Η υγιεινή διατροφή αποτελεί κίνηση κλειδί που διασφαλίζει τη μακροζωία με ελάχιστες πιθανότητες νόσου. Εάν όμως παίρνετε ήδη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με ορισμένα φρούτα και λαχανικά που μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την απορρόφηση ή τη δράση μιας φαρμακευτικής ουσίας.
Ακολουθούν πέντε τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες αλληλεπιδράσεις, σύμφωνα με την Dipa Kamdar, λέκτορα στη Φαρμακευτική Πρακτική στο Kingston University και άρθρο της στο The Conversation.
1. Χυμός γκρέιπφρουτ
Ο χυμός γκρέιπφρουτ, αν και πλούσιος σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται φουρανοκουμαρίνες. Αυτές οι ουσίες εμποδίζουν τη δράση συγκεκριμένων ενζύμων στο ήπαρ, αυξάνοντας τα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό και τον κίνδυνο παρενεργειών.
Ενδεικτικά, το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει φάρμακα όπως η κυκλοσπορίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την πρόληψη της απόρριψης μοσχευμάτων και τη διαχείριση αυτοάνοσων παθήσεων, τις στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη και προλαμβάνουν καρδιακά επεισόδια, καθώς και τα αντιυπερτασικά φάρμακα όπως η αμλοδιπίνη και για τη στυτική δυσλειτουργία, όπως η σιλδεναφίλη. Αν λαμβάνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας το ενδεχόμενο να μην καταναλώνετε γκρέιπφρουτ όσο λαμβάνετε την αγωγή.
2. Χυμός ροδιού και cranberry
Οι χυμοί ροδιού και cranberry είναι επίσης γνωστοί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, αλλά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το αντιπηκτικό βαρφαρίνη, που προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων αίματος. Ο χυμός ροδιού μπορεί να μπλοκάρει τα ένζυμα που διασπούν τη βαρφαρίνη, αυξάνοντας τον χρόνο πήξης του αίματος και τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και με τον χυμό cranberry, όπως η αιμορραγία ενός ασθενούς που είχε καταναλώσει cranberry για δύο εβδομάδες ενώ λάμβανε βαρφαρίνη. Παρότι οι επιστημονικές μελέτες δίνουν μικτά αποτελέσματα, είναι καλό να ελέγχετε πιο συχνά τον INR σας αν καταναλώνετε αυτούς τους χυμούς, πάντοτε μετά από σύσταση του γιατρού.
3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το κέιλ (kale) είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και σε βιταμίνη Κ. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στη φυσιολογική πήξη του αίματος, όμως μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης. Αν αποφασίσετε να αυξήσετε την κατανάλωση πράσινων λαχανικών, ενημερώστε τον γιατρό σας, ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα η δοσολογία του φαρμάκου.
4. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, περιέχουν ασβέστιο, βασικό συστατικό για την υγεία των οστών. Ωστόσο, το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύει φάρμακα στο στομάχι, μειώνοντας την απορρόφησή τους από το σώμα.
Φάρμακα που επηρεάζονται από αυτή την αλληλεπίδραση περιλαμβάνουν αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες και η σιπροφλοξασίνη, καθώς και η λεβοθυροξίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Για να αποφύγετε προβλήματα απορρόφησης, συνιστάται να αφήσετε ένα διάστημα δύο ωρών πριν ή μετά τη λήψη του φαρμάκου προτού καταναλώσετε γαλακτοκομικά.
5. Ορισμένα όσπρια
Η σόγια, τα κουκιά και τα μπιζέλια είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης. Η τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν λαμβάνετε συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ), όπως η φαινελζίνη.
Αυτά τα φάρμακα μπλοκάρουν τα ένζυμα που διασπούν την τυραμίνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αν λαμβάνετε τέτοια φάρμακα, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τυραμίνη.
ygeiamou.gr