Το κρύο είναι τσουχτερό και βρέχει. Έχεις ανάψει το τζάκι και το σωστό πιάτο για μέρες σαν αυτές είναι μια παραδοσιακή φασολάδα με χωριάτικο λουκάνικο.
Συστατικά
- 1/2 κιλό φασόλια
- 300 γρ. λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε μέτριες ροδέλες
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 πράσο κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα
- 1 κ.σ. τοματοπελτέ
- 1 φύλλο δάφνη
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
μπούκοβο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάζεις τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπολ με νερό
- Τα βράζεις για 30-40 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Ρίχνεις ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρεις το κρεμμύδι αρχικά και στη συνέχεια το λουκάνικο και τα λαχανικά
- Βάζεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή γάστρα τα βρασμένα φασόλια, τα υλικά που έχεις σοτάρει, τα μπαχαρικά και ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα
- Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας, ελαιόλαδο και αλάτι
- Ανακατεύεις καλά και ρίχνεις νερό ώστε να καλυφθούν τα φασόλια
- Τα ψήνεις για 2 περίπου ώρες προσθέτοντας νερό όταν και αν χρειάζονται
- Σερβίρεις και πασπαλίζεις με μπούκοβο