Σπιτικό λευκό τυρί

34

Υλικά

  • 2 λίτρα γάλα αγελαδινό, πλήρες
  • 60 γρ. ξύδι λευκό

Για το σερβίρισμα

  • 2 πολύχρωμες ντομάτες
  • 1 καρβέλι ψωμί

Εκτέλεση 

  • Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Με το ειδικό μαγειρικό θερμόμετρο μετράμε τη θερμοκρασία ώστε το γάλα να φτάσει 85ο C. Θα μας πάρει περίπου 3-4 λεπτά.
  • Με το που φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύδι.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Θα διακρίνουμε ότι στο μείγμα μας θα δημιουργηθούν κομμάτια σαν να έχει «κόψει» το γάλα μας.
  • Βάζουμε ένα τουλπάνι πάνω από ένα σουρωτήρι και αδειάζουμε προσεκτικά εκεί μέσα το μείγμα του γάλακτος.
  • Στραγγίζουμε καλά σε ένα μπολ πιέζοντας με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα υγρά και να μείνει μόνο το στερεό κομμάτι στο τουλπάνι. Αυτή είναι η ρικότα.
  • Την αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε ένα μπολ σκεπασμένη με μεμβράνη και διατηρούμε μέχρι 3 ημέρες.

Για το σερβίρισμα

  • Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
  • Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και διακοσμούμε με τις πολύχρωμες ντομάτες. Πασπαλίζουμε με τη ρικότα και σερβίρουμε.