Αλέξανδρος Ανυφαντής, πρόεδρος ΔΗΚΕΤ: “Πλήγμα η διάλυση της Αναγέννησης Σχηματαρίου, είμαι αισιόδοξος για το θέμα του Ασωπού.”

Αλέξανδρε καλησπέρα, σε ευχαριστούμε που μας δίνεις την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί σου, εδώ στο χώρο που περνάς πολλές ώρες της ημέρας σου, στο γραφείο σου στο Δημαρχείο Σχηματαρίου.

Σας καλωσορίζω λοιπόν και εγώ με την σειρά μου και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για το έργο μας εδώ στο Δήμο Τανάγρας.

Είσαι ένα ιδιαιτέρως γνώριμο πρόσωπο για τους περισσότερους στην ευρύτερη περιοχή. Όμως..πες μας λίγα λόγια για εσένα, να σε γνωρίσουν και οι υπόλοιποι αναγνώστες μας!

Είμαι μόνιμος κάτοικος Σχηματαρίου, γεννημένος στις 16 Φλεβάρη του 1982 διατηρώ φαρμακείο στην Ασωπία Βοιωτίας!

Ποια είναι η θέση σου στο Δήμο Τανάγρας και πότε έγινε η πρώτη σου εκλογή; Ήταν στις επιλογές σου ή κάποιος σε παρότρυνε;

Είμαι πρόεδρος της ΔΗΚΕΤ και η 1η μου εκλογή έγινε στις πρόσφατες εκλογές του 2014, στο πλευρό του νυν Δημάρχου Τανάγρας κυρίου Βασίλη Περγάλια. Εκείνος ήταν που με παρότρυνε να πάρω μέρος στις εκλογες αυτές. Μου έδειξε την εμπιστοσύνη του δίνοντας μου μία θέση ως προέδρου της ΔΗΚΕΤ.

Η ΔΗΚΕΤ, για όσους δε γνωρίζουν, είναι ένα γρανάζι του Δήμου πάρα πολυ σημαντικό, καθώς έχει να κάνει με ένα εξαιρετικά σημαντικό τρίπτυχο. Πολιτισμός – Περιβάλλον – Αθλητισμός. Γενικά, η πορεία της δημοτικής αρχής είναι πάρα πολύ καλή και αυτό οφείλεται στο Δήμαρχό μας. Είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται μέρα και νύχτα με το Δήμο, τρέχει για τα πάντα, μας βοηθάει,διορθώνει  τα λάθη μα γιατί και εμείς είμαστε άπειρη μπροστά σε εκείνον στην πολιτική. Εμείς είμαστε οι συνεργάτες του και το βοηθάμε με κάθε τρόπο και αυτό το αποτέλεσμα βγαίνει προς τα έξω.

Εκτός από την παρότρυνση του κ. Περγάλια, είχες και άλλα ερεθίσματα που σε ώθησαν να μπεις στην πολιτική;

Ο θείος μου ήταν υποψήφιος Δήμαρχος παλαιότερα και σίγουρα είναι ένας από τους ανθρώπους που είχα ως παράδειγμα και λειτούργησε ως ερέθισμα για να μπω στην πολιτική σκηνή. Έτσι, λοιπόν, εξέλεγην, όπως προείπα, το 2014 και μάλιστα σε αρκετά υψηλή θέση.

Περιέγραψε μας τι αρμοδιότητες έχει ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΤ…

Καταρχάς η ΔΗΚΕΤ είναι ένα κομμάτι του Δήμου, ένας φορέας, ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που έχει να κάνει με τα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και αθλητικά δρώμενα της περιοχής όπως ανέφερα και νωρίτερα. Ως εκ τούτου, επειδή ως χώρα κρατάμε πολυ ψηλά αυτούς τους φορείς οφείλουμε κι εμείς ως Δήμος να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ρόλος του προέδρου, λοιπόν είναι να ηγηθεί και να συντονίσει το κοινωφελές έργου που υπηρετούμε. Έχουμε στη διάθεση του κόσμου 2 καθηγητές ζωγραφικής, 1 μουσικής και 2 γυμνάστριες που απασχολούν όσους επιθυμούν σε όλα τα χωριά που ανήκουν στο Δήμο μας. Επιπροσθέτως, έπειτα από αίτημα του Διευθυντή των γυναικείων φυλακών του Ελεώνα, παραχωρήσαμε μία από τις γυμνάστριες μας να απασχολεί τις κρατούμενες. Αν και το χωριό που βρίσκεται ο χώρος των φυλακών δε βρίσκεται στην επικράτεια μας και λόγω της αδυναμίας του Δήμου Θήβας να διαθέσει εκείνος ανθρώπινο δυναμικό, πήραμε αυτή την απόφαση. Πραγματικά το έργο τους είναι πολύ σημαντικό, καθώς πήγα εγώ ο ίδιος ως καλεσμένος του διευθυντή και είδα την ξεκάθαρη δουλειά που γίνεται.

