Ήρθε η στιγμή να «σπάσουμε» το στερεότυπο, πως όποια διατροφική επιλογή περιέχει λίγες θερμίδες παράλληλα δεν είναι νόστιμη. Αυτή η λανθασμένη ιδέα που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες θεωρείται πλέον ξεπερασμένη, καθώς υπάρχουν light συνταγές, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμα και πιο νόστιμες από εκείνες που οι θερμίδες τους ξεφεύγουν κατά πολύ.
Απόδειξη σε όλα τα παραπάνω αποτελούν οι εκδοχές που ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε και τις οποίες, μπορείτε να δοκιμάσετε, χωρίς δεύτερη σκέψη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Σηκώστε μανίκια!
1. Healthy mac ‘n’ cheese
Υλικά:
- 400 γρ. πένες
- 150 γρ. τυρί cottage
- 250 γρ. γάλα πλήρες
- 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. μέλι
- 4 γρ. κορν φλάουρ
- 200 γρ. mix τυριών, light, τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- πιπέρι
- σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το τυρί cottage, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το μέλι, το κορν φλάουρ, το αλάτι και το πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα αλάτι και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με μια κουτάλα και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε ξανα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μείγμα από τον πολυκόφτη και το mix τυριών, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πίσω σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν τα τυριά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε σε πιάτα. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
2. Τονοσαλάτα με τυρί κρέμα
Υλικά
- 2 συσκ. τόνο σε νερό
- 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
- 1/2 λεμόνι (χυμό λεμονιού)
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- Πιπέρι
- Ψωμί σικάλεως για τα σάντουιτς
Εκτέλεση
Αφήνουμε το φρέσκο τυρί κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στραγγίζουμε τον τόνο από τα υγρά και με πιρούνι τον σπάμε σε ίνες, τον βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, σέλερι, κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι και το καρότο. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο. Συμπληρώνουμε το φρέσκο τυρί κρέμα με τα υγρά του. Προσθέτουμε το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε την τονοσαλάτα να ομογενοποιηθεί. Κόβουμε λεπτές φέτες μαύρου ψωμιού. Φτιάχνουμε σάντουιτς με ψωμί και ανάμεσα βάζουμε τονοσαλάτα. Εναλλακτικά σερβίρουμε τον τόνο μέσα σε καρδιές μαρουλιού ή τη βάζουμε σε ζεστά ζυμαρικά κι ανακατεύουμε να λιώσει το τυρί κρέμα.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμαρήγου
3. Αλμυρή τάρτα ολικής με πιπεριές, γιαούρτι & τυρί
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 150 γρ. αλεύρι ολικής αλέσης
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- 80 ml ελαιόλαδο
- 135 ml νερό
Για τη γέμιση
- 1 κρεμμύδι, σε φέτες
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- ½ κ.γ. ξερό βασιλικό
- 300 γρ. τυρί ελαφρύ, θρυμματισμένο
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό κλασικό
- 1 αυγό
- ελαιόλαδο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε με λαδόκολλα και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά, για περίπου 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Όσο σοτάρονται αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ξερό βασιλικό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Τέλος, σε μπολ θρυμματίζουμε το τυρί, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη πάνω στη λαδόκολλα, σε δίσκο πάχους 1-2 εκ. και μεταφέρουμε σε λαδωμένη ταρτιέρα. Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης με πιρούνι. Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στη ζύμη, από πάνω αραδιάζουμε τις σοταρισμένες πιπεριές και το κρεμμύδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C° στον αέρα για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνταγή: Madame Ginger
4. Μους σοκολάτας
Υλικά
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 1½ κ.σ. μαρμελάδα βύσσινο, προαιρετικά
- 350 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
- Φράουλες, κομμένες
- Άχνη ζάχαρη
- Φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μεταλλικό σκεύος με τη μέθοδο μπεν μαρί και την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Πολτοποιούμε τη μαρμελάδα βύσσινο στο mutli και την προσθέτουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργήσουμε μία ωραία και αφράτη σαντιγί. Προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας-μαρμελάδας μέσα στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μία αφράτη μους. Μεταφέρουμε τη μους σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, με τη βοήθεια μίας σπάτουλας και αδειάζουμε σε μπολάκια σερβιρίσματος. Απλώνουμε επάνω στη μους τις φέτες φράουλας, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, στολίζουμε με φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε μερικά φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε τη μους σοκολάτας.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης