Mac ‘n’ cheese με κιμά

74

ΥΛΙΚΑ

50γρ. βούτυρο
50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1λίτρο γάλα
1κ.σ. αγγλική μουστάρδα
200γρ. γραβιέρα τριμμένη
10 κλωνάρια θυμάρι μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
1/4κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
500γρ. macaroni
Αλάτι-πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ:

250γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3-4κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ κ.γ. πάστα ντομάτας
1 πρέζα κανέλλα τριμμένη
1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
250γρ. ντομάτα κονκασέ
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μικρή και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και με μια κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι, ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 2′.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να ασπρίσει, ρίχνουμε τη κανέλα, το γαρύφαλλο μαγειρεύουμε για άλλο λίγο και ρίχνουμε την ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 30′-35′. Μόλις ετοιμαστεί αλατοπιπερώνουμε αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγο λάδι για να μην κολλήσουν.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε σίγα σιγά το γάλα ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Μαγειρεύουμε για 5′-6′ μέχρι να δέσει και αποσύρουμε απ τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ τα τυριά, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, τα μακαρόνια, τον κιμά και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
Αδειάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30′ μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε για 5′ να κρυώσει και σερβίρουμε.