Ο καλύτερος bartender της Χαλκίδας, Γιώργος Σακκής μας δίνει συνταγές και tips για μοναδικά κοκτέιλς!

Καλησπέρα σας, όπως με γνωρίσατε και παραπάνω είμαι ο Γιώργος Σακκής και μαζί θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον κόσμο των αποσταγμάτων για να έχουμε όλοι λίγο πολύ μια μικρή ιδέα για το τι καταναλώνουμε,από που προέρχονται και διάφορα αλλά tips. Καλή μας αρχή λοιπόν!

Για πάμε λίγο να ξεκινήσουμε με το πασίγνωστο απόσταγμα από την καραιβική…ποιο άλλο το ρούμι!

Η προέλευση της λέξης «Ρούμι» είναι άγνωστη. Πολύ πιστεύουν ότι προέρχεται από τις παρακάτω λέξεις:Rumbullion που σημαίνει οχλαγωγία.Rummers από την Ολλανδική λέξη roemer που σημαίνει ποτήρι.Saccharum που στα Λατινικά σημαίνει ζάχαρη ή άρωμα.

Η πρώτη απόσταξη Ρούμι έγινε το 17ο αιώνα στην Καραϊβική.Το 1657 γίνεται για πρώτη φορά επίσημη χρήση του ορού «rumme» από το Γενικό δικαστήριο της Μασαχουσέτης που απαγόρευσε την πώληση όλων των δυνατών οινοπνευματωδών ποτών.

Το 1655 αντικατέστησε το Brandy ως αμοιβή των Άγγλων ναυτικών με την κατάκτηση της Τζαμάικα.Το19ο αιώνα το Ρούμι είναι σκούρο και ακατέργαστο σε σχέση με τα οινοπνευματώδη ποτά του δυτικού κόσμου και θεωρείται ποτό των φτωχών.Ο Ισπανός Don Facundo Bacardi Masso μετακομίζει στην Κούβα το 1843 και το 1862 ιδρύει την Bacardiy Caompania όπου παρήγαγε ένα εξευγενισμένο λευκό Ρούμι.

Πρώτη ύλη
1. Υποπαράγωγα του ζαχαροκάλαμου, όπως η μελάσα.
2. Χυμός ζαχαροκάλαμου
3. Νερό
4. Μαγιά

To Ρούμι χωρίζεται στις εξής κατηγορίες

Light Rum:
Gold Rum:
Spiced Rum:
Dark Rum:
Flavored Rum:
Overproof Rum:
Premium Rum

Πάμε όμως τώρα να δούμε δύο cocktails που έχουν σαν βάση το Ρούμι ένα κλασικό, τι άλλο, mojito και ένα twist δικό μου.

Υλικά
lime
Simple syrup
Δυόσμο
Light rum
Soda

Διαδικασία

Τοποθετούμε 5 σφήνες lime στο ποτήρι μετά προσθέτουμε 25ml simple syrup,πιέζουμε ελαφρά 4-5 φορές το πολύ με το pestle ώστε να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια και ο χυμός από τα Lime και να μη μας βγάλει το lime τα πικρά του στοιχεία. Ύστερα, προσθέτουμε 4-5 φύλλα δυόσμου και πιέζουμε πολύ ελαφρά 2-3 πατήματα το πολύ με το pestle να μας βγάλει και ο δυόσμος τα έντονα αρώματα του. Έπειτα τοποθετούμε πάγο 60 ml και top up me soda. Γαρνίρουμε με 1 κορυφή δυόσμου και 1 σφήνα lime.

Έτοιμο το Mojito μας…στην υγεία σας!

Πάμε να δούμε και ένα δικό μου “twist”: Mojito bubble

Η διαδικασία είναι ίδια με το κλασικό Mojito μόνο που αλλάζει η δοσολογία…

Υλικά

5 σφήνες lime
25ml σιρόπι τσιχλόφουσκας
10ml λικέρ μαστίχας
4-5 φύλλα βασιλικού
50 ml light rum
top up me soda
Γαρνίρουμε με μια κορυφή βασιλικού και ένα φύλλο αποξηραμένο ιβίσκο.
Στην υγειά μας!

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με κάτι καινούριο πάλι…stay tuned…!

Γιώργος Σακκής

Bartender of Storeys Foodybar Ghetto 3A

 

Save