Τούρτα σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού, από τον Νίκο Διαμαντή

45

Στο PENYPENY.GR είμαστε γλυκούληδες, αλλά και γλυκατζήδες! Γι’ αυτό μας αρέσει να αναζητούμε νέες συνταγές, πρωτότυπες αλλά και δοκιμασμένες. Αυτή τη φορά επιστρατεύσαμε έναν νεαρό, φιλόδοξο και “εκκολαπτόμενο” Chef… Τον Νίκο Διαμαντή. Είναι μόλις 16 ετών και τρελαίνεται για Ζαχαροπλαστική, έχει αρκετό ταλέντο και σίγουρα όλο το μέλλον μπροστά του.

Δοκιμάστε τη συνταγή για μοναδική Τούρτα σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά για το παντεσπάνι (biscuit)

  • 60γρ. Αμυγδαλο λευκό σε σκόνη
  • 50γρ. ζαχαρη άχνη
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 25γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά (ζαχαροπλαστικής)
  • 1κ.γ. Κορν φλάουρ
  • 25γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα (55% κακάο)

Υλικά για τη μους:

  • 200γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα (65% κακάο)
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά (1η  δοση)
  • 120γρ κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά (2η  δοση)

Υλικά για τη γέμιση:

  • Λίγη Πραλίνα φουντουκιού (ή μερεντα)
  • 1 μικρό πακέτο Πουράκια caprice

Υλικά για την επικάλυψη:

  • 150γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα (55% κακάο)
  • 150 κρέμα γάλακτος (30% λιπαρά)

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι (biscuit):

Αλέθουμε το αμύγδαλο σε σκόνη και το ανακατεύουμε με την ζάχαρη άχνη και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το ασπράδι και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη (σύρμα). Λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων την σοκολατα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με το άλλο μείγμα. Τοποθετούμε σε τσερκι 18εκ.(θα βγει ένας πολύ λεπτός δίσκος biscuit) και ψήνουμε στους 170°C για 12-14 λεπτά.

Για τη μους σοκολατας:

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαριζ μέχρι να λιώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχυρρευστη μορφή (στο μίξερ) που πρέπει να είναι κρύα. Ομογενοποιουμε τα μείγματα.

Για την πραλίνα φουντουκιού

Άμα θέλουμε μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μερέντα αλλά αν θέλουμε να τη φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
-60γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
-120γρ. Φουντούκια

Σε ενα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε σιγα σιγά την ζάχαρη μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε τα φουντούκια. Μόλις καραμελώσουν τα αφήνουμε σε μια λαδόκολλα να κρυώσουν. Μετά τα αλέθουμε για αρκετή ώρα έως ότου σχηματιστεί ένα παχύρρευστο μείγμα, η πραλίνα φουντουκιού. (Χρειάζεται τουλάχιστον 10 λεπτά άλεση)

Για την επικάλυψη:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει.

Στήσιμο:
Σε ενα τσέρκι 18εκ. βάζουμε το biscuit και αλείφουμε πάνω του την πραλίνα φουντουκιού που μέσα της έχουμε ρίξει τα σπασμένα Πουράκια caprice. Ρίχνουμε τη μους σοκολάτας. Αφήνουμε στην κατάψυξη για 1½ ώρα. Ξεφορμάρουμε και ρίχνουμε την επικάλυψη.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και μετά σερβίρουμε.