Οβαθύς ύπνος μπορεί να γίνει πρόκληση λόγω πολλών παραγόντων, όπως ο γρήγορος ρυθμός ζωής, οι επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις και το άγχος. Όμως, στο «πώς να κοιμάμαι καλύτερα», η απάντηση είναι σε μια τροφή που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου.
Ποια τροφή δίνει την απάντηση στο «πώς να κοιμάμαι καλύτερα»;
Ενώ πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα παραδοσιακά ροφήματα από βότανα, όπως το χαμομήλι ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα για να τους βοηθήσει να αποκοιμηθούν, υπάρχει μια λιγότερο δημοφιλής τροφή που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ύπνο: οι σπόροι κολοκύθας.
Αυτοί οι σπόροι, που στην Αργεντινή ονομάζονται επίσης κολοκυθόσποροι, είναι μια φυσική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ενός καλού νυχτερινού ύπνου. Η αποτελεσματικότητά τους έγκειται κυρίως σε τρία συστατικά: την τρυπτοφάνη, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο. Σύμφωνα με το Cuerpo y Mente, «συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, δύο ουσιών-κλειδιών για τη ρύθμιση του ύπνου και τη βελτίωση της νυχτερινής ξεκούρασης».

Γιατί είναι καλό να τρως σπόρους κολοκύθας;
Η τακτική κατανάλωση σπόρων κολοκύθας μπορεί να συμβάλει με τους εξής τρόπους:
- Ρύθμιση του ύπνου: συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κιρκαδιανού κύκλου, προωθώντας έναν βαθύτερο και πιο συνεχή ύπνο.
- Μείωση του στρες και του άγχους: χάρη στο μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο, οι θρεπτικές αυτές ουσίες δρουν στο νευρικό σύστημα και μειώνουν τα επίπεδα στρες που συχνά εμποδίζουν την ξεκούραση.
- Πρόληψη της αϋπνίας: η συμβολή της τρυπτοφάνης ευνοεί τη φυσική παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση ύπνου, η οποία μπορεί να αποτρέψει την αϋπνία σε μεγάλο βαθμό.
.jpg?t=RxSCk_RghKSnhEmW-F49bA)
Ωστόσο, οι σπόροι αυτοί δεν κάνουν καλό μόνο στον ύπνο, ώστε αυτός να είναι βαθύς και πιο ποιοτικός, αλλά προσφέρουν μια σειρά από γενικά οφέλη για την υγεία.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- Βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου: η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
- Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων: ο συνδυασμός φυτικών ινών και ακόρεστων λιπαρών οξέων συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης, προάγοντας την καλύτερη υγεία της καρδιάς.
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: η πλούσια περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο ενισχύει επίσης τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
- Αντιοξειδωτική δράση: διάφορες ενώσεις που υπάρχουν σε αυτούς τους σπόρους συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
.jpg?t=4T9W8jEW6aOBYuK_HlwOdg)
Πώς να τους εντάξεις στην καθημερινή διατροφή;
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Túa Saúde, οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή με πρακτικό και ευέλικτο τρόπο. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες μορφές είναι οι εξής:
- Αποξηραμένοι και ψημένοι σπόροι: μπορούν να καταναλωθούν με ή χωρίς κέλυφος, να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες ή ως σνακ, πασπαλισμένοι με αλάτι και τριμμένο τζίντζερ.
- Θρυμματισμένοι σπόροι: συνιστάται η προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας (περίπου 30 γραμμάρια) θρυμματισμένων σπόρων σε δημητριακά, γιαούρτια ή χυμούς φρούτων.
- Λάδι από κολοκυθόσπορους: διαθέσιμο σε εξειδικευμένα καταστήματα και σούπερ μάρκετ, το λάδι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα για σαλάτες ή σούπες.