Ετοιμάζεσαι για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι το πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι. Θα το φτιάξεις πανεύκολα, γρήγορα.
Συστατικά
- 1 χταπόδι (1½ κιλό περίπου)
- ½ κιλό μακαρονάκι κοφτό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 3 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 100 γρ. χυμό ντομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φλ. ξίδι
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ κ.γ. κανέλλα τριμμένη
- 3-4 μπαχάρια
- πιπέρι
- αλάτι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Γεμίζεις μια κατσαρόλα με νερό, το ξίδι, ολόκληρο το χταπόδι και το αφήνεις να βράσει για 1-1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσει
- Το αφαιρείς και το κόβεις σε μικρά κομμάτια κρατώντας λίγο από το ζωμό
- Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο
- Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτεις το χταπόδι και σβήνεις με κρασί
- Το αφήνεις να βράσει μέχρι να εξατμιστεί
- Ρίχνεις την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον χυμό και τα αφήνεις να βράσουν για λίγα λεπτά πριν προσθέσεις τη δάφνη, την κανέλλα και το μπαχάρι
- Ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα και το αφήυνεις να βράσει για 20 λεπτά
- Προσθέτεις το μακαρονάλι και 1 ποτήρι από το ζωμό πιυ έχεις κρατήσεις
- Ανακατεύεις και το αφήνεις να βράσει σε μέτρια φωτιά
- Προσθέτεις νερό αν χρειάζεται και ανακατεύεις κάθε φορά που χρειάζεται
- Μόλις μαλακώσει το μακαρονάκι και δέσει η σάλτσα είναι έτοιμο.