H Καθαρά Δευτέρα είναι η αφετηρία της Σαρακοστής και μια ευκαιρία για να απολαύσουμε πιάτα που είναι συνυφασμένα με τη νηστεία και την ελληνική κουλτούρα. Στις παρακάτω τέσσερις συνταγές, θα ανακαλύψετε γεύματα που συνδυάζουν θαλασσινά και γεύσεις που έχουν συνδέσει με αυτήν την ημέρα. Είναι ιδανικά, μάλιστα, ακόμα και για εσάς που δε θα την περάσετε μόνοι σας κι έχετε σχεδιάσει κάποιο gathering στο σπίτι.
The recipes:
1. Σπαγγέτι με θαλασσινά

Υλικά
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο σπασμένες
- 800 γρ. φρέσκα μύδια καθαρισμένα και πλυμένα
- 2 καλαμάρια κομμένα σε φέτες
- 300 γρ. φρέσκες γαρίδες
- 1/3 φλ. ούζο
- 3 ντομάτες ώριμες χωρίς σπόρους ψιλοκομμένες
- 500 γρ. σπαγγέτι χωρίς γλουτένη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2-3 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες
Εκτέλεση
Αρχικά, καθαρίζουμε τα μύδια, τραβώντας το μουστάκι τους προς αντίθετη φορά και τρίβουμε το κέλυφος με καθαρό σφουγγάρι ή βουρτσάκι. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Για τη σάλτσα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και το καλαμάρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το ούζο. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις γαρίδες και το καλαμάρι σε πιάτο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μύδια. Σκεπάζουμε και βάζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Κουνάμε μια δυο φορές το τηγάνι για να ανοίξουν πιο εύκολα. Όσα δεν ανοίξουν, αφού τα ανακατέψουμε τα αφαιρούμε και τα πετάμε. Ρίχνουμε ξανά τις γαρίδες και το καλαμάρι. Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κέλυφος και κρατώντας τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα. Κόβουμε σε φέτες το καλαμάρι. Με τσιμπίδα και όπως στάζουν ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στη σάλτσα θαλασσινών. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά τα υγρά των θαλασσινών και της σάλτσας. Δεν αλατίζουμε αν δεν δοκιμάσουμε πρώτα. Τα φρέσκα μύδια είναι πολύ νόστιμα και συνήθως δεν προσθέτουμε αλάτι στο μαγείρεμα. Τέλος, πασπαλίζουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Κριθαρότο με λαχανικά και σόγια

Υλικά
- 1 πακέτο κριθαράκι
- 2 κολοκυθάκια
- 3 πιπεριές φλωρίνης ψητές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
- 80 Ml σόγια (περίπου 4 κ.σ. σούπας)
- Ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κολοκυθάκι και τις πιπεριές σε λεπτά sticks, καθώς και το κρεμμύδι σε φετάκια. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά. Παράλληλα, βάζουμε τα λαχανικά σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σβήνουμε τα λαχανικά με τη σόγια και προσθέτουμε το σοταρισμένο κριθαράκι στο τηγάνι. Ρίχνουμε περίπου μια κούπα από τον ζωμό ή το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να το απορροφήσει σχεδόν τελείως. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να βράσει το κριθαράκι κατά την προτίμησή μας. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε και επιπλέον ζωμό ή νερό από αυτόν της συνταγής. Κατεβάζουμε το κριθαράκι από τη φωτιά όταν είναι έτοιμο κι έχει χυλώσει. Έτοιμο για σερβίρισμα!
Συνταγή: Madame Ginger
Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

Υλικά
- 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. κόκκινο ξίδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες (δαχτυλίδια)
- 2 πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι τους (έτοιμες) ψιλοκομμένες
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε πρώτα σε μια κατσαρόλα τα φασόλια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5′. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τα βράζουμε με καθαρό νερό για άλλα 20’. Προσθέτουμε αλάτι την ώρα που βράζουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα για να φτιάξουμε τη σαλάτα. Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα προσθέτουμε μαζί με τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού στη σαλατιέρα. Χτυπάμε το λάδι και το ξίδι με μπόλικο αλατοπίπερο, να γίνει κρέμα. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό. Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη σαλάτα, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρουμε.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
And last but not least…
Λαγάνα με λιαστές ντομάτες και θυμάρι

Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι κίτρινο, σκληρό
- 500γρ. αλεύρι λευκό μαλακό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
- 75γρ. μαγιά νωπή
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 25γρ. αλάτι
- 900ml νερό
- 400γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
- Σουσάμι, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα δύο άλευρα, τη μαγιά θρυμματισμένη και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύετε με το χέρι με κυκλικές κινήσεις ή με τον γάντζο του μίξερ. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες και το θυμάρι και ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις, όχι με ιδιαίτερη δύναμη, για να μη λιώσουν οι ντομάτες, μέχρι να ομογενοποιηθούν στη ζύμη. Ακουμπάμε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα, αλευρώνουμε καλά τη λεκάνη και βάζουμε ξανά εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε καλά με χοντρές πετσέτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Βγάζουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και την κόβουμε σε 3 κομμάτια. Πιέζουμε με τα χέρια κάθε κομμάτι μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασικό σχήμα της λαγάνας. Κάνουμε λακουβίτσες με τα δάχτυλά μας στην επιφάνειά τους και τις μεταφέρουμε σε λαμαρίνες του φούρνου στρωμένες με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε τις λαμαρίνες και αφήνετε τις λαγάνες να φουσκώσουν ξανά για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αλείφουμε τις λαγάνες με νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Τις ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Συνταγή: Ντίνα Νικολάου