Οι γίγαντες είναι ένα από τα ποιο γευστικά, παραδοσιακά πιάτα και σήμερα θα τους φτιάξεις στο φούρνο πλακί. Τους συνοδεύεις με ζεστό, φρέσκο ψωμί και φέτα.
Συστατικά
- 1/2 κιλό γίγαντες που θα μουλιάσετε στο νερό για 6 τουλάχιστον ώρες
- 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
- 2 κ. σ.πελτέ ντομάτας
- 3 κλωνάρια δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1/2 κ.γ. τριμμένη ρίγανη
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Γεμίζεις μια κατσαρόλα με νερό και βράζεις τους γίγαντες για 45-50 λεπτά
- Τους βάζεις στο τρυπητό και τους αφήνεις να στραγγίξουν
- Σε μια νέα κατσαρόλα ρίχνεις μία κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια και τις πιπιεριές Φλωρίνης σε χαμηλή φωτιά για 10 περίποθ λεπτά
- Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τον δυόσμο, τη ρίγανη και ένα λίτρο νερό και τα αφήνεις να βράσουν για 4-5 λεπτά
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς
- Ρίχνεις σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος τους γίγαντες, την σάλτσα και το ελαιόλαδο
- Ανακατεύεις καλά και προσθέτεις νερό αν χρειαστεί αφού πρέπει να καλύπτει τους γίγαντες για να ψηθούν καλά
- Τους αφήνεις να ψηθούν για 1 τουλάχιστον ώρα ελέγχοντας αν έχουν αρκετό νερό
- Όταν πάρουν χρώμα και μαλακώσουν είναι έτοιμοι για σερβίρισμα