Ο χειμώνας είναι και επίσημα εδώ. Η θερμοκρασία είναι πλέον πολύ χαμηλή και το πιθανότερο είναι να έχεις ήδη ανάψει το τζάκι. Κι αν θέλεις ένα ελαφρύ βραδινό που δεν θα διαταράξει την προσεγμένη διατροφή που ακολουθείς και ταυτόχρονα θα σε ζεστάνει έχω την τέλεια ιδέα. Light, απολαυστικές σούπες που θα φτιάξεις εύκολα και σε λίγη ώρα.
Θρεπτικές, γευστικές και ελαφριές είναι κατάλληλες για όλη την οικογένεια. Απλά κράτησε σημειώσεις και αποφάσισε ποια συνταγή θα εκτελέσεις απόψε κιόλας.
Παντζαρόσουπα
Θα χρειαστείς:
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 παντζάρια σε μικρά καρέ
- 1 γλυκοπατάτα μεγάλη, σε μικρά καρέ
- 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
- 600ml ζωμό λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα
- Προσθέτεις τα παντζάρια, τη γλυκοπατάτα, το τζίντζερ και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά
- Ρίχνεις το το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνει να βράσουν για 40-45 λεπτά.
- Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά τα βάζεις στο blender και τα πολτοποιείς
- Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο ακόμη ζωμό και ρίχνεις τη σούπα πάλι στην κατσαρόλα για μία ακόμη βράση.
Σούπα με λαχανικά
Θα χρειαστείς:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
- 1 σέλινο ψιλοκομμένο
- 2 φλ. κουνουπίδι και μπρόκολο
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 4 φλ. ζωμό λαχανικών
- 1 1/2 φλ. τριμμένη φρέσκια ντομάτα
- 1/2 κ.γ. ξίδι μ
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
-
Ρίχνεις ελαιόλαδο σε μια μεσαία κατσαρόλα και σοτάρεις τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα
-
Προσθέτεις τα λαχανικά εκτός από την τριμμένη ντομάτα
-
Τα αφήνεις να βράσουν για 10 περίπου λεπτά και ρίχνεις το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι
-
Ανακατεύεις καλά και προσθέτεις την ντομάτα
- Χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και αφήνεις τη σούπα να βράσει για 10 ακόμη λεπτά
- Προσθέτεις το ξύδι και αφαιρείς τη σούπα
- Σερβίρεις ρίχνοντας λίγη παρμεζάνα.
Σούπα από κολοκύθα
Θα χρειαστείς:
- 1/2 κιλό κολοκύθα κομμένη σε καρέ
- 3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα καρέ
- 1 γλυκοπατάτα κομμένη σε καρέ
- χυμό από ένα πορτοκάλι
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ρίχνεις όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα με νερό και τα αφήνεις να βράσουν σε σιγανή φωτιά για μισή περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσουν
- Τα αφαιρείς από την κατσαρόλα και τα αφήνεις στην άκρη μέχρι να γίνουν χλιαρά
- Τα πολτοποιείς στο μπλέντερ και ρίχνεις τη βελουτέ σούπα στην κατσαρόλα
- Την αφήνεις να πάρει μια βράση, ρίχνεις αλάτι, πιπέρι και σερβίρεις.
Σούπα με κουνουπίδι
Θα χρειαστείς:
- 1 μεσαίο κουνουπίδι κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
- 1 πατάτα μεγάλη κομμένη σε καρέ
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. γλ. θυμάρι τριμμένο
- 1 λίτρο ζωμό κότας
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ρίχνεις ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα
- Προσθέτεις το ζωμό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι
- Μόλις βράσει ο ζωμός ρίχνεις τις πατάτες και το κουνουπίδι και τα αφήνεις να βράσουν για 30-35 λεπτά
- Όταν μαλακώσουν εντελώς τα πολτοποιείς στο μπλέντερ
- Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο ακόμη ζωμό
- Ρίχνεις και πάλι την σούπα στην κατσαρόλα και την αφήνεις να βράσει 1-2 λεπτά.