Μίλα σου βρώμικα.

63

Ακόμα κι αν δεν το παραδέχεσαι, μιλάς στον εαυτό σου! Όλοι το κάνουμε! Είτε το κάνεις από μέσα σου είτε φωναχτά, η αλήθεια είναι ότι το κάνεις και το ξέρεις. Ο εσωτερικός διάλογος με τον εαυτό σου είναι πολύ εποικοδομητικός, ενώ οι επιστήμονες μας έχουν πει μέχρι και σε τι πρόσωπο πρέπει να μιλάμε στον εαυτό μας!

Δεν είναι τρελοί οι άνθρωποι που μιλάνε στον εαυτό τους;

Όχι. Όπως σου είπαμε, όλοι μιλάμε στον εαυτό μας όταν δεν κοιτάει κανείς. Μερικοί μάλιστα κάνουν και ολόκληρες συζητήσεις, ίσως και μπροστά στον καθρέφτη! (Ναι σαν να κάνουν πρόβα για θεατρικό). Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, το να μιλάμε στον εαυτό μας παραμένει μια εσωτερική ιδιωτική συνομιλία. Μπορούμε να την αντιληφθούμε σαν έναν αχνό ψίθυρο που ακούμε μέσα στο μυαλό μας ή σαν σιωπηλές σκέψεις.

Όποια και αν είναι η μορφή αυτού του εσωτερικού διαλόγου, είναι μέρος της συνεχούς ροής της καθημερινής συνείδησης. Παρεμπιπτόντως, οι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές διανοητικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, κάνουν επίσης αυτοδιάλογο και ακούν φωνές μέσα στο κεφάλι τους. Αυτή είναι μια πολύ διαφορετική μορφή αυτοδιαλόγου, στην οποία η ιδιοκτησία της εσωτερικής ομιλίας αποδίδεται σε άλλα άτομα ή δυνάμεις έξω από τον εαυτό του ατόμου.

Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι όσοι μιλούν στον εαυτό τους ακονίζουν την μνήμη τους, έχουν καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση ενώ αποσαφηνίζουν ευκολότερα και τις σκέψεις τους.

Το να μιλάς στον εαυτό σου σε βοηθάει, τέλος, και στο να εκτονώνεσαι. Εάν έχεις εκνευριστεί με κάποιον άλλον και κλειστείς σ’ ένα δωμάτιο και ξεκινήσεις να μιλάς μόνος σου, θα νιώσεις αμέσως πιο ήρεμος!