Εξαντλώντας τα όρια,εξαντλείς τον εαυτό σου , της Μαρίας Π . Ψαθά

182

Αγαπημένο μου , αδηφάγο κοινό ,

Άβε.

Έχουμε καιρό περίσσιο να τα πούμε αλλά πάντα διακριτικά ήμουν στο πλάι σου.

Σε έβλεπα να κολλάς τη μύτη σου στο τζάμι του λεωφορείου , να κρεμιέσαι στο μπαλκόνι νύχτα με τη ρόμπα να μυρίσεις γιασεμί.

Σε κοίταζα με την άκρη του ματιού μου καθώς άφηνες το χέρι του αγαπημένου σου και το χαμόγελο ανάβλυζε υποσχέσεις. Σε είδα να ραγίζεις και τα δάκρυα να γίνονται χαλί στα πόδια σου ένα απομεσήμερο καλοκαιριού. Εκεί ήμουν. Εδώ είμαι.

Θα σου μιλήσω για τα όρια. Τα ευδιάκριτα τα δυσδιάκριτα, αυτά που υπάρχουν,εκείνα που δημιουργείς,αυτά που φοβάσαι και εκείνα στα οποία ελπίζεις.

Το όριο του καθενός είναι πολύ προσωπική υπόθεση , απολύτως σεβαστή.

Τι είναι άραγε όμως “όριο” ? Μία πολύ καλή μου φίλη ξεστόμισε μία μαγική φράση και ξαφνικά όλα έγιναν πιο καθαρά μέσα μου.

Μου είπε “Εξαντλώντας τα όρια , εξαντλείς τον εαυτό σου”. Και τότε έγινε το κλίκ.

Δεν υπάρχουν όρια . Ειλικρινά δεν υπάρχουν.Υπάρχουν μόνο στιγμές που θέλω να ζήσω , στιγμές που μπορώ να πάω την ψυχή μου λίγο παραπέρα και στιγμές που θέλω να ξεχάσω,να αφήσω να λησμονηθούν.

Έχω όριο , σημαίνει έχω εκτίμηση και πίστη. Σε εμένα , για εμένα.

Έχω όριο σημαίνει πως δεν εκμεταλλεύεσαι καμία κατάσταση που δημιουργείται , απλώς εγώ σου παρέχω ένα κλίμα ασφάλειας για να κινείσαι μέσα σε αυτό.

Το “για πόσο καιρό” θα σου δίνω αυτή την παροχή , αυτό ακριβώς είναι το όριο μου. Και μάντεψε…δεν ξέρω ούτε πότε ούτε πώς ούτε γιατί εξαντλείται.

Είναι ωφέλιμο να θυμόμαστε να συμπεριφερόμαστε στον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας , όπως θα θέλαμε να μας φερθεί. Είναι αυτή η τιμιότητα στις σχέσεις που φροντίζει να μένουν τα όρια “απενεργοποιημένα”.

Εξαντλώντας τα όρια ναι , σημαίνει να εξαντλείς τον εαυτό σου. Σου υπόσχομαι ότι πολύ λίγα πράγματα στον κόσμο αυτό απαιτούν ή αξίζουν την ακεραιότητα του εγώ σου.

Τα όρια είναι σύμμαχοι σε ένα καλύτερο αύριο για τις σχέσεις κάθε είδους. Τα όρια τα θέτεις εσύ και εγώ.

Ας φροντίσουμε να μην ξεπεραστούν , ας φροντίσουμε να μην εξαντληθούμε.