ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

78

Από την έναρξη ενός παράξενου κινήματος που υποστήριζε την σεξουαλική επανάσταση και την απόρριψη την υπάρχουσας κουλτούρας κάπου στο 1960 και από ένα υπέροχο Καλοκαίρι της Αγάπης(Summer of Love) σε κάποια ακτή των Η.Π.Α το 1969 πολλά έχουν αλλάξει..ή ίσως όχι και τόσα.

Οι χίπις ,όρος που προέρχεται από την αγγλική λέξη ¨hipster¨και σημαίνει ¨αυτός που είναι πληροφορημένος αλλά υιοθετεί πιο ελεύθερες απόψεις¨ , ξεκίνησαν σαν κίνημα διαφορετικότητας και ισότητας.

Απέκτησαν φανατικούς υποστηρικτές και αιώνια ορκισμένους πολέμιους.Η μπόρα των χίπιδων κώπασε κάπου εκεί στα μέσα του 1970 και μείναμε να θυμόμαστε τα παιδιά που χορεύανε ασταμάτητα ,που αγκάλιαζαν όλο τον κόσμο και έβρισκαν καταφύγιο στη γή μέσα σε σπηλιές και κάτω από μεγάλα δέντρα.

Είναι αλήθεια όμως ότι τα παιδιά των λουλουδιών δεν μας εγκατέλειψαν ποτέ.Ίσως γιατί εμείς οι ίδιοι-ακόμη και εκείνοι που δεν τα έζησαν από κοντά- ζηλέψαμε την ελευθερία του πνεύματος , την ανιδιοτελή παραχώρηση του εαυτού και των συναισθημάτων και κάπου μέσα μας ευχηθήκαμε κάπως κάπου να είχαμε και εμείς χορέψει υπό το φώς του φεγγαριού και να είχαμε ταξιδέψει με ένα ποδήλατο παρέα με ένα τσούρμο αγνώστους για να συναντήσουμε και άλλους ομοίους μας για να χαρούμε την ειρηνική μας επανάσταση.

Τα Παιδιά των Λουλουδιών , σαν άλλη «αφανισμένη» φυλή έχουν αφήσει βαθειά το στίγμα τους και απόγονοι τους υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Είναι ο τύπος δίπλα σου που αρνείται να πάει κουστουμαρισμένος στην εργασία του , γιατί δεν θεωρεί ότι τα ρούχα κάνουν τον άνθρωπο.Είναι η κοπέλα που δεν έχει ούτε facebook,ούτε instagram,ούτε οποιαδήποτε επαφή με τα social media καθώς πιστεύει ότι ο άνθρωπος πρέπει να ζεί και να κινείται ελεύθερος χωρίς «φακέλωμα».

Είναι η μητέρα σου που χαρίζει τα παλιά σου ρούχα και παιχνίδια στα παιδιά που δεν έχουν ,είναι ο παππούς που στον φούρνο θα αγοράσει δύο ψωμιά και το ένα θα το αφήσει προσεκτικά έξω από κάποιον κάδο για να το βρεί κάποιος άλλος άνθρωπος που το έχει ανάγκη.

Παιδιά των Λουλουδιών,είμαστε όλοι εμείς που πιστεύουμε ακόμη σε έναν καλύτερο κόσμο ,που δείχνουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους παρ’όλες τις κατραπακιές που μπορεί να φάγαμε.

Χίπις δεν γίνεσαι με μια κορδέλα στα μαλλιά και ένα αέρινο βάδισμα.

Χίπις «χτίζεσαι» καθώς μεγαλώνοντας αρνείσαι να κλειστείς στα δεδομένα που σου δίνουν και φτιάχνεις δικά σου ,καινούργια και πολύχρωμα.

Κάθε φορά που πέφτεις και σηκώνεσαι γεμάτος πίστη και δύναμη για το μέλλον ,είσαι και εσύ ένας από αυτούς.Κάθε ημέρα που χαιρετάς έναν άγνωστο απλώς γιατί βρέθηκε στον δρόμο σου,είσαι ένας δικό τους.

Κάθε στιγμή που πλημμυρίζεις από αγάπη για τη φάρα σου,είσαι ένα Παιδί των Λουλουδιών.

Και πιθανόν ,τώρα εν έτει 2016 αυτό να πονάει περισσότερο και να απαιτεί κάτι παραπάνω από μία διαδήλωση σε κάποια πλατεία με χορό και μουσικές.

Τώρα πια απαιτεί χώρο στην ψυχή σου για καταννόηση,πίστη για το καλύτερο που έρχεται,αγάπη για εσένα πρωτίστως και κατά συνέπεια για τον πλησίον σου.

Μπορεί τα Παιδιά των Λουλουδιών να αφήσαν στην άκρη τις κιθάρες τους αλλά κάθε φορά που ένας από εμάς χορεύει μέσα του στους ρυθμούς της αέναης αγάπης , τα ανασταίνει .

Και ναι,υπάρχουν σήμερα Παιδιά των Λουλουδιών,είμαστε εν δυνάμει όλοι μας..

Κλείσε τώρα τα μάτια σου και φαντάσου τον κόσμο σου βουτηγμένο στην αγάπη,στην ειρήνη και στην γαλήνη ..εντός και εκτός .

Γιατί ότι μπορεί ο νούς να φανταστεί , η ζωή θα σου το φέρει..και αυτό είναι η υπέρατη επανάσταση.

 

Μαρία Π . Ψαθά

 

ψαθα