Φέτος θα καταπλήξεις τους καλεσμένους σου φτιάχνοντας μόνη σου την παραδοσιακή λαγάνα.
Συστατικά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. αλεύρι σκληρό
- 2 κ.γ. αλάτι
- 16 γρ. ξηρή μαγιά
- 450 ml χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- ωμό σουσάμι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις και τα δύο άλευρα, το αλάτι και ανακατεύεις καλά
- Σε άλλο δεύτερο μπολ ρίχνεις τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και ελάχιστη ποσότητα από τα άλευρα
- Ανακατευεις καλά και το αφήνεις στην άκρη σκεπασμένο με μια πετσέτα για 10 περίπου λεπτά
- Προσθέτεις στο μείγμα της μαγιάς το ελαιόλαδο, ανακατεύεις καλά και το ρίχνεις στο πρώτο μπολ με το μείγμα αλεύρων
- Το ζυμώνεις για 10 περίπου λεπτά μέχρι να πάψει να κολλάει στα χέρια
- Αλείφεις το μεγάλο μπολ με ελαιόλαδο, βάζεις μέσα τις μπάλες, το καλύπτεις με διάφανη μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και
το αφήνεις στην άκρη να φουσκώσει για 40 περίπου λεπτά - Βάζεις τις μπάλες πάνω σε μια καθαρή και λεία επιφάνεια και τις ανοίγεις με τον πλάστη δίνοντας το πολύ λεπτό σχήμα της λαγάνας
- Απλώνεις στο ταψό της κουζίνας λαδόκολλα, τις τοποθετείς προσεχτικά και τις αφήνεις για 20 περίπου λεπτά ακόμη
- Με τα δάχτυλά σου πιέζεις στην επιφάνεια ώστε να δημιοργηθεί το γνωστό σχήμα
- Σε ένα μικρό μπολ ρίχνεις το νερό με τη ζάχαρη ανακατεύεις και το απλώνεις πάνω στις λαγάνες με το πινέλο
- Ρίχνεις ωμό σουσάμι σε όλη την επιφάνεια και τις ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 25 λεπτά
- Τις αφαιρείς από το φούρνο και τις αφήνεις να κρυώσουν πριν τις κόψεις.