Μυρίζει το σπίτι Χριστούγεννα με χειροποίητα μπισκοτένια μελομακάρονα !!!

21

ΥΛΙΚΑ

(για τα μελομακάρονα)
400 ml χυμός πορτοκαλιού
450 ml ηλιέλαιο 
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
30 γρ. ζάχαρη άχνη 
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. καρύδια 
(για το σιρόπι)
500 ml νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι
1-2 μπαστουνάκια γαρίφαλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

★ Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, τα μπαστουνάκια γαρίφαλου και τα ξυλάκια κανέλας. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει  και αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
★ Μελομακάρονα: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το βούτυρο. Χτυπάμε απαλά σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα, το ξύσμα από πορτοκάλι και τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας το αλεύρι. Μόλις ομογενοποιηθεί, σταματάμε το μίξερ (αν τα χτυπήσουμε πολύ ώρα, σφίγγει η ζύμη και αυτό δεν είναι καλό)
★ Πλάθουμε σε μικρά οβάλ σχήματα (ή και πιο μεγάλα ή και στρογγυλά, ανάλογα του πώς σας αρέσουν) και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος, διατηρώντας μια απόσταση περίπου 2-3 εκ. ανάμεσά τους (φουσκώνουν, οπότε δεν θέλουμε να μας κολλήσουν).
★ Με ένα πιρούνι ή ένα μαχαίρι κάνουμε σαγρέ την επιφάνια (με το πιρούνι τα πατάω, ώστε να κάνουν το σχήμα από τα δόντια, ενώ με το μαχαίρι χαράσσουμε 2-3 γραμμές διαγώνια στην επιφάνειά τους).
★ Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 (κάτω αντίσταση και αέρας) για περίπου 30’ (μέχρι να γίνουν μπισκοτί στην απόχρωση, όχι εντελώς καφέ γιατί θα βγουν στεγνά και σκληρά).
★ Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να αναπνεύσουν.
★ Μέτα από 5’, τα ρίχνουμε ζεστά ακόμα στο κρύο σιρόπι και με μια κουτάλα τα βυθίζουμε σον πάτο της κατσαρόλα, να ρουφήξουν το σιρόπι. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
★ Σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε χοντροκομμένο καρύδι και απλώνουμε μια στρώση από μελομακάρονα. Εάν θέλουμε έξτρα μέλωμα, ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια.
★ Επαναλαμβάνουμε, έως ότου ολοκληρώσουμε.