Παραδοσιακό και αγαπημένο το γαλακτομπούρεκο είναι το γλυκό που σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια. Είναι τέλειο για το weekend αλλά και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Συστατικά
- 400γρ. φύλλο κρούστας
- 220γρ. φρέσκο λιωμένοΓια την κρέμα
- 1300ml γάλα
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 κρόκους
- 4 αβγά ολόκληρα
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.σ. γεμάτη φρέσκο βούτυρο
- 2 κ. σ. ξύσμα από λεμόνι
- 1 βανίλια
Για το σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- χυμό από μισό μεγάλο λεμόνι
Τρόπος Μαγειρέματος
Κρέμα
- Ρίχνεις στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και χτυπάς καλά μέχρι να αφρατέψουν
- Προσθέτεις το γάλα και το σιμιγδάλι συνεχίζεις το ανακάτεμα
- Βάζεις το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το αφήνεις σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει
- Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο ανακατεύεις καλά το αποσύρεις και το αφήνεις να κρυώσει
Γαλακτομπούρεκο
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς και βουτυρώνεις το ταψί
- Αλείφεις τα μισά φύλλα και τα στρώνεις στο ταψί
- Απλώνεις την κρύα κρέμα και την σκεπάζεις με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα
- Με ένα μαχαίρι σχηματίζεις ρόμβους στα φύλλα
- Λιώνεις το υπόλοιπο βούτυρο και το ρίχνεις ζεστό από πάνω καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου
- Το αφήνεις να ψηθεί για 50 περίπου λεπτά
Σιρόπι
- Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τα αφήνεις να βράσουν για 10 περίπου λεπτά
- Βγάζεις το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και το αφήνεις λίγο να γίνει χλιαρό
- Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνεις το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια προσέχοντας ώστε να μην μαλακώσει πολύ το φύλλο
- Είναι έτοιμο και μπορείς να σερβίρεις αμέσως.