Οι πατάτες είναι το αγαπημένο γεύμα μικρών και μεγάλο και σήμερα θα τις φτιάξεις στο φούρνο ογκρατέν με τυριά που λιώνουν και τους χαρίζουν την πιο λαχταριστή γεύση.
Συστατικά
- 1 κιλό πατάτες
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 300 ml γάλα
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. τυρί έμμενταλ τριμμένο
- 150 γρ. τυρί γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Καθαρίζεις, πλένεις και κόβεις τις πατάτες σε χοντρές ροδέλες
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνεις το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σκόρδο κομμένο στα δύο, το κρεμμύδι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι
- Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας
- Σε μία δεύτερη κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και όταν βράσει προσθέτουμε τις πατάτες
- Τις αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
- Όταν ετοιμαστούν τις αφαιρούμε από την εστία και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις μισές πατάτες στη βάση και ρίχνουμε από πάνω το μισό μείγμα με το γάλα και την κρέμα γάλακτος
- Βάζεις την επόμενη στρώση πατάτες και το υπόλοιπο μείγμα
- Απλώνουμε από πάνω τα τριμμένα τυριά και βάζουμε το σκεύος στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά
- Όταν το φαγητό πάρει χρώμα είναι έτοιμο.