυμμένο για χρόνια, θα τους κάνει να παλέψουν με το χειρότερο εφιάλτη τους. Την συνείδησή τους.

 

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μία πολύ φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή κατά τη συγγραφή του ?

Μια από τις πρωταγωνίστριες μου, η Αντιγόνη, είναι μια μητέρα που έχασε τον γιο της. Καθότι γονιός και εγώ, ήταν ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια που έπρεπε να γράψω. Η αίσθηση της απώλειας, και ειδικά ενός παιδιού, είναι στα αλήθεια ότι πιο τρομακτικό μπορεί να βιώσει κανείς.

 

Η συγγραφή στην Ελλάδα είναι ένα χόμπυ πολυτελείας ?

Δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης, το να εκδώσεις ένα βιβλίο, εκτός από κόπο, χρόνο και αγάπη για την συγγραφή, χρειάζεται να διαθέσεις και ένα σεβαστό ποσό για την έκδοση του. Οπότε, ναι, δυστυχώς θεωρώ πως η έκδοση ενός βιβλίου είναι πολλές φορές απαγορευτική για κάποιον που δεν έχει να διαθέσει τα απαραίτητα κεφάλαια.

Τι περιμένεις από τον κόσμο ? Ποια είναι εκείνα τα συναισθήματα που ευελπιστείς να έχεις διεγείρει με το βιβλίο σου ?

Δεν είμαι κάτι παραπάνω από κάποιον που του αρέσει να γράφει ιστορίες. Θέλω οι ιστορίες μου αυτές να αρέσουν στον κόσμο και γιατί όχι, να του προκαλέσει εφιάλτες όπως και σε μένα όπως όταν το έγραφα.

 

Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που αποτελεί για εσένα «πρότυπο-οδηγό»?

Τον  H. P. Lovecraft τον «γνώρισα» όταν ήμουν έφηβος και  μέσα από τα κείμενα του, αγάπησα την λογοτεχνία του φανταστικού. Είναι κατά κάποιο τρόπο, ο μέντοράς μου.

 

Σε 5 χρόνια από τώρα , που θα είσαι και τι θα είσαι ?

Ελπίζω δίπλα στον Σπίλμπεργκ στα γυρίσματα της ταινίας του βιβλίου μου!

 

Ο κόσμος που θέλει να γνωρίσει εσένα και το έργο από κοντά , που μπορεί να έρθει . Ποιο είναι το πρόγραμμα των παρουσιάσεων ?

Για αρχή, η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στην Αθήνα, στο «Αθηναίων πολιτεία» στο Θησείο, στα πλαίσια του φεστιβάλ, «Όψεις του φανταστικού» που διοργανώνει ο εκδοτικός οίκος Συμπαντικές Διαδρομές. Η συνέχεια, έπεται!

 

Ηλία  , σε ευχαριστώ από καρδιάς και σου εύχομαι κάθε επιτυχία !

Θα ήθελα να κλείσουμε με την αγαπημένη σου φράση από το βιβλίο σου.

 

Να σ’ ευχαριστήσω και εγώ Μαρία και να στείλω τους χαιρετισμούς μου στην πιο όμορφη πόλη της Ελλάδος, την Καβάλα!

«Καμιά φορά, είναι καλύτερο η αλήθεια να μένει για πάντα κρυμμένη…»

Previous articleΗ Νταίζη Κωνστάν επίσημα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την Προεδρία της τοπικής οργάνωσης Ν.Δ Παλαιού&Νέου Ψυχικού
Next articleEurovision 2018 : Η Φουρειρα στην τελική ευθεία για τη νίκη !
Peny Peny
Το Penypeny είναι για τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Είναι 2πλο όπως η αρχή και το τέλος ή και αντίστροφα το τέλος και η αρχή. Και αν κάτι δεν πετύχει με τη μία φορά,υπάρχει και η δεύτερη. Η κακή και η καλή πλευρά της Πένυς. Γιατί μία φορά δε φτάνει….και θα το ξαναεπισκεφτείς! Γιατί το κάνω για τις δύο υπέροχες κόρες μου,για να γίνω το παράδειγμα τους.’Οπως υπάρχει ο ήλιος και το φεγγάρι μου ,όπως τις έλεγα μωρά. Γιατί διανύω τη 2η εικοσαετία μου.Γιατί όλα έχουν 2 όψεις…όπως τα νομίσματα. Γιατί σε μια σχέση χρειάζονται δύο.Γιατί όπως λέει και ο Νίτσε”ένας άνθρωπος που έχει ένα γιατί να ζήσει,αντέχει κάθε πως”. Γιατί υπάρχει το καλό και το κακό,το άσπρο και το μαύρο,η γη και ο ουρανός,το αλάτι και το πιπέρι.Το αλάτι για να κάνει πιο νόστιμο το φαγητό και το πιπέρι πιο πικάντικο. Το Penypeny σου δίνει επιλογές,μέσα ή έξω.Peny και στο τετράγωνο με μαθηματικούς όρους.’Οπως τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή.Διαλέγεις τον κακοτράχηλο δρόμο ή τον καλό.Μπορείς να τον περπατήσεις με φλατ παπούτσια ή με τακούνια.Γιατί όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία πρέπει να είσαι έτοιμος.Γιατί το νούμερο 2 είναι καλύτερο από το νούμερο 1 όπως λέει και ένα άρθρο της PEPSI από μεγάλα στελέχη της ”η χαρά του να είσαι το Νο 2”.Γενικά το 2 μου αρέσει περισσσότερο από το 1 ,γιατί έχει καμπύλες όπως η γυναίκα.Γιατί υπάρχει η χαρούμενη και η λυπημένη Πένυ. Γιατί όταν διαβάζει μια γυναίκα το Penypeny θέλω να γελάει,να διασκεδάζει,να βρίσκει ενδιαφέροντα θέματα που την αγγίζουν,να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της,να ενημερώνεται,να περνάει καλά.Θέλω να δείχνω αυτά που θέλει μια γυναίκα άσχετα αν μπορεί να τα έχει ή όχι…γιατί πολύ απλά μπορεί να τα ονειρευτεί. Όπως λέει και το Penypeny, η ζωή έχει δύο όψεις. Μπορείς να ονειρεύεσαι ή ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × four =