Μελλοντικά σχέδια ως πρόεδρος της ΔΗΚΕΤ έχεις;

Πρώτο και ίσως πιο σημαντικό είναι συνεχώς να εμπλουτίζουμε τις εκδηλώσεις μας, ειδικά τις δημοτικές και να υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία με τους συλλόγους έτσι ώστε αυτό το αποτέλεσμα να βγαίνει προς τα έξω. Βρίσκομαι σε συζητήσεις με όλους τους συλλόγους του Δήμου, είμαι ανοιχτός και τα πράγματα όλο και βελτιώνονται. Επίσης, προσπαθούμε να διατηρούμε τις ήδη καλές μας εγκαταστάσεις σε άριστη κατάσταση για να απολαμβάνουν τόσο ο κόσμος όσο και τα σωματεία όλες τις παροχές. Τέλος, στόχος είναι να μπει η ΔΗΚΕΤ και ο Δήμος και σε άλλα προγράμματα ΕΣΠΑ ώστε να ενισχύσουμε τις θέσεις των καθηγητών όλων των ειδικοτήτων.

Τα σχέδια που έχεις για την ΔΗΚΕΤ τα είπαμε..Μελλοντικά σχέδια, ως πολιτικός έχεις; 

Είναι πολύ νωρίς ακόμα να κάνω σχέδια νομίζω..Ωστόσο, έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, αλλά δε θα τα ανακοινώσω για την ώρα.

Υπάρχουν κάποιες δράσεις ή εκδηλώσεις που “τρέχουν” αυτή την περίοδο;

Όσο ανοίγει ο καιρός οι δράσεις συνεχώς αυξάνονται. Υπάρχουν ήδη κάποιες ιδέες στο τραπέζι και τις συζητάμε για να βρούμε τις ιδανικότερες. Τα μοναδικά σίγουρα σχέδια είναι οι εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν οι σύλλογοι του Δήμου σε συνεννόηση με εμάς. Εδώ επίσης θέλω να αναφέρω την ένταξη του Δήμου μας στο πρόγραμμα 55-67. Αυτό το εγχείρημα αφορά ανέργους σε ηλικία από 55 εώς 67. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη ηλικία για πρόσληψη κάποιου κι έτσι η ΔΗΚΕΤ δίνει την ευκαιρία σε αυτούς να αποδείξουν ότι αξίζουν.

Καθημερινά βλέπουμε τόσο τον κόσμο όσο και την ευρύτερη κοινωνία να βάλλουν όλο και περισσότερο εναντίον των πολιτικών. Ποιά η δίκη σου σχέση με τον μέσο πολίτη;

Δεν αδικώ τον κόσμο που κατακρίνει τους πολιτικούς, ειδικά εκείνους που βρίσκονται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εδώ, όμως, εμείς ανήκουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι, η σχέση με τον κόσμο είναι πάρα πολύ καλή, καθώς όταν δεν εργάζομαι προσπαθώ να διατηρώ επαφή μαζί τους. Δε θα μπορούσα ποτέ να είμαι ο πολιτικός που κάθεται απλά στο γραφείο και δίνει εντολές. Θαρρώ, λοιπόν, πως εμείς ως Δήμος έχουμε λύσει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών μας, διότι δίνουμε βάση σε κάθε τι μας αναφέρουν. Τέλος, θα τολμήσω να πω πως εισπράττω την αποδοχή του κόσμου πολύ συχνά.

ΔΗΚΕΤ=(και) αθλητισμός. Μίλησε που για το πώς βλέπεις τα αθλητικά σωματεία της περιοχής.

