Μεγάλη Εβδομάδα και το σπίτι θα μοσχομυρίσει χάρη στα παραδοσιακά κουλουράκια που θα φτιάξεις πανεύκολα.
Συστατικά
- 500γρ. βούτυρο
- 5ο0γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 φλ. γάλα εβαπορέ
- 1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 3 μέτρια πορτοκάλια
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 βανίλιες
- 1 κ.γ. αμμωνία
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- ½ κ. γ. μαστίχα
- 1800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρόκο
- 2 κ.σ. νερό
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ρίχνεις το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ και τα χτυπάς καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Χτυπάς με το σύρμα τα αυγά σε ένα βαθύ πιάτο
- Προσθέτεις τα αυγά στο μίξερ και συνεχίζεις το χτύπημα
- Ρίχνεις σε ένα ποτήρι το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα και ανακατεύεις με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η σόδα
- Σε ένα μπολ ανακατεύεις το γάλα με την αμμωνία
- Τα προσθέτεις όλα στο μίξερ και συνεχίζεις το χτύπημα
- Ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύεις με μια σπάτουλα
- Αλευρώνεις τον πάγκο
- Απλώνεις το μείγμα πάνω σε μια λαδόκολλα
- Ζυμώνεις το μείγμα με τα δάχτυλα και το χωρίζεις σε μικρές μπάλες
- Το πλάθεις με τα χέρια σου σχηματίζοντας μπαστουνάκια και στη συνέχεια σχηματίζεις πλεξούδες
- Βάζεις τη λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετείς τα κουλούρια αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους
- Ανακατεύεις τον κρόκο του αυγού με το νερό και αλείφεις κάθε κουλουράκι με ένα πινέλο
- Τα ψήνεις στους 175 βαθμούς για μισή περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.