Γάμος: Τι συμβολίζει κάθε στοιχείο!

58

Γάμος: μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς!

Όλα τα στοιχεία ενός παραδοσιακού γάμου έχουν στοιχεία από αρχαιοτάτων χρόνων και κάθε ένα από αυτά τον δικό του συμβολισμό.

Τίποτα δε γίνεται τυχαία!

1. Λευκό νυφικό

 decoration

Έχει επιλεχθεί ως το χρώμα της αγνότητας. Δεν χρησιμοποιούταν πάντα στους γάμους καθιερώθηκε την Βικτωριανή εποχή και με το πέρασμα του χρόνου ξεκίνησε να χρησιμοποιείται σε όλους τους γάμους σε όλο τον κόσμο.      

2. Πέπλο

  decoration5 

 Για να καλύπτει το πρόσωπο της νύφης από το “κακό” μάτι. Τα παλαιότερα χρόνια κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπο της νύφης, ενώ στις μέρες μας οι περισσότερες νύφες το επιλέγουν σε διάφορα μήκη αλλά πάντα χωρίς την κάλυψη του προσώπου τους. Στην σημερινή εποχή χρησιμοποιείται ακόμα σαν έθιμο στους καθολικούς γάμους.

 3. Νυφική ανθοδέσμη

 decoration3

Ένα έθιμο που έρχεται από την αρχαία Ρώμη. Οι νύφες κρατούσαν ανθοδέσμη από διάφορα λουλούδια ή βότανα όπου το κάθε ένα είχε το δικό του συμβολισμό, όπως η μακροζωία , η γονιμότητα , η καλοτυχία, η αγνότητα, κλπ.

 

4. Βέρες

decoration1

O κύκλος που είναι το σχήμα τους,ένα σχήμα χωρίς αρχή και τέλος και συμβολίζει την αιωνιότητα.Οι βέρες δείχνουν την αιώνια ένωση και αγάπη του ζευγαριού,τη δύναμη της σχέσης και την ένωση του άνδρα με τη γυναίκα.Τα δαχτυλίδια χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων,σαν σύμβολα της υπόσχεσης για γάμο και συχνά τα συναντούμε στην Παλαιά Διαθήκη.

5. Στέφανα

decoration2

Τα στέφανα είναι βασιλικά σύμβολα.Με το γάμο δημιουργείται ένα νέο βασίλειο, το σπίτι και η οικογένεια του ζευγαριού.Ο ιερέας ευλογεί τα στέφανα πάνω στο ευαγγέλιο,κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια τους και επικαλείται τον ίδιο τον Θεό,να τους στεφανώσει μρ δόξα και τιμή…Συμβολίζουν την ένωση δύο ανθρώπων και το πέρασμα τους στην κοινή καινούρια ζωή.

6. Κρασί

decoration7

Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου ο γαμπρός και η νύφη πίνουν από μια γουλιά κρασί π καθένας από το ίδιο ποτήρι.Η κίνηση αυτή συμβολίζει τις κοινές στιγμές της ζωής τους.Πως από εδώ και στο εξής θα μοιράζονταιαπό κοινού όλες τις στιγμές της ζωής,χαρές και λύπες.

7. Ρύζι

decoration4

Συμβολίζουν το ρίζωμα του ζευγαριού,την καλοτυχία και τον ευτυχισμένο και ανθόσπαρτο βίο.

 

8. Λαμπάδες

decoration6

Πλαισιώνουν πάντα το ιερό τραπέζι του γάμου με το Ευαγγέλιο και καίνε από την αρχή ως το τέλος του μυστηρίου. Συμβολίζουν τις πύρινες γλώσσες της Πεντηκοστής και την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος που δίνει θεία Φώτιση στους νεόνυμφους.Save

 

Save

Save

Save

Save

Save