Η εορταστική περίοδος ξεκινά με τον πιο απολαυστικό τρόπο που σημαίνει πως ήρθε η στιγμή να φτιάξεις τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά μελομακάρονα.
Συστατικά
- 3 φλ. ηλιέλαιο
- 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κ. γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/2 φλ. κονιάκ
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ. γ. μαγειρική σόδα
- 9 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
- 1 ½ φλ. νερό
- 1 ½ φλ. μέλι
- 2 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Για το πασπάλισμα
- 1½ φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
- 1/2 φλ. σουσάμι
- 1/4 κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
- 1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη
- ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς και απλώνεις λαδόκολλα στο ταψί
- Ρίχνεις όλα τα υλικά για το σιρόπι στην κατσαρόλα και αφήνεις το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά
- Το αφήνεις στην άκρη για να κρυώσει
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ και ανακατεύεις πολύ καλά με το σύρμα
- Προσθέτεις το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και σιγά σιγά το αλεύρι
- Ζυμώνεις το μίγμα μέχρι αν μαλακώσει
- Πιάνεις μια γεμάτη κουταλιά ζύμης και την πλάθεις στο κλασικό οβάλ σχήμα που έχει το μελομακάρονο ή μια μικρότερη κουταλιά αν θέλεις μπουκίτσες
- Τοποθετείς τα μελομακάρονα στο ταψί και τα αφήνεις να ψηθούν για μισή ώρα
- Τα αφαιρείς και τα βουτάς στο σιρόπι για 2-3 λεπτά
- Τα βγάζεις από την κατσαρόλα με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείς προσεχτικά σε μια μεγάλη πιατέλα
- Βάζεις στο multi την καρυδόψυχα, το σουσάμι, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και τα αλέθεις
- Πασπαλίζεις τα μελομακάρονα με αυτό και είναι έτοιμα