20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 10
Για το κέικ gingerbread
Για το γλάσο
Διαδικασία
Κέικ gingerbread
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C (με αέρα). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και όλα τα μπαχαρικά και κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ, διαλύουμε τη μελάσα σε χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με το φτερό, σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει μαλακό και κρεμώδες.
- Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό, καθαρίζοντας ενδιαμέσως τα τοιχώματα του κάδου με μια σπάτουλα και σπρώχνοντας προς τα κάτω τα υπολείμματα βουτύρου, ώστε να χτυπηθεί και να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στη μεσαία σκάλα και ρίχνουμε το αυγό και τη βανίλια. Καθαρίζουμε ξανά τα τοιχώματα και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε κι άλλο το μίξερ και ρίχνουμε σε δόσεις το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το μείγμα της μελάσας, χωρίς να το παρακάνουμε με το χτύπημα. Στο τέλος, το μείγμα θα είναι αρκετά υδαρές.
- Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με ένα μαχαίρι στο κέντρο – θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα.
- Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα και το ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα και τα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Αν βγει πολύ νερουλό, προσθέτουμε άχνη ζάχαρη, ενώ αν είναι πολύ πυκνό, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα.
- Αδειάζουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.
- Μπορούμε να πασπαλίσουμε από πάνω ξηρούς καρπούς ή βρώσιμα διακοσμητικά π.χ. τρούφα, πολύχρωμα κας κας, καραμελάκια τύπου smarties κ.ά.
gastronomos.gr