Είναι το διασημότερο ελληνικό πιάτο και αγαπημένο όλης της οικογένειας, τέλειο για το Κυριακάτικο τραπέζι.
Συστατικά
Για το μουσακά
- 5 μέτριες μελιτζάνες
- 5 μέτρια κολοκύθια
- 5 πατάτες μεγάλες
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τον κιμά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- ε κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 1 1/2 lt γάλα
- 6 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάζεις το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρεις το κρεμύδι και το σκόρδο
- Όταν μαλακώσουν προσθέτεις τον κιμά και ανακατεύεις απαλά μέχρι να πάρει χρώμα
- Ρίχνεις τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο νερό
- Ανακατεύεις απαλά και τον αφήνεις να βράσει για 25 περίπου λεπτά.
Μπεσαμέλ
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνεις όλα τα υλικά εκτός από το αυγά και το τυρί και βράζεις σε μέτρια μορφή
- Ανακατεύεις καλά μέχρι να πήξει και την βγάζεις από τη φωτιά
- Προσθέτεις τα αβγά αφού τα έχεις χτυπήσει καλά προηγουμένως και ανακατεύεις πολύ γρήγορα την κρέμα
- Ρίχνεις το τυρί και συνεχίζεις το καλό ανακάτεμα ενώ δοκιμάζεις για να βεβαιωθείς ότι έχει αρκετό αλάτι και μοσχοκάρυδο
Λαχανικά για μουσακά
- Τα κόβεις σε λεπτές φέτες και τα τηγανίζεις σε ένα μεγάλο σκεύος με ελαιόλαδο
- Όταν είναι μαλακά και έτοιμα τα βάζεις σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνεις να στραγγίξουν καλά
- Απλώνεις στο ταψί μια στρώση πατάτες, συνεχίζεις με τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες
- Ρίχνεις τον κιμά από πάνω και τέλος τη μπεσαμέλ
- Αφήνεις τον μουσακά να ψηθεί για 1 περίπου ώρα μέχρι να πάρει χρώμα