Λίγο πριν το καλοκαίρι κι ενώ ετοιμάζεσαι για τα πρώτα μπάνια ίσως και weekend στο αγαπημένο σου νησί η σωστή διατροφή και η δίαιτα σε απασχολούν αρκετά. Προσπαθείς να αποφεύγεις τα λιπαρά και τα γλυκά ενώ πίνει πολύ νερό ώστε να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο και το δέρμα σου λαμπερό.
Κι αν θέλεις παρ’ όλα αυτά να χάσεις μερικά κιλά και να προστατεύσεις παράλληλα τον οργανισμό σου από σοβαρές ασθένειες θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι τροφές με αντιοξειδωτική δράση θα σε βοηθήσουν πολύ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Τι ακριβώς είναι τα αντιοξειδωτικά στοιχεία;
Πρόκειται για ενώσεις ή ουσίες που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά. Οι πιο γνωστές είναι το λυκοπένιο στις ντομάτες οι φλαβανόλες στη σοκολάτα, το β-καροτένιο στα καρότα, το σελήνιο στα φασόλια, οι πολυφαινόλες τα κρεμμύδια και το τσάι καθώς και η βιταμίνη C στα πορτοκάλια. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν ως φύλακες των κυττάρων ενάντια στις βλάβες που προκαλούν τα οξείδια.
Τι είναι όμως τα οξείδια; Πρόκειται για τις ελεύθερες ρίζες που παράγει το σώμα στην προσπάθεια του να προστατευτεί απο τα βακτηρίδια και τους ιούς. Όταν όμως αυξάνονται υπερβολικά ξεκινιύν μια επίθεση ενάντια στα κύτταρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος σοβαρών ασθενειών όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές καθώς επίσης και σημάδια πρόωρης γήρανσης. Τα οξείδια παράλληλα και στο περιβάλλον και προέρχονται από τη ρύπανση ενώ κάπνισμα και αλκοόλ μπορούν επίσης να τα προκαλέσουν. Για να αντιμετωπίσεις δραστικά τα οξείδια θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα αντιοξειδωτικά στοιχεία και η διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος.
Εκείνο που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία θα βελτιώσουν την όψη, θα σου χαρίσουν δύναμη και ευεξία και ταυτόχρονα θα σε προστατεύσουν από τους κινδύνους. Είναι πολλές και πιθανότατα κάποιες βρίσκονται ήδη στο καθημερινό σου μενού.
Σήμερα θα σου αποκαλύψω τις 20 πιο σημαντικές τροφές με αντιοξειδωτικά που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις την πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
- Μπρόκολο: Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα λαχανικά όσο αφορά στην αντιοξειδωτική δράση και τα τελευταία χρόνια οι διατροφολόγοι και διαιτολόγοι το εντάσουν στην κατηγορία των πλέον απαραίτητων μιας και περιέχει καροτενοειδή όπως είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το φας ωμό ή μαγειρεμένο στον ατμό ώστε να παραμείνουν τα συστατικά του ισχυρά.
- Φασόλια: Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες ενώ δεν περιέχουν λιπαρά ή χοληστερόλη που σημαίνει πως μπορείς να τα καταναλώνεις συχνά.
- Μαύρη Σοκολάτα: Κι όμως εκτός από απολαυστική είναι και υγιεινή. Τόσο η σοκολάτα όσο και το κακάο σε μορφή σκόνης είναι ότι καλύτερο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων χάτη στις φλαβανόλες που περιέχουν.
- Ντομάτες: Περιέχουν λυκοπένιο και βιταμίνες C και Α ένας συνδυασμός που τοποθετεί τις ντομάτες στις πρώτες θέσεις των αντιοξειδωτικών τροφών.
- Σταφίδες: Καλό είναι να καταναλώνεις καθημερινά 2-3 κ.γ. σκούρες σταφίδες, πλούσιες σε ανθοκυάνες οι οποίες προσφέρουν ενέργεια. Μπορείς επίσης να τις συνδυάζεις με το πρωινό ρίχνοντας μερικές στο γιαούρτι ή τα δημητριακά.
- Καρύδια: Χωρίς χοληστερόλη, με χαμηλό νάτριο και πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως είναι οι πολυφαινόλες είναι οι ξηροί καρποί που πρέπει να καταναλώνεις συχνά μέσα στην εβδομάδα.
- Δαμάσκηνα: Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μιας και περιέχουν περισσότερα από 4.000 (!) αντιοξειδωτικά στοιχεία που προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος.
- Τσάι: Περιέχει ανθοκυανίνη και προ- ανθοκυανίνη τα οποία είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο από τα σημαντικότερα αντιφλεγμονώδη στοιχεία.
- Κεράσια: Είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα κι εκείνα με έντονη αντιοξειδωτική δράση χάρη στη μελατονίνει που περιέχουν η οποία είναι γνωστή για την προστασία από τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Παράλληλα έχουν και αντιγηραντική δράση χάρη στην βιταμίνη C.
- Λάχανο: Πλούσιο σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ και βήτα-καροτίνη μειώνει την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών σε πνεύμονα, στομάχι και παχύ έντερο.
- Σπανάκι: Πλούσιο σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη C είναι μια υπέρ-τροφή που προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καταρράκτη.
- Πορτοκάλια: Γνωστά για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C πρόκειται για το φρούτο που χαρίζει έξτρα λάμψη στο δέρμα και παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο της αρθρίτιδας.
- Κρεμμύδια: Γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση χάρη στις βιταμίνες C και Β6 και με ελάχιστες θερμίδες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και ενισχύουν το κολλαγόνο.
- Λαχανάκια Βρυξελλών: Με σουλφοραφάνη ισοθεϊοκυανικά στη σύνθεση τους που αποτοξινώνουν το οργανισμό.
- Καλαμπόκι: Πλούσιο σε λουτεΐνη, βιταμίνες Ε, C, K και Β και κάλιο που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και περιορίζουν την εμφάνιση φλεγμονών.
- Φράουλες: Βιταμίνη C, πολυφαινόλες, πηκτίνη, μαγγάνιο και φολικό οξύ είναι μερικά μόνο από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχουν τα οποία προστεύουν τα κύτταρα και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
- Σμέουρα: Με αντιοξειδωτικό ελλαγικό οξύ που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
- Κόκκινη Πιπεριά: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και φολλικό οξύ αυξάνει τον μεταβολισμό και προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις.
- Μελιτζάνα: Πλούσια σε νάτριο, βιταμίνη Α, πρωτεΐνη αλλά και φυτικές ίνες πρόκειται για ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά με χαμηλές θερμίδες.
- Βατόμουρα: Χάρη στις πολυφαινόλες που είναι το κύριο συστατικό των υποκατάστατων ζάχαρης, τη βιταμίνη C, το φολλικό οξύ και τις φυτικές ίνες δημιουργούν ένα αυξημένο αίσθημα κορεσμού με ελάχιστες θερμίδες.