Νομίζω πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση όλα τα σωματεία της περιοχής. Εμείς ως Δήμος προσπαθούμε να στεκόμαστε αρωγός με όποιον τρόπο μπορούμε. Ας μην ξεχνάμε πως οι εγκαταστάσεις μας είναι οι καλύτερες στη Στερεά Ελλάδα. Ως αθλητής έχω επισκεφθεί όλα τα γήπεδα της Στερεάς Ελλάδας και αν εξαιρέσεις την Λειβαδιά, που βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, νομίζω πως οι παροχές που έχουν οι δικές μας εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν πουθενά. Ας πάρουμε για παράδειγμα την ομάδα μπάσκετ του Ερμή Σχηματαρίου που εκπροσωπεί το Δήμο μας σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι μία ομάδα που πρωταγωνιστεί στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Θέλουμε και άλλες ομάδες να ανέβουν επίπεδο, να τις δούμε πιο ψηλά και πιστεύω πως οι βάσεις υπάρχουν. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το τμήμα του στίβου μας τον Γ.Σ Ερμής με πάρα πολλές πανελλήνιες διακρίσεις. Εμείς διοργανώνουμε κάθε χρόνο τους αγώνες ”Ευάγγελος Δεπάστας” στη μνήμη του δρομέα αυτού. Στους συγκεκριμένους αγώνες συγκεντρώνουμε πάνω από 1000 συμμετοχές και διεξάγονται με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τέλος, ως Δήμος θα ήθελα να αναφέρω πως τρέχουμε ένα πρόγραμμα Βόλλευ και απασχολούμε πάνω από 60 παιδάκια. Έχουμε ως στόχο να εντάξουμε και άλλα αθλήματα στο πρόγραμμα αυτό.

Αναφερθήκαμε σε μπάσκετ, volley και στίβο…Έκανες εκτενή αναφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου. Κάτι λείπει, όμως… Η ποδοσφαιρική ομάδα του Σχηματαρίου δεν υφίσταται πλέον. Μίλησέ μας για μια ομάδα που έχεις αγωνιστεί στο παρελθόν.

Τώρα θίγεις ένα θέμα το οποίο πραγματικά πονάει. Όχι μόνο εμένα που ήμουν μέλος αυτής της ομάδας αλλά και όλη την κοινωνία του Σχηματαρίου. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ η διάλυση της Αναγέννησης και είναι ενά από τα μελανά σημεία της ποδοσφαιρικής, κυρίως, ιστορίας της περιοχής. Θέλω να πιστεύω και το πιστεύω πως θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να συσταθεί πάλι η ομάδα και σύντομα, γιατί όχι, να πρωταγωνιστεί. Ως Δήμος έχουμε κάποιες σκέψεις να βοηθήσουμε όσο μπορούμε όποιον πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι.

Για το τέλος αφήσαμε ίσως το πιο σημαντικό, διότι ΔΗΚΕΤ είναι και το περιβάλλον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με το περιβάλλον αυτή τη στιγμή λοιπόν είναι ο Ασωπός…

Ασωπός ένα τεράστιο πρόβλημα 40 ετών. Ως Δήμος μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε κάνει τις ενέργειες για τη δημιουργία του βιομηχανικού πάρκου και είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Στις 6 Ιουνίου του 2017 δεσμεύτηκαν Υπουργοί, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης, ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος. Είμαι αισιόδοξος πως όλα θα πάνε με τα σωστά βήματα. Ήδη να πούμε πως οι πρώτες συμβάσεις έχουν υπογραφεί και θεωρώ πως αν λυθεί αυτό το θέμα θα έχουμε ραγδαία ανάπτυξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Κάπου εδώ θα σε αποδεσμεύσουμε. Πριν το κάνουμε, πες μας μια ευχή για τον τόπο σου και μια για το περιοδικό μας.

Θα δώσω την ίδια ευχή και για τα δύο. Να συνεχίσουν να ανεβαίνουν και να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται! Ευχαριστώ για την πραγματικά εξαιρετική συζήτηση που είχαμε!

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Άκης Μενέλαος Γκίκας

Φωτογραφικό υλικό : Maria Bakouti

Comments

0 comments

Ίσως σας ενδιαφέρει

Την ELPEN επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας

Το εργοστάσιο της ELPEN στο Πικέρμι, καθώς και το υπό κατασκευή Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close