Η Κυριακή είναι η ιδανική ημέρα για να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στην κουζίνα και να ετοιμάσουμε νόστιμα πιάτα που θα ολοκληρώσουν το γεύμα μας. Η σαλάτες αποτελούν βασικό συστατικό του τραπεζιού μας με τις επιλογές τους να ποικίλουν, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Με την άνοιξη να βρίσκεται προ των πυλών σας παρουσιάζουμε δροσερές συνταγές που θα σας ξετρελάνουν.
Ανακαλύψτε τες!
Σαλάτα με παναρισμένο κατσικίσιο τυρί και dressing μελιού

Υλικά
Για την ψητή κολοκύθα
- 200 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι,
- φρέσκο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το κατσικίσιο τυρί
- 150 γρ. κατσικίσιο τυρί, σε κορμό
- 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψίχα
- 400 γρ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 αυγά, μεσαία
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
Για το dressing
- 30 γρ. χυμό λεμονιού
- 30 γρ. μέλι
- 90 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 200 γρ. πράσινη σαλάτα
- ρόδι, σε σπόρους
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί. Κόβουμε την κολοκύθα σε τριγωνικές φέτες και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Μεταφέρουμε τις φέτες κολοκύθας στο ταψί, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα φιστίκια Αιγίνης και τα χτυπάμε ελαφρά προσέχοντας να μην θρυμματιστούν τελείως. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Τοποθετούμε σε ένα μπολ το αλεύρι, σε ένα δεύτερο τα αυγά, τα οποία χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι, και σε ένα τρίτο τα φιστίκια και το θυμάρι. Βουτάμε τη φέτα τυριού πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στα αυγά και τέλος στα φιστίκια, ώστε να καλυφθεί εντελώς και από τις 2 πλευρές, και την πιέζουμε καλά ώστε να δημιουργήσουμε μια κρούστα. Ρίχνουμε τη φέτα τυριού στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το τυρί στο πιάτο. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει το dressing. Ρίχνουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος την πράσινη σαλάτα και 2 κ.σ. από το dressing, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Προσθέτουμε τις φέτες κολοκύθας, το κατσικίσιο τυρί και τους σπόρους ροδιού, περιχύνουμε με το υπόλοιπο dressing, και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σαλάτα με μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο & dressing

Υλικά
- 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μπαλσάμικο
- 2 λιαστές ντομάτες
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κύβο λαχανικών
- λίγη ρίγανη
- λίγο θυμάρι
- ανάμεικτες πράσινες σαλάτες – μαρούλι – iceberg – ρόκα κλπ.
- 1 αγγούρι
- 1 καρότο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- λίγα φύλλα δυόσμου
- κολοκυθόσπορο
- σουσάμι
Για το dressing
- 4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
Εκτέλεση
Για τη σαλάτα με κοτόπουλο, βάζουμε πρώτα το φιλέτο στον πάγκο εργασίας, το κόβουμε σε δύο τρία κομμάτια και με το χέρι σε μπουνιά χτυπάμε καλά να πλατύνει. Βάζουμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τις λιαστές ντομάτες, το ξίδι, το μέλι, τον κύβο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Τοποθετούμε το φιλέτο σε πυρίμαχο σκεύος. Το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί από 4 ώρες έως και μία νύχτα. Όσο πιο πολύ μείνει στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Μπορούμε να το ψήσουμε σε σχάρα μπάρμπεκιου για 4 λεπτά από κάθε πλευρά, στο γκριλ για 10 λεπτά ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, ενώ σε αντιστάσεις, για 25 λεπτά. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα ανακατεύουμε. Σε μπολ βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σαλάτα και το κοτόπουλο.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Πατατοσαλάτα με στραγγιστό γιαούρτι και φέτα

Υλικά
- 600 γρ. πατάτες γαλλικές
- 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. άνηθος φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 10 γρ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 30 γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη, κομμένη
- 30 γρ. ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. χυμό λεμονιού
- 4 γρ. αλάτι
- 2 γρ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα γιαούρτι – φέτα
- 5 γρ. καυτερή πιπεριά τσίλι, καθαρισμένη από σπόρους και ψιλοκομμένη
- 3 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ φέτα, τριμμένη
- 250 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 6 γρ. κίμινο
- 3 γρ. πάπρικα καπνιστή
- 4 γρ. κόλιανδρος σκόνη
- 5 γρ. πάπρικα γλυκιά
- 2 γρ. ρίγανη
- 2 γρ. αλάτι\
Εκτέλεση
Για την πατατοσαλάτα
Κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και τις προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράζουν οι πατάτες. Τις μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι σε σημείο που να διαλύονται. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πλήρως. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Για τη σάλτσα γιαούρτι – φέτα
Στον κάδο ενός μούλτι προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το μείγμα του ελαιόλαδου και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Συνταγή: Γιάννης Λουκάκος