Τα πιτάκια είναι υγιεινά και τέλεια για σνακ στο γραφείο ή το σχολείο. Κι αν δεν θέλεις να φτιάξεις τα κλασικά με τυρί σου προτείνω πιο γευστικά με λαχανικά.
Συστατικά
Για τα πιττάκια θα χρειαστείς
- 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 ml γάλα, χλιαρό
- 30 γρ. βούτυρο
- 6 γρ. μαγιά, ξερή
- αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
Για τη γέμιση θα χρειαστείς
- 1 ντομάτα κομμένη σε μικρά καρέ
- ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές (πράσινη και κόκκινη) κομμένες σε μικρά καρέ
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε καρέ
- 2 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε καρέ
- 5-6 ελιές κομμένες σε ροδέλες
- 40 γρ. μυζήθρα, τριμμένη
- 1 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
Ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις τη μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα και ανακατεύεις πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
- Αφήνεις το μείγμα στην άκρη για 5 περίπου λεπτά
- Ρίχνεις στο μίξερ το μείγμα με τη μαγιά, αλάτι και το αλεύρι και χτυπάς καλά μέχρι να σφίξει η ζύμη
- Προσθέτεις το βούτυρο και συνεχίζεις το χτύπημα για 5 ακόμη λεπτά
- Βάζεις τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχει αλευρώσει, το καλύπτεις με μεμβράνη και την αφήνεις στην άκρη για μία ώρα για να φουσκώσει
Γέμιση
- Ρίχνεις σε ένα τηγάνι μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κολοκύθια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το θυμάρι μέχρι να μαλακώσουν και
να πάρουν χρώμα - Τα τοποθετείς σε ένα πιάτο όπου έχεις στρώσει απορροφητικό χαρτί
- Στη συνέχεια τα βάζεις σε ένα μπολ και προσθέτεις την ντομάτα, τις ελιές, τη μυζήθρα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύεις καλά με ένα μεγάλο κουτάλι
- Τα αφήνεις στην άκρη να κρυώσουν
- Παίρνεις τη ζύμη και τη χωρίζεις σε 8 κομμάτια
- Τα ανοίγεις πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια σε κυκλικό σχήμα με τα χέρια ή τον πλάστη
- Απλώνεις το μείγμα με τα λαχανικά στο κέντρο της ζύμης και τα κλείνεις γυρνώντας την μία άκρη προς την άλλη
- Τοποθετείς τα πιττάκια σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος που έχεις στρώσει λαδόκολλα αλείφεις από πάνω με ένα πινέλο το αυγό και τα βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C
να ψηθούν για 20 περίπου λεπτά - Τα αφήνεις να κρυώσουν και απολαμβάνεις