in ,

Σπιτικές καριόκες πειρασμός

Μήν πάς μέχρι την Ξάνθη, οι καλύτερες καριόκες είναι στην κουζίνα σου!

Στην όμορφη Ξάνθη το έχουν πιάσει το νόημα. Από εκεί άλλωστε προέρχεται το δημοφιλές γλύκισμα με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Κάθε γιαγιά, κάθε θεία και κάθε μαμά ανά την Ελλάδα -όχι μόνο στην Ξάνθη- έχει τη δική της μυστική συνταγή για σπιτικές καριόκες. Λίγο περισσότερο κονιάκ, λίγη λιγότερη ζάχαρη, λίγο περισσότερο κακάο, καρύδια ή φυστίκια Αιγίνης, μπισκότα βουτύρου ή φρυγανιά, υπάρχουν τόσες συνταγές για καριόκες όσες υπάρχουν μαγείρισσες. Πάντως, όσους και να ρώτησα, μου απάντησαν το ίδιο πράγμα και το συμπέρασμα είναι ένα και το αυτό: oι καλύτερες καριόκες είναι αυτές που φτιάχνουν σπίτι τους, δηλαδή οι σπιτικές.

Σπιτικές καριόκες
  • Μερίδες: 25-30 μικρές καριόκες
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 2 ώρες

Υλικά για τη γέμιση

  • 150 ml γάλα
  • 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. 100% κακάο NESTLÉ DESSERT
  • 300 γρ. μπισκότα, τριμμένα
  • 120 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
  • 20 ml κονιάκ

Υλικά για την επικάλυψη

Εκτέλεση

1) Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο μέχρι να λιώσει, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

2) Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και το 100% κακάο NESTLÉ DESSERT.

3) Προσθέτουμε τα μπισκότα και τα καρύδια και ανακατεύουμε.

4) Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και το κονιάκ. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

5) Ανοίγουμε διάφανη μεμβράνη και ακουμπάμε πάνω το μισό μείγμα. Το τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό. Φτιάχνουμε άλλο ένα ρολό με το υπόλοιπο μείγμα.

6) Αφήνουμε τα δύο ρολά στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να κρυώσουν καλά.

7) Βάζουμε την κουβερτούρα NESTLÉ DESSERTκαι το σπορέλαιο σε ανοξείδωτο μπολ, πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί).

8) Λιώνουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε λείο σοκολατένιο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

9) Βγάζουμε τα ρολά από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και τα κόβουμε σε φέτες. Βουτάμε τις φέτες στο σοκολατένιο μείγμα και τις ακουμπάμε σε σχάρα.

10) Τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει η σοκολατένια επικάλυψη.

11) Εάν θέλουμε, τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο σαν κέρασμα.

What do you think?

PENYPENY.GR

Written by PENYPENY.GR

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Σολομός με πατάτες, σπανάκι και κρέμα μαγιονέζας

Μηνιαίες αστρολογικές προβλέψεις Δεκεμβρίου 2019!