Ο Φεβρουάριος μας επιφυλάσσει χαμηλές θερμοκρασίες και που ξέρεις ίσως και χιόνια. Και οι σούπες είναι το κατάλληλο πιάτο για το μεσημέρι και κυρίως τα βράδια που το κρύο είναι ακόμη πιο τσουχτερό. Κι αν πάλι προσέχεις τη διατροφή σου και ακολουθείς συγκεκριμένο πλάνο σου έχω πέντε τέλειες συνταγές με ελάχιστες θερμίδες μεν αλλά super γευστικές και θρεπτικές.
Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να εφοδιαστείς με τα κατάλληλα προϊόντα που σημαίνει καρότα, πιπεριές Φλωρίνης, κουνουπίδι, λαχανικά ή κολοκύθα.
Σούπα με καρότο και τζίντζερ
Υλικά
- 1 κιλό καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 40γρ. τζίντζερ ψιλοκομμένο ή τριμμένο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 700ml ζωμό λαχανικών
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι, τα καρότα και το τζίντζερ για 3 περίπου λεπτά
- Προσθέτεις τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύεις καλά και αφήνεις τη σούπα να βράσει σε δυνατή φωτιά για μισή περίπου ώρα
- Αν τη θέλεις βελουτέ την βάζεις στο μπλέντερ και χτυπάς για 3-4 λεπτά
- Σερβίρεις και ρίχνεις λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
Σούπα με πιπεριά Φλωρίνης
Υλικά
- 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 πατάτα κομμένη σε μικρά καρέ (προαιρετικά)
- 4 κ. σ. ελαιόλαδο
- ζωμό λαχανικών αραιωμένο σε 1 λίτρο νερό
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ. γιαούρτι
Εκτέλεση
- Βάζεις τις πιπεριές σε ένα ταψ, ρίχνεις αλάτι και τις ψήνεις για μισή περίπου ώρα στους 180 βαθμούς
- Αφαιρείς τις φλούδες και τα σπόρια και τις ψιλοκόβεις
- Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πατάτα και τις πιπεριές
- Προσθέτεις τον ζωμό και αφήνεις τη σούπα να βράσει για 20-25 λεπτά
- Την βάζεις στο blender και την πολτοποιείς
- Σερβίρεις και τη γαρνίρεις με μια κουταλιά γιαούρτι και λίγο μαιντανό.
Κολοκυθόσουπα
Υλικά
- 1/2 κιλό κολοκύθα κομμένη σε μεσαία καρέ
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- χυμό από ένα πορτοκάλι
- 2-3 φλ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
-
Ρίχνεις όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό
-
Περιμένεις να κρυώσει πριν τα πολτοποιήσεις στο μπλέντερ
Σούπα με Κουνουπίδι
Υλικά
- 1 κουνουπίδι κομμένο σε μικρά μπουκέτα
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε μικρά καρέ
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. γλ. θυμάρι τριμμένο
- 1 λίτρο ζωμό κότας
- 150γρ. γιαούρτι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
-
Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι
-
Προσθέτεις το ζωμό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνεις να βράσουν για 5-6 λεπτά
-
Ρίχνεις την πατάτα και το κουνουπίδι και τα αφήνεις να βράσουν για 30-35 λεπτά
-
Βάζεις τη σούπα στο μπλέντερ και την πολτοποιείς
-
Σερβίρεις και γαρνίρεις με μια κουταλιά γιαούρτι.
Λαχανόσουπα
Υλικά
-
1 μικρό λάχανο κομμένο σε μικρά κομμάτια
-
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
-
2 πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ
-
4 δαφνόφυλλα
-
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
χυμό από 1 λεμόνι
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
1 κ.γλ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
-
1 κύβος κότας ή βοδινού
Εκτέλεση
-
Βάζεις σε μια κατσαρόλα νερό, ρίχνεις το λάχανο και το αφήνεις να πάρει μία βράση
-
Αδειάζεις το νερό, στραγγίζεις το λάχανο και το βάζεις στην κατσαρόλα και πάλι με νερό
-
Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και αφήνεις τη σούπα να βράσει για 30 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά
-
Ρίχνεις τα μυρωδικά το ελαιόλαδο και το λεμόνι
- Τα αφήνεις για 2-3 λεπτά και σερβίρεις.