Αποτοξίνωση από το γιορτινό τραπέζι !

65

Μετά από το γιορτινό τραπέζι, αυτό που χρειάζεσαι είναι το ιδανικό detox! Ξέρεις, όλα τα λιπαρά, η ζάχαρη και το αλκοόλ που αποθηκεύτηκαν στο σώμα σου εκείνες τις ημέρες, πρέπει να τα αποχαιρετήσεις μια και καλή. Αυτό όμως γνωρίζεις πως θα γίνει; Κάνοντας τις ιδανικές επιλογές τροφών που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Νίκος Θεοδωράκης μας παρουσιάζει αυτά τα magic foods ένα-ένα και μας εξηγεί πως ακριβώς θα βοηθήσουν στο ιδανικό detox…

Κάποιες αρχαίες θεραπευτικές παραδόσεις όσο και η σύγχρονη επιστήμη, δείχνουν ότι κάποιες τροφές έχουν ιδιαίτερα ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες. Εντάσσοντας αυτές τις τροφές συχνά στη διατροφή μας, μπορούμε να εξουδετερώσουμε σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα στοιχεία που επιβαρύνουν το σώμα μας.

Πάμε να δούμε μια-μια τις τροφές…

Πικραλίδα
Είναι μια εξαιρετική τροφή για την τόνωση του ήπατος. Αποτελεί σημαντικότατη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C και πολλών ανόργανων στοιχείων. Η χλωροφύλλη, ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της πικραλίδας καθώς και όλων των πράσινων με πολλά φύλλα λαχανικών, είναι ένας πανίσχυρος αιμοκαθαριστής.

Τζίντζερ
Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, προωθώντας έτσι την αποβολή των τοξινών μέσω του δέρματος, των εντέρων και των νεφρών. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.


Μήλα
Καθαρίζουν το αίμα και αυξάνουν τη δράση του λεμφικού συστήματος. Η πηκτίνη, μια ίνα που περιέχεται στα μήλα, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει και να βοηθά στην αποβολή των τοξικών, βαρέων μετάλλων και των ραδιονουκλειδιων από τον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C βοηθάει στην περαιτέρω αποτοξίνωση του οργανισμού.


Λεμόνια
Βοηθούν στη πέψη μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου και στην τόνωση της ηπατικής λειτουργίας. Δεσμεύουν και διαλύουν το ουρικό οξύ και άλλες τοξίνες του σώματος και προωθούν την απέκκριση τους. Καθαρίζουν και αλκαλοποιούν το αίμα και έχουν καθαρκτικές και διουρητικές ιδιότητες.


Ραπανάκια
Καθαρίζουν το αίμα και το συκώτι και τονώνουν την λεμφική δραστηριότητα. Βοηθούν στην διαδικασία της πέψης και στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα. Πρόκειται για ένα ελιξίριο και ένα πολύ δραστικό αποτοξινωτικό παράγοντα.


Αγκινάρες 
Βοηθούν στη τόνωση του ήπατος (του πιο σημαντικού οργάνου) όσον αφορά στην αποτοξίνωση. Προκαλεί αύξηση της παραγωγής της χολής, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο μεταβολισμό των λιπών.


Μαϊντανός
Έχει ισχυρή ικανότητα καθαρισμού του αίματος. Τονώνει το έντερο και δρα υποστηρικτικά στους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά και τη σπλήνα. Είναι εξαιρετική πηγή Βιταμίνης Α περιέχει χλωροφύλλη που είναι εξαιρετικά αποτοξινωτική.

Γκρέιπφρουτ 
Δροσίζει και αναζωογονεί τον ανθρώπινο οργανισμό. Καθαρίζει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη ενώ μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια και βλαβερή βλέννα μέσω των απεκκριτικών οργάνων.

Γιαούρτι
Βοηθάει στην αποτοξίνωση της εντερική οδού με την προώθηση προβιοτικών συστατικών στο έντερο. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή αφομοίωση της τροφής και των θρεπτικών συστατικών της.