Ποιες τροφές δημιουργούν πρήξιμο στην κοιλιά και δεν χωνεύονται εύκολα

36

Το στρες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το βάρος, μιας και επηρεάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τη γλυκόζη που καταναλώνουμε, όσο και της κορτιζόλης, μιας ορμόνη που εκκρίνεται όταν αγχωνόμαστε και ευνοούν την εναπόθεση του λίπους.

Όταν καταναλώνουμε περισσότερη γλυκόζη από αυτήν που χρειαζόμαστε, η ινσουλίνη τη μετατρέπει σε λίπος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και των γλουτών. Η μεγάλη παραγωγή της κορτιζόλης, επίσης, ευνοεί τη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά.

Ιδιαίτερα δύσπεπτα είναι τα όσπρια και οι τροφές πλούσιες σε λίπος (μπορεί να συμβάλλουν στο αίσθημα ‘βάρους’ καθώς επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης).

Τρόφιμα όπως το μπρόκολο, οι αγκινάρες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τολάχανο, το κουνουπίδι, το μαρούλι, οι πιπεριές, τα κρεμμύδια και το γάλα(δοκιμάστε αρχικά γάλα χωρίς λακτόζη) προκαλούν αέρια λόγω ενζύμων που περιέχουν. Τα βακτήρια του εντέρου που συμμετέχουν στην πέψη των τροφών, παράγουν αέρια που παγιδεύονται στον γαστρεντερικό σωλήνα και προκαλούν φούσκωμα.

Το αλκοόλ προκαλεί ερεθισμό στο έντερο και συνήθως οδηγεί σε φούσκωμα. Η προσθήκη ανθρακούχων αναψυκτικών επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι πικάντικες τροφές διεγείρουν την απελευθέρωση οξέων του στομάχου, προκαλώντας ερεθισμό, αέρια και φούσκωμα (μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, σκόνη τσίλι, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, σάλτσα μπάρμπεκιου, σάλτσα ντομάτας και ξύδι).

Παρόλο που οι φυτικές ίνες, είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μια διατροφή υπερβολικά πλούσια σε φυτικές ίνες και ειδικά διαλυτές, μπορεί να δημιουργήσουν πολλά αέρια.

Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι η βρώμη, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, το κριθάρι, τα καρότα κ.α.

Ωστόσο η ευαισθησία του κάθε ατόμου στις τροφές ποικίλλει γι’ αυτό και καλό θα ήταν να παρακολουθείτε μετά από ποιες τροφές εντείνονται τα συμπτώματα και να τις περιορίζετε ή ακόμα και να τις αποφεύγετε εντελώς.

Η κατανάλωση φαγητού πολύ γρήγορα, συχνά προκαλεί συσσώρευση αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως καούρες, μετεωρισμός και δυσκοιλιότητα.

Κλεοπάτρα Κετσελίδη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr